Μ. Μπόση – Γ. Χαρίτος στο ΕΡΤNews: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα

Για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την πορεία των εχθροπραξιών Ισραήλ-Χεζμπολάχ συζήτησαν η κα Μαίρη Μπόση, ομότιμη καθηγήτρια διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκριτής της DW στην Ιερουσαλήμ, στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews με την δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Η πιθανότητα μίας χερσαίας επιχείρησης και η επανασύσταση μίας ζώνης ασφαλείας εκ μέρους του Ισραήλ αποτελούν ζητήματα που ήδη από χθες έρχονται στο προσκήνιο στην ισραηλινή επικαιρότητα των τελευταίων εικοσιτετραώρων, παρατήρησε ο κ. Χαρίτος μιλώντας σε απ’ ευθείας σύνδεση από το Τελ Αβίβ, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία πολιτικής άμυνας έχει προειδοποιήσει τους πολίτες όλης της επικράτειας ότι ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες προστασίας που θα μπορούσαν να ορίζουν απαγόρευση συναθροίσεων ή κυκλοφορίας.

Σχετικά με την τροπή των επικείμενων εξελίξεων, η κα Μπόση εξέφρασε την εκτίμηση ότι κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα της Μέσης Ανατολής – και ειδικότερα το Παλαιστινιακό – δεν αναμένεται να επιλυθεί, τόσο εξ αιτίας της άρνησης του Ισραήλ να αποδεχθεί την λύση των δύο κρατών, όσο και της αναμενόμενης τάσης ριζοσπαστικοποίησης των ισλαμιστικών κινημάτων. Τόνισε επίσης ότι τις επιπτώσεις της ριζοσπαστικοποίησης θα βιώσει για ακόμα μία φορά η Δύση, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ δεν τιμωρείται για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος των Παλαιστινίων στην Γάζα, αλλά και στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα του πολέμου.

Σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην ισραηλινή πολιτική πραγματικότητα, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι στο Ισραήλ υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις και μεγάλη μερίδα κόσμου που τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Ωστόσο, ύστερα από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πως κάθε ενδεχόμενη συζήτηση περί σύστασης παλαιστινιακού κράτους εκλαμβάνεται περίπου ως «επιβράβευση» όσων είχαν γίνει εκείνη την ημέρα. Επεσήμανε επίσης, ότι το αποτύπωμα που άφησαν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στην ισραηλινή κοινή γνώμη, είναι ταυτόσημα με τις αναμνήσεις του Ολοκαυτώματος, με αποτέλεσμα οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κατά τους τελευταίους μήνες οποτεδήποτε είχαν κληθεί να λάβουν δημόσια θέση επί της λύσης των δύο κρατών, εν τέλει συντάσσονταν με τις θέσεις της παρούσας κυβέρνησης – με εξαίρεση τα μειονοτικά αραβικά κόμματα.

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση του Ιράν, ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λόγος για τον οποίον το Ιράν δεν παρεμβαίνει εμπράκτως υπέρ της Χεζμπολάχ σε αυτό το χρονικό διάστημα, οφείλεται στην πρόθεση του νεοεκλεγέντος Προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, να αξιοποιήσει στο έπακρο και μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της διακυβέρνησης Μπάιντεν στην εξουσία, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας για την διευθέτηση του μηχανισμού ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος