Εκλογές 2023: Η πορεία των κομμάτων δημοσκοπικά – Τι «βλέπει» ο πολιτικός αναλυτής, Ζαχαρίας Ζούπης

Για τα ευρήματα των τεσσάρων δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, εικοσιπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές της 21η Μαΐου μίλησε στην ΕΡΤ ο πολιτικός αναλυτής, Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος εστίασε στο κοινό τους συμπεράσμα ότι μειώνεται η φθορά της κυβέρνησης μετά το δυστύχημα στα Τεμπη.

«Υπάρχει μια εντυπωσιακή σύμπτωση. Μπορεί τα ποσοστά (των δημοσκοπήσεων) να “παίζουν” οριακά, αλλά τα συμπεράσματα είναι κοινά. Βλέπουμε μια σημαντική μείωση των φθορών που είχε η Νέα Δημοκρατία στο πρώτο κύκλο ερευνών που κάναμε μετά τα Τέμπη. Τότε, θυμόμαστε ότι υπήρχε μία απώλεια της τάξης του 3 – 4% πάνω στο ποσοστό της ΝΔ. Περιμέναμε τις έρευνες μετά το Πάσχα. Τώρα η εκτίμηση είναι ό,τι, κατά μέσο όρο, ένα 65% όσων είχαν απομακρυνθεί στις πρώτες έρευνες επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία» σχολίασε ο κ. Ζούπης.

Θα διατηρήσει τη δυναμική της η Νέα Δημοκρατία

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» διευκρίνισε ότι οι πρώτες δημοσκοπικές έρευνες μετά το τραγικό συμβάν της 28ης Φεβρουαρίου κατέγραφαν και ένα έντονο συναισθηματικό τοπίο με τη θλίψη και τον πόνο να κατασταλάζει πλέον όσο κυλάει ο χρόνος. «Όλα αυτά επιδρούν στο να διαμορφώνεται ένα τοπίο τρεις εβδομάδες πριν να ψηφίσουμε» είπε ο κ. Ζούπης τονίζοντας ότι οι «δημοσκοπήσεις ότι δείχνουν ότι θα διατηρήσει τη δυναμική αυτή το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Μιλώντας για την πρόθεση ψήφου και τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτίμησε ότι «υπάρχει πλήρης επαναφορά στο τοπίο προ των Τεμπών», λέγοντας ότι θα λειτουργήσει προωθητικά.

Στα ίδια επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ότι «εμφανίζεται περίπου στα ίδια επίπεδα». Και όπως τόνισε, «μέσα στο 2022, αύξησε τις δυνάμεις του κατά 5% από Ιανουάριο ’22 μέχρι Ιανουάριο ’23. Έκτοτε φαίνεται περίπου να κινείται στα ίδια επίπεδα,. «Φαίνεται να έχει μία δυσκολία να ανεβάσει παραπέρα τις δυνάμεις του» είπε ο κ. Ζούπης, ο οποίος εστίασε στο «πρόβλημα» της διείσδυσης στο χώρο του κέντρου. «Στις τελευταίες έρευνες υπάρχουν πιο ορατές απ’ ό,τι παλιά διαρροές προς ΚΚΕ, προς ΜέΡΑ25 και μικρότερες προς άλλους σχηματισμούς και κόμματα που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε πτωτικό σπιράλ το ΠΑΣΟΚ από τον Μάρτιο του ’22

Αναλύοντας τα δεδομένα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων ο κ. Ζούπης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει καταφέρει να βρει ένα βηματισμό που θα τον βγάλει από ένα σπιράλ πτωτικό, το οποίο έχει μπει από τον Μάρτιο Απρίλιο του ’22. «Έχει ζωτικό χώρο», πρόσθεσε συμπλήρώνοντας ότι οι τελευταίες έρευνες καταγράφουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα τρία κόμματα, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση τόνισε ότι αυτά ενισχύονται.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος