Η ιστορική αλλαγή της Κολομβίας και το «εκκρεμές» της Λ. Αμερικής προς τα αριστερά

Μια παλιρροϊκή αλλαγή συνέβη πριν μερικές μέρες στην Κολομβία, 4η μεγαλύτερη οικονομία της Λ. Αμερικής, με την εκλογή στην Προεδρία της χώρας του Γουστάβο Πέδρο, άλλοτε αντάρτη και αντιπολιτευόμενου γερουσιαστή, ο οποίος συγκέντρωσε το 50,47% των ψήφων, νικώντας τον αντίπαλό του, που ήταν ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Ροδόλφο Ερνάντες, και ο οποίος έλαβε το 47,27%. Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται ιστορική, καθώς η Κολομβία, στα 120 χρόνια που υπάρχει με τη σημερινή μορφή της και σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Λ. Αμερικής, δεν είχε ποτέ έως τώρα εκλέξει Πρόεδρο προερχόμενο από την αριστερά.  

Η ιστορική αλλαγή της Κολομβίας και το «εκκρεμές» της Λ. Αμερικής προς τα αριστερά
Μαρία Σεπάδα Κάστρο

Η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου εξέτασε αυτή την αλλαγή για την Κολομβία και τη Λ. Αμερική, έχοντας καλεσμένη την Μαρία Σεπάδα Κάστρο, Κολομβιανή, που ζει μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα. Η ίδια είναι κοινωνιολόγος που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και η οποία συμμετέχει στα κινήματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Γκουστάβο Πέτρο. Να αναφερθεί πως ο πατέρας της Μανουέλ Σεπάδα Βάργκας ήταν ηγέτης της κολομβιανής αριστεράς και ο οποίος δολοφονήθηκε το 1994, ο δε αδελφός της είναι γερουσιαστής του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου που μετέχει στο συνασπισμό γύρω από τον Πέδρο.   

Στην εκπομπή αναλύθηκε το ποια είναι η συμμαχία και το πρόγραμμα που έφερε τον Πέδρο στην Προεδρία (καθώς και την πρώτη αφροκολομβιανή Φράνθια Μάρκες στην αντιπροεδρία), το ποια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν σε πολιτικά/θεσμικά, οικονομικά/κοινωνικά και εξωτερικά ζητήματα, το πως αντέδρασε το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας και τι στάση αναμένεται να τηρήσει. Έγινε επίσης αναφορά στη στην αντίδραση των ΗΠΑ,  οι οποίες μέσω του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτησαν την εκλογή Πέδρο και δήλωσαν πως θα συνεργαστούν μαζί του …  

Να σημειωθεί πως στα μέσα της περασμένης 10ετίας η Κολομβία είχε έρθει ξανά στη διεθνή επικαιρότητα, όταν ένας πολυετής διάλογος είχε οδηγήσει το 2016 σε μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ του τότε καθεστώτος και των περισσότερων ανταρτών του κινήματος FARC, καθώς και στην απόφαση για ενσωμάτωση των τελευταίων στην πολιτική ζωή της χώρας. Για το λόγο αυτό είχε μάλιστα δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης του 2016 στον τότε Πρόεδρο Σάντος. Όμως στα χρόνια που ακολούθησαν η διαδικασία συμφιλίωσης και διαλόγου διεκόπη και η χώρα επέστρεψε στην πόλωση, στις εκτελέσεις και στις συγκρούσεις. Επομένως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει κατανοητή η εξέλιξη των τελευταίων χρόνων που οδήγησε ξανά σε μια ειρήνευση και τελικά στην εκλογή ενός αριστερού Προέδρου.   

Τέλος, με την αφορμή του εκλογικού αποτελέσματος της Κολομβίας εξετάστηκε το κατά πόσον αποτελεί πλέον γενικότερη τάση στην Λ. Αμερική και την Κ. Αμερική η «μετακίνηση του εκκρεμούς»  προς την Αριστερά, μετά τις νίκες τα τελευταία χρόνια των δυνάμεων της στην  Αργεντινή, το Μεξικό, τη  Βολιβία, το Περού, τη Χιλή, την Ονδούρα και το πιθανότερο σε λίγους μήνες και στη Βραζιλία (πέραν βέβαια της περίπτωσης της Βενεζουέλας). Υπήρξαν βέβαια και ορισμένες αντίθετες τάσεις, καθώς τα ίδια χρόνια διάφορες μορφές δεξιάς κέρδισαν την εξουσία στο Εκουαδόρ, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος