«Υπάρχει μια θετική τάση την οποία και οι δύο χώρες τείνουν να εκμεταλλευθούν» – Έλληνας πρέσβης μιλάει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία χρειάζεται μία περίοδο νηνεμίας, όχι μόνο με εμάς αλλά και με άλλες χώρες, προκειμένου να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές της έκανε ο Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης

Θα συνεχίσουν ή όχι τα θετικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσειςμετά τις τουρκικές εκλογές. Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα αναφέρθηκε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ o Πρέσβης επί τιμή, Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, και στο πώς επηρέασε τις σχέσεις των δύο χωρών ο σεισμός στην Τουρκία μετά την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα.

Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς κάτι επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τάση που είχαμε συζητήσει άρχισε να εδραιώνεται μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη στηνΤουρκία. Αρχίζει να εμπεδώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά όχι μόνο μονιμότητας, αλλά κάποιας επικείμενης προσωρινότητας, από την οποία θα επηρεαστούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Θετικό momentum στα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη αυτή την στιγμή «υπάρχει μια θετική τάση την οποία και οι δύο χώρες τείνουν να εκμεταλλευθούν». Σε αυτό το πλαίσιο είναι η συνάντηση των τελευταίων ημερών. «Ο αλλαγές που έχουν επισυμβεί αυτές τις τελευταίες πενήντα ημέρες είναι θετικές σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν. Εκεί εντάσσω και την πρόσφατη εξέλιξη της ανταλλαγής των δεσμεύσεων για υπερψήφιση των δύο υποψηφιοτήτων της δικής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας στον ΙΜΟ», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «εύλογο deal»

Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να περιμένουμε σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής ηγεσίας ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης επισήμανε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, τονίζοντας ό,τι «οι προοπτικές είτε βγει ο Κιλιτσντάρογλου είτε βγει ο Ερντογάν, δε θα διαφοροποιηθούν τραγικά σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πάροδο του χρόνου και καθώς επικέντρωση του ενδιαφέροντος της τουρκικής πλευράς στην αποκατάσταση και στην ανοικοδόμηση της Ανατολίας θα γίνεται όλο και εντονότερη».

Σημείωσε, επίσης, ότι το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά καθώς το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο. «Οι άνθρωποι που επηρεάζονται δεν είναι μόνο τα οκτώ εκατομμύρια που επλήγησαν, αλλά είναι και οι δεσμοί, οι κοινωνικοί και οι συγγενικοί που έχουν, που δείχνει τελικά να φτάνει να επηρεάζουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας. Κατά συνέπεια, η επικέντρωση στα εσωτερικά είτε εκλεγεί ο ένας είτε εκλεγεί ο άλλος, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν» πρόσθεσε ο πρέσβης επί τιμής.

Η Τουρκία χρειάζεται μια περίοδο νηνεμίας

Και όπως τόνισε, χρειάζεται η Τουρκία μία περίοδο νηνεμίας, όχι μόνο με εμάς, προκειμένου να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές της αυτές. «Βλέπουμε ότι κάνει ήδη μια προσπάθεια, περιφερειακά, να βελτιώσει τις σχέσεις της με χώρες με τις οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονταν σε διάσταση (βλ. Αίγυπτος)», είπε εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για στροφή καταλυτική, αλλά για μία λειτουργική αναβάθμιση των σχέσεων.

Mιλώντας για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, σε διπλωματικό επίπεδο, των δυο χωρών μετά το απόλυτο κενό των δύο ετών ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης εστίασε στην μέχρι πρότινος άρνηση του Τούρκου προέδρου να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργο ενθυμούμενος τη φράση «Μητσοτάκης γιοκ». Και όπως είπε αυτό «είναι μια ακραία δήλωση στο περιθώριο των διεθνών σχέσεων, η οποία δεν γίνεται ούτε μεταξύ, εν πάση περιπτώσει κρατών τα οποία είναι σε ανοικτές εχθροπραξίες».

Δεν έχει επιτύχει τίποτα από όλα όσα επιδιώκει

Αναφερόμενος στον τουρκικό αναθεωρητισμό επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ασφαλώς επιδιώξεις οι οποίες πάνε πολύ πέρα από αυτό το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή μας καθώς, όπως είπε, μας τις έχει καταδείξει τα προηγούμενα πενήντα χρόνια.

«Κατά τη γνώμη μου δεν έχει επιτύχει σχεδόν τίποτα από όλα όσα επιδιώκει. Θέλει να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή για πολλούς λόγους. Ένας ένας σημαντικός λόγος είναι αν θέλετε, οι στρατηγικές της επιδιώξεις να καλύπτουν την περιοχή που ξεκινάει από τον Καύκασο και αγγίζει τη Μέση Ανατολή. Αυτός ο λόγος συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η κουρδικοί πληθυσμοί της Ανατολίας κατοικούν σε χώρες (Ιράκ, Συρία) με τις οποίες γειτονεύει η Τουρκία και οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους με αποτέλεσμα.

«Σε ό, τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, βλέπει την στρατηγική και την οικονομική εκμετάλλευση, ιδιαίτερα σε μία εσωτερική συγκυρία δύσκολη. Η κάθε διπλωματική προσέγγιση με χώρες με τις οποίες δεν ήταν στα καλύτερά της πριν, όπως με την Αίγυπτο και με το και με το Ισραήλ, ασφαλώς της προσφέρει δυνατότητα και περιθώρια να δράσει πιο εκτεταμένα από ό, τι υπολόγιζε», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η ρόλος της Κίνας ως νέας υπερδύναμης

«Γίνονται κινήσεις μεταξύ σημαντικών παικτών της περιοχής, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, με τη μεσολάβηση και με την επίβλεψη της Κίνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος, ο οποίος θα συσπειρώσει τα κράτη αυτά και θα δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο νέες περιφερειακές παραμέτρους ασφαλείας. Είμαι βέβαιος ότι το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν αυτάρκεις ενεργειακά και όχι μόνο, κατέλαβαν την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας σε ότι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (σχιστολιθικό) έπαψαν να προστατεύουν την περιοχή.[…] Αυτό έκανε τις χώρες αυτές να αντιδράσουν γιατί κατά κάποιο τρόπο θεωρούν ότι υποβαθμίστηκε λίγο η αμυντική στρατηγική ομπρέλα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες την κάλυπταν και γι’ αυτό με τη βοήθεια της Κίνας αναζητούν τώρα αυτά τα νέα σχήματα» ανέλυσε ο πρέσβης επί τιμή.

Σχολιάζοντας το ρόλο της Κίνας και την αντιπαράθεση Ανατολής και Δύσης ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης εκτίμησε ότι η Κίνα είναι ήδη υπερδύναμη και η τάση είναι ότι στο όχι πολύ μακροπρόθεσμο μέλλον οικονομικά θα έχει ξεπεράσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες από πλευράς οικονομικών δεικτών.

«Η γεωπολιτική μισεί το κενό. Όπου υπάρχει κάποιο κενό εισβάλλει μια δύναμη που μπορεί να υποκαταστήσει τη δύναμη» σχολίασε ο έμπειρος διπλωμάτης αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κίνα για την ισχυροποίηση της θέσης της στο διεθνές γεωπολιτικό τοπίο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος