Δ. Σταθακόπουλος, oθωμανολόγος: Aποφεύγω να επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη γιατί κινδυνεύω με κράτηση (video)

Array

Τις διεθνείς εξελίξεις και τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν ανέλυσαν στον αέρα της ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός και τουρκολόγος και ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλήνων με αφορμή το τουρκικό «μπλόκο» στον Απόστολο Τζιτζικώστα, που δυστυχώς δεν ήταν η μόνoς Έλληνας πολίτης στον οποίο απαγορεύτηκε αναίτια η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρυθυμιάδης μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σταυρούλα Χριστοφιλέα, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 και ενώ επρόκειτo ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας να παραστεί στη λειτουργία που θα γινόταν στην Παναγία Σουμελά, τον συνέλαβαν δίχως να του πουν το λόγο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Μας κρατούσαν στην απομόνωση περίπου 7 – 8 ώρες χωρίς να μας πουν τους λόγους. Δεν απαγγέλθηκε κατηγορία. Μας έφεραν συνοδεία μέχρι το ελληνικό αεροδρόμιο για να μας παραδόσουν», δήλωσε ο Βαρυθυμιάδης περιγράφοντας ότι τους συμπεριφέρθηκαν ως εγκληματίες.

«Μας κάνει τρομερή εντύπωση ειδικά για τον κύριο Τζιτζικώστα, ο οποίος ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον κ. Μπουτάρη αναδεικνύουν το σπίτι του Κεμάλ, το οποίο επισκέπτεται χιλιάδες κόσμος», πρόσθεσε.

Όποιος είναι σε λίστα ανεπιθύμητων προσώπων κινδυνεύει με σύλληψη

Σχολιάζοντας το προκλητικό περιστατικό που οδήγησε στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας ο Σταθακόπουλος αποκάλυψε ότι και ο ίδιος αποφεύγει να επισκεφθεί την Kωνσταντινούπολη και την Τουρκία από το Σεπτέμβρη του ’15, γιατί κινδυνεύει με σύλληψη.

«Όλοι μας ως Έλληνες πολίτες είμαστε και Ευρωπαίοι πολίτες. Επομένως καθένας από εμάς, σε περίπτωση που είναι σε μια λίστα ανεπιθύμητων προσώπων κινδυνεύει να κρατηθεί και μετά από 5 – 6 ώρες, χωρίς λόγο και αφορμή και απόδοση κατηγορητηρίου, να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ό,τι αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε συνολικά η ΕΕ να πάρει θέση» δήλωσε  στην ΕΡΤ ο κ. Σταθακόπουλος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η προσβλητική στάση των Τούρκων στη Σμύρνη ήταν μια προσβολή προς την Ευρώπη καθώς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας –μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM)- εκπροσωπούσε έναν ευρωπαϊκό θεσμό».

Τι είπε για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Δημήτρης Σταθακόκουλος,  καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Οθωμανική Κοινωνία – Ιστορία και Πολιτισμός μίλησε στην ΕΡΤ και για τις ενδιάμεσες εκλογές στην αμερικανική Γερουσία αναφέροντας ότι «οι εκλογές δεν γίνονται μια και έξω. Η ανανέωση είναι μια μορφή δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι μια κυλιόμενη διαδικασία».

Εκτίμησε λοιπόν ότι στην Αμερική θα έχουμε σαφώς μια δυσαρμονία μεταξύ του τι θέλει ο Πρόεδρος και τι θα αποφασίζει το Κογκρέσο. «Το Κογκρέσο θα ανήκει κατά πάσα πιθανότητα πλέον στους Ρεπουμπλικάνους ως επί το πλείστον και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει ένα θέμα».

Μιλώντας για την επιτροπή που προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ που μπλοκάρει την αγορά F-16 από τους Τούρκους, τόνισε ότι ως Ελλάδα δεν θα θέλαμε να φύγει ο κ. Μενέντεζ από εκεί που είναι, όμως δεν πρέπει να προδικάσουμε ότι θα είναι αρνητικός οΡεπουμπλικάνος που τυχόν να αναλάβει.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος