Οι πανελλαδικές ως θέμα προσωπικού μαρκετινγκ και διαχείρισης καριέρας – Ζητούμενο η επαγγελματική ευτυχία, λένε δύο ειδικοί

Δυο ειδικοί, η Mαρίνα Ψιλούτσικου, επιστημονικά υπεύθυνη προγράμματος Personal Branding στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Νίκος Παυλάκος, ειδικός Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας μίλησαν στην ΕΡΤ για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων και το πώς θα επιλέξουν οι επιτυχόντες την σχολή που τους ταιριάζει.

Σχολιάζοντας τις βαθμολογίες που έχουν ανακοινωθεί ο κ. Παυλάκος σχολίασε ότι ηταν περίπου όπως πέρυσι. «Δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές» ανέφερε εξηγώντας το τι συνέβη φέτος ανά επιστημονικό πεδίο.

«Στο 1ο επιστημονικό υπάρχει μία άνοδος γιατί έγραψαν λίγο καλύτερα τα παιδιά. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρχει μια άνοδος στις υψηλές σχολές, αλλά θα είναι λίγο σταθερά και ίσως να υπάρχει μια πτώση στις μεσαίες και χαμηλές σχολές. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς έγραψαν οι μαθητές τα συγκεκριμένα μαθήματα» σημείωσε. Μιλώντας για το 3ο επιστημονικό πεδίο ανέφερε ότι εκεί οι υποφήφιοι δυσκολεύτηκαν λίγο περισσότερο στη Φυσική και στη Χημεία, οπότε αναμένεται ότι θα υπάρχει πτώση.

Όσον αφορά τις ιατρικές σχολές ο κ. Παυλάκος τόνισε ότι μπορεί να μείνουν σταθερές. Τέλος, για το 4ο επιστημονικό πεδίο σημείωσε ότι θα υπάρχει μια αυξομείωση στις υψηλές σχολές όπως π.χ. τα οικονομικά, γιατί τα παιδιά έγραψαν πολύ καλύτερα στα μαθηματικά αλλά πολύ χειρότερα στις αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οπότε αυτό θα επηρεάσει ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας που έχει δώσει κάθε τμήμα για τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Από την πλευρά της η Mαρίνα Ψιλούτσικου, επιστημονικά υπεύθυνη του Personal Branding στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου προγράμματος λέγοντας ότι «είναι όλη η γνώση της διοίκησης επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ και της στρατηγικής». Εξηγώντας πώς αυτή η γνώση έχει εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή τόνισε ότι μέσω της γνώσης που έχουν αποκτήσει οι σπουδαστές διαχειρίζονται καλύτερα τις αποφάσεις που έχουν να πάρουν και να χαράξουν στρατηγική για μια πιο σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων.

Το πρώτο πτυχίο είναι η βάση για ερευνητική σκέψη

«Η αγορά εργασίας έχει κοινά στοιχεία με το σχολείο ή με το πανεπιστήμιο, αλλά έχει και σημαντικές διαφορές. Αν κανείς τις εντοπίσει και εδώ βοηθάει όλη αυτή η γνώση που έχουμε από τη διαχείριση των αποφάσεων από τις επιχειρήσεις, με τα εργαλεία που υπάρχουν, και προετοιμαστεί γι’αυτές κατάλληλα, τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά» σημείωσε η κα Ψιλούτσικου.

Μιλώντας για τις σχολές που έχουν επιλέξει οι επιτυχόντες των πανελληνίων και την αγωνία για το εάν έχουν πάρει σωστή απόφαση τόνισε ότι το πρώτο πτυχίο, εν έτει 2023, είναι απλώς το πρώτο μας πτυχίο και δεν καθορίζει τίποτα. «Ένα από τα πιο επιτυχημένα μεταπτυχιακά του ΟΠΑ είναι το Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού» είπε αποκαλύπτοντας ότι οι μισοί και πλέον σπουδαστές είχαν επιλέξει κάτι άλλο να σπουδάσουν αρχικά.

«Μαθαίνουν την εξειδίκευση αυτού του χώρου στο μεταπτυχιακό τους και ερχόμενοι από ένα διαφορετικό υπόβαθρο έχουν αυτή τη διαφορετική ματιά. Το πρώτο μας πτυχίο είναι η βάση για να δημιουργήσουμε ερευνητική σκέψη. Το αντικείμενο ασφαλώς να είναι κάτι που μας αρέσει, για να είναι και ωραία αυτά τα χρόνια, αλλά δεν καθορίζει τίποτα επαγγελματικά». πρόσθεσε η κα Ψιλούτσικου.

Οι πανελλαδικές ως θέμα προσωπικού μαρκετινγκ και διαχείρισης καριέρας – Ζητούμενο η  επαγγελματική ευτυχία, λένε δύο ειδικοί
(EUROKINISSI)

Πώς αλλάζει η αγορά εργασίας μέσα σε μια δεκαετία


«Η επαγγελματική αποκατάσταση σίγουρα είναι ο πρώτος και βασικός στόχος ενός μαθητή. Τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλαδικές θα βγουν περίπου σε 10 χρόνια να ασκήσουν το επάγγελμα που θα κάνουν τελικά και μετά από αυτά τα 10 χρόνια θα έχουν και πάρα πολλές αλλαγές στον εργασιακό χώρο. Μέχρι να φτάσουν εκεί θα παρεμβληθεί ένα μεταπτυχιακό όπου τελικά το σημείο όπου θα βρεθούν στα 30 τους, στα 28 τους θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό του πρώτου πτυχίου με το μεταπτυχιακό που θα κάνουν με οποιεσδήποτε άλλες σπουδές πέρα από το πρώτο πτυχίο» συμπλήρωσε ο κ. Παυλάκος ο οποίος εστίασε στο ότι τα παιδιά ψάχνουν πρωτίστως την επαγγελματική αποκατάσταση και παραβλέπουν την εργασιακή ευτυχία.

«Εμάς μας ενδιαφέρει τα παιδιά να γίνουν επαγγελματικά ευτυχισμένα. Όχι απλά να είναι επιτυχημένα γιατί έχουμε δει πάρα πολλούς επιτυχημένους επαγγελματίες που δεν είναι ευτυχισμένοι» σημείωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Προσοχή στο μηχανογραφικό δελτίο

Ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου ο κ. Παυλάκος την χαρακτήρισε τη σημαντικότερη περίοδο στη ζωή ενός παιδιού που δυστυχώς όμως δεν έχουν αφιερώσει τα περισσότερα εκ των οποίων πολύ χρόνο. Ειδικότερα ΄όπως είπε θα έπρεπε να εξετάσουν τι εναλλακτικές τους δίνουν μετά, τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν συγκεκριμένες σχολές, αν δικαιούνται μετεγγραφές, ποια τμήματα είναι αντίστοιχα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μαθητές θα πρέπει να βάλουν τις σχολές στη συγκεκριμένη σειρά προτίμησης χωρίς να κοιτάζουν τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς.


Πηγή: Σαββατοκύριακο από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος