Βέλγιο: Έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων

Array

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες. Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση» τονίζεται σε ανακοίνωση του Ευρω-κοινοβουλίου.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την έρευνα για πιθανές υποθέσεις διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά πουθενά στην ΕΕ. Οι αρχές έχουν την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

4 Ιταλοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς μεταξύ Βελγίου και Κατάρ

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν, επικαλούμενα τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, πως 4 Ιταλοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς στο Βέλγιο που αφορά «μια χώρα του (Περσικού) Κόλπου η οποία προσπάθησε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η La Repubblica κατονομάζει τους: πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πιερ Αντόνιο Παντσιέρι, τον Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας των Διεθνών Συνδικάτων, καθώς και τον διευθυντή μιας ΜΚΟ και έναν κοινοβουλευτικό βοηθό. Σύμφωνα με την Corriere della Sera «ερευνώνται και συνελήφθησαν από τη δικαιοσύνη των Βρυξελλών στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλεκόμενες φέρονται και οι αρχές του Κατάρ». Τέλος, η La Repubblica αναφέρεται σε «έρευνες και ανακρίσεις που επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του Εισαγγελέα».

Η Corriere della Sera, επικαλούμενη τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τονίζει πως ο Παντσιέρι «μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως ευρωβουλευτής, συνέχισε να εργάζεται στις Βρυξέλλες ως λομπίστας». Η ίδια εφημερίδα επίσης υπογραμμίζει πως «ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Οι ιταλικές αρχές ενημερώθηκαν επίσης για την έρευνα»

Πηγή: Le Soir, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος