Μ. Καραγιάννης για την ανταρσία της Βάγκνερ: Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η διαμεσολάβηση που δέχτηκε η Ρωσία – Πλήγμα για τον 70χρονο Πούτιν

«Το γεγονός και μόνο ότι δέχθηκε τη διαμεσολάβηση ενός ξένου ηγέτη, του Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι κάτι το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο ούτε για τη Ρωσία ούτε για καμία μεγάλη δύναμη τα τελευταία 200 χρόνια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και στο King College του Λονδίνου.

Αποκαλύπτοντας άγνωστες πλευρές αυτής της περίεργης ιστορίας από την οποία ο Ρώσος πρόεδρος βγαίνεια βαριά τραυματισμένος πρόσθεσε ότι «ο Πούτιν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει να επιβιώνει από δύσκολες καταστάσεις, αλλά είναι 70 χρονών. Το Μάρτιο του ’24 θα έχουμε νέες εκλογές που δεν θα είναι ανοιχτές και δίκαιες, αλλά είναι πολύ πιθανόν μέχρι τον Μάρτιο να αρχίσει να αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο και να δούμε κάποια στιγμή κάποιον όχι να τον ανατρέπει αλλά να τον αντικαθιστά».

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τους πρωταγωνιστές της σύντομης αλλά εξαιρετικά επικίνδυνης στρατιωτικής ανταρσίας στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γεβγκένι Πριγκόζιν ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι «οι δύο άντρες γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ’90. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει αρκετές ώρες συνομιλώντας και πώς ο Πριγκόζιν είναι γνωστό πως έχει κάνει πολλές δουλειές από τόσο κομψά για το καθεστώς Πούτιν».

Μ. Καραγιάννης για την ανταρσία της Βάγκνερ: Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η διαμεσολάβηση που δέχτηκε η Ρωσία – Πλήγμα για τον 70χρονο Πούτιν
(AP)

«Αυτοκρατορία» η Βάγκνερ

Σχολιάζοντας το πώς κλιμακώθηκε η ένταση που ξεκίνησε πρώτα από τις διαδικτυακές επιθέσεις και στη συνέχεια με την ανταρσία της παραστρατιωτικής του ομάδας που προέλαυνε προς τη Μόσχα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για αποχώρηση και φυγή του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στις τάσεις αυτονόμησης που είχε δείξει εδώ και καιρό ο διάσημος μισθοφορικός στρατός.

«Η Wagner (Βάγκνερ) έχει εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία. Είναι ένας όμιλος εταιρειών, που λειτουργεί ως δεύτερος στρατός. Δεν είναι απλά μια μεταφορική εταιρεία, όπως είθισται να λέγεται. Έχει στην κατοχή της χρυσωρυχεία στην Αφρική, ελέγχει εταιρείες στο Μαλί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνεργάζεται με τον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, έχει τα δικά της συμφέροντα στη Συρία» ανέφερε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υβριδική κατάσταση.

«Δεν είναι ακριβώς ιδιωτικός στρατός. Είναι ένας δεύτερος στρατός της Ρωσίας γιατί τα περισσότερα στελέχη έχουν υπηρετήσει μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας» πρόσθεσε.

«Το αφήγημα του Κρεμλίνου είναι ότι κατά κάποιο τρόπο τους λυπήθηκαν και δεν ήθελαν να κάνουν μια αιματοχυσία. Αυτό ακούγεται πραγματικά αστείο. Είμαι από αυτούς που τολμούν να το αμφισβητήσουν. θεωρώ ότι τα γεγονότα από μόνα τους μιλούν» σχολίασε επισημαίνοντας ότι η επέλαση της Wagner είχε την στήριξη ενός μέρους του τακτικού ρωσικού στρατού.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος