Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Το είδος της κυβέρνησης που εμφάνισε τελικά στη Γαλλία ο διορισθείς από τον Πρόεδρο Μακρόν για πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Συμμετέχει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐδα Παπαϊωάννου.
Τελικά η Γαλλία, από την αμιγώς αριστερή κυβέρνηση που ζητούσε το Νέο Λαïκό Μέτωπο (ΝΛΜ) θεωρώντας πως έχει αυτό το δικαίωμα ως ο μεγαλύτερος πολιτικός χώρος στην Εθνοσυνέλευση, κατέληξε με μια αμιγή «δεξιοκεντρώα» κυβέρνηση του κόμματος «Μαζί» του Μακρόν, με το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί». Και αυτό, όπως εξηγείται στην εκπομπή είναι εφικτό με τις αυξημένες εξουσίες που δίνει στον Πρόεδρο της χώρας το Σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, το οποίο αποσυνδέει την εντολή για κυβέρνηση από τη Δεδηλωμένη, καθιστά δύσκολη την πτώση της μέσω ψήφισης πρότασης δυσπιστίας και της επιτρέπει να περνά νομοσχέδια χωρίς ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας ειδική διαδικασία που επίσης προβλέπεται συνταγματικά με την επίκληση του άρθρου 49.3. Στην ίδια συζήτηση εξετάζεται η σοβαρή επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας και το πως θα αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση, καθώς και το κατά πόσο το «φθινόπωρο» θα είναι «καυτό» από πλευράς κινητοποιήσεων, όπως υπόσχεται η Αριστερά, καταγγέλλοντας τον Μακρόν για «πραξικοπηματικές ενέργειες».
To είδος της νέας γαλλικής κυβέρνησης –Από μια αμιγώς αριστερή, που ζητούσε το ΝΛΜ, σε μια από τις πιο δεξιές από την εποχή Σαρκοζί
Συγκεκριμένα, έπειτα από παλινωδίες εβδομάδων, ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ. Τελικά από τις «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις του πρώτου σε έδρες στη Βουλή Νέου Λαϊκού Μετώπου για μια κυβέρνηση αμιγώς αριστερή, η Γαλλία με τις επιλογές του Προέδρου Μακρόν και του νέου Πρωθυπουργού κατέληξε με μια κυβέρνηση αποκλειστικά από στελέχη και πρόσωπα του χώρου του κόμματος του Μακρόν “Μαζί” και του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γαλλίας απαρτίζεται από 39 υπουργούς, δηλαδή σχετικά μικρό για μια μεγάλη χώρα και ειδικά αν γίνει σύγκριση π.χ. με τον αριθμό των προσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων… Σ ’αυτήν κυριαρχούν ο Ζαν-Νοελ Μπαρό, αρχηγός του συνεργαζόμενου κεντροδεξιού κόμματος MoDem που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ο 33χρονος Αντουάν Αρμάν από το κόμμα του Γάλλου προέδρου που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού, που παρέμεινε στο υπουργείο Αμυνας προερχόμενος κι αυτός από το “Μαζί”, ο θεωρούμενος σκληρός δεξιός Μπρούνο Ρεταγιέ ως Υπουργός Εσωτερικών εκ μέρους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, η αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ που ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας και η αμφιλεγόμενη και συγκρουσιακή Ρασιντά Ντατί, επίσης από το χώρο της δεξιάς, που παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η εξασφάλιση πλειοψηφίας –Η δύσκολη περίπτωση της ψήφου δυσπιστίας-Πως θα περνούν τα νομοσχέδια με τέτοια σύνθεση της Βουλής.
Τα δύο κυβερνητικά κόμματα διαθέτουν από κοινού μόλις 198 βουλευτές (159+39) από τους 289 που είναι το όριο της πλειοψηφίας, στην αποτελούμενη από 577 μέλη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, με βάση τους κανόνες της 5ης Δημοκρατίας, στη Γαλλία μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει τη θετική ψήφο της Βουλής, αλλά αρκεί να μη λάβει την αρνητική, δηλαδή να μην αποδοκιμαστεί από το 50%+1 των βουλευτών. Μετά την εντολή Μακρόν στον Μπαρνιέ για σχηματισμό κυβέρνησης και με βάση τη σύνθεση που αυτός παρουσίασε, η Αριστερά έχει ήδη προειδοποιήσει με πρόταση μομφής μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.
Όμως στο βαθμό που η ίδια διαθέτει μόνον 180 βουλευτές για το σύνολο των δυνάμεων που απαρτίζουν το Μέτωπο, μια τέτοια πρόταση, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, θα πρέπει να υποστηριχθεί επίσης από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, ο οποίος διαθέτει 142 βουλευτές. Είναι κάτι που θεωρείται απίθανο, ενώ όλα μαζί τα υπόλοιπα μικρά κόμματα της δεξιάς, του κέντρου, της αριστεράς, τοπικών κινημάτων κλπ. που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν άλλους 57 βουλευτές. Σε δηλώσεις της μετά τον διορισμό Μπαρνιέ, η Λεπέν είχε ήδη πει ότι το κόμμα της δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του τελευταίου αν, μεταξύ άλλων, ακολουθήσει αντιμεταναστευτική πολιτική και, προπάντων, αν ψηφίσει εκλογικό σύστημα που να επιτρέπει στον γαλλικό λαό να κάνει «σαφείς επιλογές».
Πάντως, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν απειλείται προς το παρόν με πτώση λόγω αδυναμίας ψήφου δυσπιστίας, η έλλειψη πλειοψηφίας (από την οποία απέχει 91 έδρες !) καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την ψήφιση νομοθεσίας με κανονικό τρόπο. Η ανάλογη κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη πριν τις εκλογές στις προηγούμενες κυβερνήσεις Μπορν και Ατάλ, που αναγκάζονταν να προσφεύγουν συχνά στη χρήση του περίφημου άρθρου 49 του γαλλικού συντάγματος. Βάση της παραγράφου 3 του εν λόγω άρθρου, επιτρέπεται, αν το ζητήσει η κυβέρνηση, να υιοθετηθούν νόμοι χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, αν δεν κατατεθεί και ψηφιστεί πρόταση μομφής μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ωστόσο, η συχνή χρήση αυτής της δυνατότητας έχει επικριθεί ως μη δημοκρατική. Επομένως αυτό που συζητείται με την Θωμαΐδα Παπαϊωάννου είναι τι αναμένεται να συμβεί για την προώθηση νομοθετημάτων στη νέα Βουλή.
Το καυτό φθινόπωρο που υπόσχεται η Αριστερά και η σοβαρή επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας.
Η Αριστερά, μετά τον διορισμό Μπαρνιέ και της κυβέρνησης του, που τον θεωρεί «πραξικοπηματικό» έχει υποσχεθεί ένα “καυτό φθινόπωρο” στους δρόμους και στα συνδικάτα ως αντίδραση στις πολιτικές επιλογές, αλλά και στις οικονομικές αποφάσεις που αναμένονται. Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν ορισμένες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, προς το παρόν περιορισμένες. Να δούμε λοιπόν τι συνέχεια έπεται…
Πάντως, για την κυβέρνηση Μπαρνιέ η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι η παρουσίαση ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το 2025 προκειμένου να αντιμετωπίσει την «πολύ κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας, όπως ο ίδιος την περιέγραψε. Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα υποβάλλει στην Εθνοσυνέλευση εντός του Οκτωβρίου ο 33χρονος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική κατάσταση όπου το έλλειμμα της Γαλλίας διογκώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 6% έως τα τέλη του 2024. Τα ποσοστά αυτά απέχουν πολύ από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πρέπει να το φέρει στο 3% έως το 2027.
Προς το παρόν, το αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι ότι στις χρηματαγορές οι επενδυτές ομολόγων απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να κατέχουν γαλλικά χρεόγραφα από το ισπανικό χρέος για πρώτη φορά από το 2007, καθώς αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την ικανότητα της όποιας γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει το έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά. Έτσι, η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων βρίσκεται σήμερα στο 2,97%, ελαφρώς πάνω από τα αντίστοιχα στην Ισπανία. Η απόδοση είναι ήδη υψηλότερη από αυτήν της Πορτογαλίας και πλησιάζει πλέον τις αποδόσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος