Χρ. Βερώνης, πρ. δήμαρχος Μυκόνου: Το «προνόμιο» των αυθαιρέτων δεν είναι μόνο «μυκονιάτικο» – Ανεξέλεγκτα τα οικονομικά συμφέροντα στο νησί

Για το «όργιο» πολεοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο και τις καταγγελίες για απειλές εναντίον των υπαλλήλων της πολεοδομίας μίλησε στην ΕΡΤ ο πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Βελώνης που έχει διατελέσει δήμαρχος του νησιού για σχεδόν δύο δεκαετίες καταγγέλλοντας ότι «τα τελευταία χρόνια εισέβαλαν στο νησί τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία έδρασαν ανεξέλεγκτα».

Σχολιάζοντας το θέμα του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου που αποτέλεσε την αφορμή για να διερευνηθεί το θέμα των αυθαιρεσιών στη Μύκονο κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια εισέβαλαν στη Μύκονο νησί ανεξέλεγκτα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την υπεραξία των επενδύσεων.

«Αυτά εδρασαν ανεξέλεγκτα. Εννοώ κυρίως παραλιακά καταστήματα που άλλα καταπάτησαν αιγιαλό» πρόσθεσε ο κ. Βερώνης επισημαίνοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε χώρους που προστατεύονται από ειδικά προεδρικά διατάγματα που καθορίζουν αυστηρούς όρους δόμησης.

Μιλώντας για τα πολυτελή παραλιακά καταστήματα που παρανομούν, τόνισε ότι «όταν αυτά έχουν άδεια λειτουργίας και δεν την έχει πάρει πίσω η σημερινή δημοτική αρχή, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν προβλήματα». Και όπως είπε, ένα νησί όπως η Μύκονος θα πρέπει να προστατεύεται διά παντός.

Οι υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν διαχρονικά

«Ήμουν 18 χρόνια δήμαρχος, από το 1991 μέχρι 1/1/2009 που έφυγα» είπε στις «Συνδέσεις» ο πρώην τοπικός άρχοντας ο οποίος υποστήριξε ότι το διάστημα που ο ίδιος ήταν στην αυτοδιοίκηση ουδέποτε έγινε δέκτης πιέσεων για να κάνει τα στραβά μάτια σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

«Το προνόμιο των αυθαιρέτων δεν είναι μόνο “μυκονιάτικο”. Υπήρχαν και υπάρχουν αυθαίρετα και, δυστυχώς, η πρόβλεψή μου είναι ότι θα συνεχίσουν να γίνονται. Και τότε γινόντουσαν αλλά ήταν κρατική η πολεοδομία» δήλωσε ο κ. Βερώνης υπενθυμίζοντας ότι οι πολεοδομίες το 2010 δόθηκαν -κακώς- στους δήμους που είναι μικροί, ενώ ταυτόχρονα είχαν απαγορευτεί οι προσλήψεις.

«Το 2017 η Πολεοδομία Μυκόνου, που δημιουργήθηκε το ’10 λόγω προβλημάτων κακώς έκλεισε από τη σημερινή δημοτική αρχή και δόθηκε η εποπτεία στη Σύρο, που έχει και άλλα νησιά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του νησιού των ανέμων η τεχνική υπηρεσία Μυκόνου έχει 15 άτομα προσωπικό. «Ένα νησί που πρωτοστατεί στον ελληνικό τουρισμό και διαχρονικά προστατεύεται από ειδικά προεδρικά διατάγματα πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύεται και από υπηρεσίες που λειτουργούν διαχρονικά, πολεοδομία και αστυνομία» υποστήριξε.

Όπως είπε, τα κακώς κείμενα είναι πολλά. «Δεν μπορεί η αστυνομία τη ίια χρόνια να έχει προσωπικό, την άλλη να μην έχει. Η Πολεοδομία Μυκόνου να ανοίγει και να κλείνει» είπε συμπληρώνοντας ότι μερίδιο ευθύνης έχουν οι τοπικοί άρχοντες.

«Όταν βλέπεις ότι η πολεοδομία σου δεν πηγαίνει καλά, αλλάζεις τον προϊστάμενο. Πηγαίνεις στο κράτος και ζητάς προστασία να σου στείλει προσωπικό. Δεν το αφήνεις να εξελίσσεται ένα θέμα, να φτάνει εκεί που φτάνει και σήμερα να λέμε αν γίνονται ή δεν γίνονται αυθαίρετα» δήλωσε αφήνοντας αιχμές στην παρούσα τοπική αυτοδίοικηση.

«Αδράνησε. Σε αυτά τα πράγματα είσαι από πάνω και τα κυνηγάς. Δεν μπορεί κάθε φορά να φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Μιλώντας για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες ο κ. Βερώνης υποστήριξε ότι «η Μύκονος που έχει προσφέρει στον ελληνικό και διεθνή τουρισμό διασύρεται σήμερα εξαιτίας λίγων».

«Έχει χαθεί το μέτρο και η ισορροπία διότι υπάρχει ανεκτικότητα» επισήμανε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υπερβολικά υψηλές τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια την ώρα που τα υπάρχει πρόβλημα με τα λύματα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος