Δ. Παπαδημητριάδης: Αστοχία της ανθρώπινης διανόησης το «Σύνδρομο Ξεχασμένου μωρού» – Υπενθυμίζει τραγικά τα όρια του μυαλού μας

«Δυστυχώς το φαινόμενο του “ξεχασμένου παιδιού” είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι ο εγκέφαλός μας δεν έχει φτιαχτεί για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μας δείχνει ακριβώς τις αστοχίες που μπορεί να έχει η λειτουργία της μνήμης και της προσοχής μας», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» ο κ. Παπαδημητριάδης για τον αδόκητο θάνατο του 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα που ξέχασε ο 37χρονος πατέρας του, εξήγησε ότι το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» και το κενό μνήμης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εξηγείται επιστημονικά.

«Το DNA του ανθρώπου δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί σε όλα αυτά που του φορτώνουμε στον σύγχρονο κόσμο, τiς υπενθυμίσεις που έρχονται από το κινητό μας, τις ειδοποιήσεις, τα τηλέφωνα, το άγχος της επιβίωσης με τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για την εποχή μας, Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι πολύ λοιπόν πιθανό ότι ένας άνθρωπος του οποίου η ρουτίνα αλλάζει ξαφνικά, ο οποίος είναι κουρασμένος, ενδεχομένως γιατί ξυπνάει μέσα στη νύχτα με το παιδί του, ο οποίος έχει άγχος και μπορεί να αλλάξει το παραμικρό μέσα στην καθημερινότητά του, γιατί του ζητήθηκε κάτι καινούργιο εκείνο το πρωί, πράγματι να κάνει αυτό το κενό μνήμης».

Ξεχνάμε πράγματα μέσα στην καθημερινότητα

Θέλοντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορεί κάποιος ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο» ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής σχολίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε τώρα που κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον αέρα ότι ξεχνάμε πράγματα μέσα στην καθημερινότητα.

«Μπορεί να το βρίσκουμε χαριτωμένο όταν ξεχνάμε το κινητό μας, όταν βέβαια ξεχνάμε το ίδιο μας το παιδί τόσες ώρες κλεισμένο στο αυτοκίνητο, αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα φώτα της προσοχής και της δημοσιότητας πέφτουν πάνω σε αυτούς τους δύστυχους γονείς», σημείωσε.

Και όπως τόνισε το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου μωρού» στην πραγματικότητα δεν είναι μία πράξη την οποία κάνει κανείς ηθελημένα. Αντίθετα, «είναι μια αστοχία της ανθρώπινης διανόησης που μας υπενθυμίζει, όπως εξήγησε, με τραγικό τρόπο τα όρια του μυαλού μας».

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Διαβάστε επίσης;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος