Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι αναθεωρητική – Πως σχολιάζει ο Δ. Σταθακόπουλος τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά

Συνεχείς ανατροπές στη ρητορική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και των ΗΠΑ υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, τουρκολόγος, και ο Γιάννης Μανδαλίδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη αναλύσουν στις «Συνδέσεις» τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναλύοντας τα κίνητρα πίσω από τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου ο νομικός και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος επέμεινε στην άποψή του ότι «η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι αναθεωρητική σε οτιδήποτε θεωρούμε εμείς δεδομένο που εκπορεύεται άμεσα από το διεθνές δίκαιο μέσα από διεθνείς συμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η Τουρκία».

Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία, αναφορικά με το θέμα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, θεωρεί ότι είναι υπό ελληνική κατάλειψη και ότι όσο είναι αυτός πρόεδρος της Τουρκίας να προβεί στην απελευθέρωσή τους από τους Έλληνες και την ένταξή τους πάλι στο τουρκικό κράτος.

«Η Τουρκία την καλοπιστία της άλλης πλευράς τη λαμβάνει ως αδυναμία», δήλωσε ο κ. Σταθακόπουλος προσθέτοντας ότι «η επίκληση ενίοτε του διεθνούς δικαίου που γίνεται από την Τουρκία γίνεται “αλά τούρκα”, δηλαδή υποκειμενική ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, όπου είναι τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας πάλι δικά μου».

Ερμηνεύοντας την τουρκική ρητορική για τα ελληνικά νησιά ο Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου ανέφερε ότι εφόσον δεν ορίζονται ρητά μπορεί να είναι και διεκδικούμενα.

Όσον αφορά στις τουρκικές εκλογές και το πώς εξηγείται η δήλωση Τσαβούσογλου ότι ο Μπάιντεν είναι πολιτικός τσαρλατάνος κ. Σταθακόπουλος ανέφερε ότι το 70% των Τούρκων ψηφοφόρων έχει αντιαμερικανικά αισθήματα ευρύτερα.

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μπάιντεν και Ελλάδα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο για τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών ο ανταποκριτής της ΕΡΤ τόνισε ότι ουδέποτε ξέχασε τον αντιαμερικανισμό.

«Χθες δόθηκε η αφορμή λόγω της ανακοίνωσης της αμερικανικής πλευράς για την αρμενική γενοκτονία», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου για την Ελλάδα σχολίασε τη δήλωσή του ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν και όσο δεν λύνονται αυτά θα είναι εστίες έντασης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος