Γ. Γκαζέττας, καθ. ΕΜΠ για ΟΑΚΑ: Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο στον κόσμο – Δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία

Την παραδοχή ότι «στην επίβλεψη και επιτήρηση δεν είμαστε και η πιο ενεργητική χώρα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γκαζέττας, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ που απασχολήθηκε στην θεμελίωση του ΟΑΚΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη».

Μιλώντας για τα προβλήματα στατικής επάρκειας που εντοπίστηκαν στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ ο κ. Γκαζέττας επισήμανε ότι «είναι μοναδικό στον κόσμο» και αυτό από μόνο του έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς «δεν υπήρχε εμπειρία μεγάλη» τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρηση.

Γ. Γκαζέττας, καθ. ΕΜΠ για ΟΑΚΑ: Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο στον κόσμο – Δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία
Στιγμιότυπο από τις εργασίες κατασκευής του στεγάστρου τον Μάιο του 2004. Φωτογραφία Action Images/Εurokinisi

Όπως δήλωσε στην εκπομπή EΡΤΝΕWS UPDATE, η μεταλλική κατασκευή που σχεδίασε ο Σαντιάγ Καλατράβα και υλοποίησε μια από τις πιο εξειδικευμένες στο είδος της εταιρείες έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. «Το όλο έργο χτίστηκε έξω από το στάδιο και κυλίστηκε πάνω σε ράγες για να πάει στη θέση του».

Σχολιάζοντας τα όσα γνωρίζει από την εποχή που κατασκευάστηκε το στέγαστρο που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε ότι «ο συντελεστής ασφαλείας και η επάρκεια του δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη», δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές. Γεγονός, όπως τόνισε, είναι ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους και ιδιαιτερότητας, όπως είπε θέλει συστηματική επιτήρηση και επίβλεψη.

Γ. Γκαζέττας, καθ. ΕΜΠ για ΟΑΚΑ: Μοναδικό στο είδος του το στέγαστρο στον κόσμο – Δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία
Μακέτα από τα σχέδια του αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. (AP Photo/Dimitri Messinis)

Αναφορικά με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να επιδιορθωθούν οι ζημιές και να παραδοθεί ξανά προς χρήση το ΟΑΚΑ ο κ. Γκαζέττας εξήγησε ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η εταιρία που το έφτιαξε δεν είχε κάποια υποχρέωση για τη συντήρηση», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής.

Όπως δήλωσε αν οι ζημιές οφείλονται στην χρονική παρέλευση και στην κόπωση των υλικών, που έχουν μειώσει τον συντελεστή ασφαλείας, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί για τις μελέτες και τις επιδιορθώσεις.

Πηγή: EΡΤΝΕWS UPDATE

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος