Ζ. Κοέν – Ανταποκριτής Ισραηλινής ραδιοφωνίας: Φαντάζομαι ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση ο Νετανιάχου

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη αναφέρθηκε στο EΡΤNEWS και τους Κώστα Λασκαράτο και Γιάννη Μούτσιο ο ανταποκριτής της Ισραηλινής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα Ζαν Κοέν.

Όπως είπε «όλα ξεκινάνε από το γεγονός ότι το Ισραήλ, όπως και άλλες 12 χώρες στον κόσμο, δεν έχουν Σύνταγμα, έχουν βασικούς νόμους οι οποίοι έχουν κατά κάποιο λόγο, κατά κάποιον τρόπο, το Σύνταγμα» και στη συνέχεια επισήμανε ότι εκεί το Συμβούλιο Επικρατείας είναι το ίδιο με τον Άρειο Πάγο και δεν είναι όπως εδώ στην Ελλάδα που είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. «Το Συμβούλιο Επικρατείας λοιπόν μέχρι τώρα έπαιζε το ρόλο του Συντάγματος, δηλαδή του θεματοφύλακα. Αυτό δεν άρεσε στον Νετανιάχου διότι αυτή τη στιγμή έχει τέσσερις κατηγορίες και δικάζεται παρόλο που είναι πρωθυπουργός για τέσσερα σοβαρά κακουργήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αυτό λοιπόν δεν του αρέσει και για να γλιτώσει τη φυλακή έκανε μία ακροδεξιά, πολύ ακροδεξιά, τελείως φασιστική κυβέρνηση, με το τρίτο κόμμα να είναι αυτοί οι ακροδεξιοί, που αν μου επιτρέπετε η Χρυσή Αυγή ωχριά μπροστά τους, και το έκανε αυτό γιατί αυτοί θέλουν να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη ολόκληρη. Θέλουν να υποβιβάσουν σε Β’ κατηγορία τους πολίτες, είτε είναι Άραβες με ισραηλινή υπηκοότητα είτε είναι Άραβες οι οποίοι ζουν στη Δυτική Όχθη».

Μετά την επισήμανση του Γ. Μούτσιου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί θετικά στο να αποτραβηχτούν τα ισραηλινά στρατεύματα, να γίνει μια απόσυρση από τη Δυτική Όχθη και εν πάσει περιπτώσει να υποστηριχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Κοέν τόνισε «και όσο και αν σας φανεί περίεργο στο Ισραήλ τις πιο προοδευτικές ιδέες σχετικά με την κατοχή των εδαφών Δυτική Όχθη προέρχονται από τα δικαστήρια και από τον στρατό[…] Αυτοί λοιπόν οι ακροδεξιοί στην προσπάθειά τους να επιβάλουν αυτά τα πράγματα και γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτό στο δικαστήριο, αποφάσισαν να θέλουν 141 διαφορετικούς νόμους εναντίον του δικαστηρίου. Σε σούμα αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής, εάν περάσουν αυτοί οι νόμοι, βασικά ο πρωθυπουργός θα έχει αυτός το μόνο βέτο και τη μόνη εξουσία να λέει ποιος θα γίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστής».

Σε ερώτηση του Κώστα Λασκαράτου για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για το ποιος θα επικρατήσει ο κ. Κοέν απάντησε: «το Ισραήλ βρίσκεται σε γενική απεργία η “ΓΣΕΕ” και το αντίστοιχο των βιομηχάνων του Ισραήλ βγήκαν σε απεργία μαζί, πρώτη φορά που συμβαίνει στο Ισραήλ, και είπαν θα απεργήσουμε όλοι και θα την κάνουμε την οικονομία να σταθεί εκεί που είναι. Δεν πρόκειται να κουνηθεί τίποτα εκτός από λεωφορεία και εκτός από τρένα τα οποία θα πηγαίνουν τους διαδηλωτές[…] Αν ήμουν μάντης δεν θα ήμουν εδώ πέρα, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση ο Νετανιάχου[…] Έχουν βγει εναντίον του όλοι οι πρώην αρχηγοί του στρατού, όλοι οι πρώην της Μοσάντ[…] Φαντάζομαι δεν θα αντέξει ο Νετανιάχου και θα περάσει του λαού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος