Ζεμενίδης στην ΕΡΤ: Στις 14/5 οι εκλογές στην Τουρκία – Υφαντής: Η ατζέντα της δεν έχει αλλάξει

«Ο Ερντογάν νομίζω ότι σίγουρα θα προχωρήσει για εκλογές στις 14 Μαΐου. Έχουμε και πληροφορίες ότι επειδή μοιράζει πολλά λεφτά δεν μπορεί να το τραβήξει πολύ μετά από τότε», έκανε γνωστό ο εκτελεστικός διευθυντής της Hellenic American Leadership Council, Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε, ακόμη, για το ίδιο θέμα: «Σίγουρα μέχρι τον Ιούνιο δεν θα έχει και πιο πολλά. Αλλά και εγώ πιστεύω ο κ. Ερντογάν ήθελε το Κιλιτσντάρογλου αντίπαλο».

Σχετικά με πιθανή αποκλιμάκωση που διαφαίνεται ένα μήνα ακριβώς μετά από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία & Συρία, σημείωσε:

«Την αποκλιμάκωση τη βλέπουμε και τη θέλουμε όλοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν αλλάξει πολιτική, αλλά σίγουρα πιστεύω και η αποκλιμάκωση θα συνεχίσει και μέχρι τις εκλογές. Μπορεί να αλλάξει και πιο πολύ το κλίμα μετά από τις εκλογές.

Γιατί οι Τούρκοι θα έχουν ανάγκες να ξαναχτίσουν την περιοχή και την οικονομία τους. Η οικονομία τους πάει πολύ χάλια. Όπως είπαμε, δεν θα έχουν και λεφτά για αυτά τα προγράμματα. Κι η κλιμάκωση δεν θα τους συμφέρει ούτε οικονομικά μετά από τον Μάιο, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε και μεγαλύτερη αλλαγή και μια αλλαγή στο προσανατολισμό της Τουρκίας προς την Δύση, αλλά και αλλαγή στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η αποκλιμάκωση είναι θετική, αλλά δεν είναι αρκετή».

Ως προς το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ στα εκκρεμή ζητήματα που έχουν με την Τουρκία; Στις σχέσεις της Αμερικής Τουρκίας, ανέφερε:

«Έχουμε ακόμα το θέμα των S-400, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τι ρόλο ακριβώς παίζει η Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη, υπάρχουν πολλά θέματα. Εμείς φυσικά βλέπουμε τι γίνεται στο Αιγαίο, αλλά και για τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Θα δούμε τι πάει να πει βάθος χρόνου και τι αλλαγή θα δώσουν οι Τούρκοι».

Για το αποτέλεσμα των Κυπριακών εκλογών, σημείωσε:

«Έγινε μια πολύ καλή αρχή στην Κύπρο για τον Χριστοδουλίδη και την καινούργια κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επειδή διέψευσε όλο αυτό το πόλεμο που δέχτηκε για μήνες ότι είναι φιλορώσος. Στην ομιλία του έδωσε μια ξεκάθαρη πρώτα απ’ όλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Δύσης, εναντίον της εισβολής της Ρωσίας για ένα δυτικό προσανατολισμό. Να σημειωθεί και το ότι δεν κάλεσε και τον Ρώσο πρέσβη στην ορκωμοσία του».

Ως προς την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και την έμφαση που δόθηκε στο ενεργειακό, τόνισε:

«Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επειδή έχουμε εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πολλά περνάνε μέσω της Ελλάδος: Και φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για την ίδια την Αμερική η Ελλάδα έχει γίνει, όχι μόνο ένας εταίρος αλλά και σταθερός πυλώνας σταθερότητας».

Υφαντής: Τίποτα δεν έχει αλλάξει – Όσα προκάλεσαν τη διπλωματική ένταση των τελευταίων ετών υφίστανται

«Υπάρχει και μια αντικειμενική εκτίμηση από την πλευρά της κ. Ακσενέρ για το πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου και βεβαίως και ένα προσωπικό στοιχείο, περισσότερο πολιτικό για την ίδια», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην ίδια εκπομπή για το θέμα των πολιτικών διεργασιών στην Τουρκία ενόψει των εκεί εκλογών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο ενιαίος αντίπαλός της ενωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν στις επόμενες τουρκικές εκλογές, σημείωσε:

«Η αδυναμία τόσο καιρό να καταλήξουν οι έξι σε έναν κοινό υποψήφιο, ήταν τελικά μια πραγματική αδυναμία. Η κυρία Ακσενέρ, για λόγους που είναι ανεξήγητοι, δεν θέλει να προκρίνει την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, όχι μόνο γιατί ενδεχομένως θεωρεί ότι δεν μπορεί να σταθεί ικανοποιητικά απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και γιατί δεν θα ήθελε να δώσει αυτή την ευκαιρία στον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος βεβαίως αν επικρατήσει, θα βγει πολύ μπροστά και θα ψαλιδίσει και τις δικές της φιλοδοξίες. Αυτό είναι είναι σίγουρο.

Άρα υπάρχει και μια αντικειμενική εκτίμηση από την πλευρά της κ. Ακσενέρ για το πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου και βεβαίως και ένα προσωπικό στοιχείο, περισσότερο πολιτικό για την ίδια. Tα πράγματα είναι διαφορετικά, όχι όμως τόσο όσο φανταζόμαστε. Γιατί η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου ήταν έτσι και αλλιώς αυτή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μένει να αποδειχθεί τι θα σημαίνει η αποχώρηση για την κυρία Ακσενέρ.

Δηλαδή εάν δεν υπάρξει υποψήφιος της αρεσκείας της -και από ότι φαίνεται οι δύο δήμαρχοι δεν πρόκειται να να κατέβουν- τι θα κάνει η ίδια; Θα μείνει στο περιθώριο; Δεν θα υποστηρίξει τελικά την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου; Θα επιδιώξει μία άλλη υποψηφιότητα;

Τους χωρίζουν πολλά με τον Ερντογάν, αλλά η κίνηση που έκανε η κυρία Ακσενέρ της αφήνει λίγες διεξόδους. Από τη στιγμή επαναλαμβάνω, που ούτε ο κ. Ιμάμογλου ούτε ο κ. Γιαβάς πρόκειται να ακούσουν το κάλεσμά της.

Κινδυνεύει το «Καλό Κόμμα», όπως λέγεται το κόμμα της κυρίας Ακσενέρ, να μείνει χωρίς υποψήφιο. Και άρα στο τέλος, ή θα υποχρεωθεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου ή τι; Άρα ναι, μετά από δύο τρεις εβδομάδες θα δούμε εάν τυχόν αυτό το αδιέξοδο την αναγκάσει να στραφεί προς αυτόν που θα θεωρήσει ότι θα επικρατήσει, δηλαδή τον κ. Ερντογάν για να περιορίσει τις απώλειές της.

(…) Νομίζω ότι πια είναι είναι σίγουρες οι εκλογές στις 14 Μαΐου. Τα προγνωστικά μέχρι και προχθές ήταν ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου έστω και οριακά επικρατεί, δηλαδή ήταν ακόμα το φαβορί. Μετά τη διάσπαση της αντιπολίτευσης θα δούμε. Η αποχώρηση της κυρίας Ακσενέρ κάνει πιο εύκολη τη συμπόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος με το συνασπισμό της αντιπολίτευσης».

Ως προς την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας για τις σχέσεις με την Ελλάδα, σημείωσε:

«Η αποκλιμάκωση την οποία βλέπουμε -υπό την έννοια ότι έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μηδενιστεί οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο- δεν σήμαίνει ότι αυτά τα οποία προκάλεσαν τη διπλωματική ένταση των τελευταίων ετών δεν υφίστανται. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά η καλύτερη ατμόσφαιρα επιτρέπει την επικοινωνία, η οποία είχε εν πολλοίς καταρρεύσει. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν καταρρεύσει. Τώρα οι δύο πλευρές, έστω και άτυπα, μιλάνε δηλαδή στο περιθώριο διεθνών συνόδων. Ένα θετικό είναι ότι εν πολλοίς οι σχέσεις χαμηλής πολιτικής -αυτό που κάποτε λέγαμε χαμηλή πολιτική, δηλαδή το εμπόριο ή οι ανταλλαγές σε τουριστικό, πολιτισμικό επίπεδο-, δεν διεκόπησαν ποτέ. Υπάρχουν.

Άρα η θετική ατζέντα, υπό αυτή την έννοια, σε ζητήματα, πέρα από τα ζητήματα ασφάλειας, πέρα από τα στρατηγικά ζητήματα, υπάρχει. Και ευτυχώς γιατί έχει δημιουργηθεί ένα κεκτημένο όλα τα προηγούμενα χρόνια που τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα. Αλλά επαναλαμβάνω, η ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Το αν οι προτεραιότητες και οι προτιμήσεις τώρα θα αλλάξουν επειδή επείγει η ανοικοδόμηση, επειδή επείγει η περίθαλψη, η επαναπροσέγγιση με τη Δύση, γιατί αλλιώς η τουρκική οικονομία κινδυνεύει να μπει σε μια διαρκή ύφεση, μένει να το δούμε. Καθώς επίσης και το ποιος θα είναι στο τιμόνι της Τουρκίας μετά τις 14 Μαΐου».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος