Από την εκλογή του και μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ ασχολείται με την Ρωσία σχεδόν όσο και με την Αμερική. Πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο της αμερικανικής αντεπίθεσης για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί στο κογκρέσο υπερψήφισαν νομοσχέδιο, βάσει του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να συνθέσει έναν κατάλογο με τους Ρώσους ολιγάρχες. Και κάπου εκεί, από νωρίς, ξεκινούν τα προβλήματα.
Μπορεί η αμερικανική πρωτοβουλία για την κατάρτιση της λίστας, στην οποία συνεργάζονται τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, καθώς και διάφορες μυστικές υπηρεσίες, να σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της αντίδρασης στις προεδρικές εκλογές, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματούχοι και αναλυτές προσπαθούν να τονίσουν πως δεν αποτελεί τιμωρία. Όσες φορές, όμως, και αν επαναλαμβάνεται η διαβεβαίωση πως η λίστα δεν ταυτίζεται με κυρώσεις, είναι σαφές πως η πιθανή περίληψη κάποιου επιχειρηματία σε αυτήν θα μπορούσε να είναι τοξική για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθώς εύκολα θα μπορούσαν άλλοι να την ερμηνεύσουν ως ένδειξη πως ο πλούτος του είναι ύποπτος, ή πως δεν είναι ασφαλής επιχειρηματικός συνεργάτης. Όπως παρατηρεί το Bloomberg, αρκετοί Ρώσοι έχουν ζητήσει τη βοήθεια ειδικών που διαθέτουν διασυνδέσεις με τα αρμόδια υπουργεία, για να διασφαλίσουν τη μη περίληψή τους στη λίστα.
Από την άλλη, η ίδια η λίστα μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή στην πλήρη της έκταση. Δύο είναι τα στοιχεία που θα αξιολογούνται για την περίληψη κάποιου ατόμου σε αυτήν -η περιουσία του και η εγγύτητά του στο Κρεμλίνο. Κάποιος σχετικός δείκτης θα πρέπει να αναφέρεται δίπλα σε κάθε όνομα, μαζί με το εκάστοτε σκορ στον δείκτη αυτόν. Η λίστα που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να γίνει γνωστή μέχρι τις 29 Ιανουαρίου έχει ήδη απομακρύνει κάποιους από ορισμένες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να δεχθούν πλήγμα στην εικόνα τους, όμως ο νόμος επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κινηθεί με τρόπο κατά τον οποίο θα μπορούσε να αποκρύψει ή να αποκλείσει εξ αρχής ονόματα, τροποποιώντας τα κριτήρια αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η φορολογική αμνήστευση για επαναπατρισθέντα κεφάλαια, για την έμπρακτη ακύρωση των συνεπειών της λίστας για όσους πιθανόν συμεριληφθούν σε αυτήν.
Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο την επιχειρηματική διάσταση που αγχώνει κάποια διακεκριμένα στη Ρωσία. Όπως σχολιάζει σε άρθρο του στο Hill ο Αμερικανός πρώην πρέσβης Γουίλιαμ Κόρτνι, το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στη Ρωσία, ένα σχέδιο, όμως, που μάλλον δεν εξαρτάται από την αμερικανική πρωτοβουλία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος