Γ. Χουλιάρας: Στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους – Να ελεγχθούν περισσότερα κτήρια (video)

Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, αυτό συμβαίνει μετά από 100 έως 1.000 χρόνια

Για το ενδεχόμενο να συμβεί ένας «σεισμός τέρας» στην Ελλάδα, παρόμοιος με αυτόν που συνέβη στην Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μη αποκλείοντας το γεγονός να συμβεί ανάλογης ισχύος γεωλογικό γεγονός καθώς είμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Μιλώντας στη δημοσιογραφο της ΕΡΤ, Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

Οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης

Σύμφωνα με τον ειδικό, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας τα δεδομένα που έχουμε από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να κτίζεται και να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα». Και όπως τόνισε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα.

Έκταση 14.000 χλμ. έχουν οι νομοί που επλήγησαν

Στην εκπομπή μίλησε και ο Βύρων Ματαράγκας, καθηγητής πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκε τις πρώτες δύο ημέρες από τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ. «Οι δέκα νομοί οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό έχουν έκταση 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι μεγάλη εδαφική έκταση» αποκάλυψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Απαντώντας ο κ. Χουλιάρας στο εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για έναν εξίσου μεγάλο σεισμό με αυτόν που έπληξε την Τουρκία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εστίασε στο ότι τα κτήρια στην Ελλάδα είναι πιο ασφαλή από ότι σε Τουρκία και Συρία.

Τα κτήρια είναι αυτά που σκοτώνουν

«Τα κτήρια μας σίγουρα είναι καλύτερα από τα κτήρια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να καταρρέουν στην Τουρκία. Οι μηχανικοί μας κάνουν καλύτερη δουλειά, είναι πιο ανθεκτικά και αυτό έχει αποδειχθεί από σεισμούς που έχουμε βιώσει σαν Έλληνες. Τα κτήρια της Τουρκίας είναι το πρόβλημα», είπε ο κ. Χουλιάρας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Μιλώντας για τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημιουργήθηκε το 1983 ο κ. Χουλιάρας εστίασε στους ελέγχους που πρέπει να κάνει, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να ενταθούν.

«Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να ελεγχθούν περισσότερα κτήρια. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και τα κτήρια είναι αυτά που σκοτώνουν και εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος