«Επιστρέφουμε στην “κανονικότητα” στις σχέσεις με την Τουρκία» – Κ. Υφαντής και Στ. Πολίτης σχολιάζουν τα όσα έγιναν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ψύχραιμη αποτίμηση της Συνόδου του ΝΑΤΟ και στο τι αποκόμισε ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Δύση έκαναν στην ΕΡΤ οι Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Στέλιος Πολίτης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.

«Αυτή η Σύνοδος δεν αφορούσε ούτε την Τουρκία ούτε τα ελληνοτουρκικά, αλλά το ΝΑΤΟ συνολικά. Στην αποτίμηση της Συμμαχίας (η Μαδρίτη) είναι μια άκρως επιτυχημένη σύνοδος» δήλωσε ο κ. Υφαντής.

«Η Τουρκία εξασφάλισε πράγματα που θα τα έπαιρνε έτσι και αλλιώς χωρίς να εκβιάζει και να απειλεί», πρόσθεσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όπως τόνισε, επιβεβαιώνεται ότι η συνοχή της συμμαχίας στο να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως τη μείζονα απειλή για την ασφάλειά της.

Ανακωχή προς το συμφέρον της Συμμαχίας

«Στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπήρξε μια ανακωχή προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η Τουρκία μέχρι να τελειώσει η Σύνοδος δεν έθεσε ζητήματα αλλά τα έθεσε στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Ερντογάν» σχολίασε ο κ. Υφαντής εκτιμώντας ότι πλέον «επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Υφαντής σχολίασε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι κερδισμένος» αλλά μπορεί να πουλήσει στο εσωτερικό το αποτέλεσμα της Συνόδου ως μια διπλωματική νίκη εκτιμώντας όμως ότι το κλίμα για τον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας είναι πια άσχημο.

«Εαν έχουμε ήρεμα νερά στο πεδίο, όπως οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε, αυτό δεν σημαίνει ότι στο επίπεδο της ρητορικής θα μείνουμε εκτός της έντασης που έχει κυριαρχήσει τους τελευταίους μήνες», υποστήριξε ο κ. Υφαντής.

Να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί μία ένταση. Η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Πολίτης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Σύμφωνα με τον διδάκτωρα του Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία εφαρμόζει το νόμο εκεί που την συμφέρει. «Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Κάπως τα πράγματα αυτή την στιγμή ηρεμούνε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πανέτοιμοι» δήλωσε ο κ. Πολίτης.

«Η παραμικρή κίνηση σημαίνει ότι κάθε πρόγραμμα εξοπλιστικό που ενδιαφέρει την Τουρκία από τις ΗΠΑ θα μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο», συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος