Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!

Μια πόλη 50 χιλιάδων αντιπροσώπων της καινοτομίας -σε κλίμακα μεγαλύτερη της γηραιάς ηπείρου- που περιφέρεται σαν τις μέλισσες ανά την Ευρώπη, δίνει εδώ και έξι χρόνια τον τόνο μιας τάσης για τη νέα οικονομία, στην οποία, ενδεχομένως, θα έπρεπε να επενδύσει ολόκληρη η κυψέλη του ευρώ.

Στη Λισαβόνα, αυτή τη φορά, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 53 χιλιάδες άνθρωποι -always connected- που, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, συνδέονται άμεσα οικονομικώς με τη νέα αγορά, τη νέα ψηφιακή οικονομία και ειδικά το web. Πρόκειται για το websummit, το μεγαλύτερο web γεγονός στον κόσμο σε διαστάσεις και σημασία για το 2016.

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Μια ιρλανδική καινοτομία από έναν διάβολο του networking, τον Paddy Cosgrave,  ο οποίος πείθει δημάρχους και πρωθυπουργούς να αποζητούν απεγνωσμένα τη βοήθειά του για να αναγεννήσουν την ανάπτυξη στον τόπο τους. Μια επιχείρηση με χρήμα και πολλές χιλιάδες εθελοντές, που όμως συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά και τα χιλιάδες ευρωπαϊκά startups που διψούν για χρηματοδότηση.

Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου παρουσιάζουν ιδέες, αγοράζουν μερίδια, ανταλλάσσουν απόψεις, ανακοινώνουν τάσεις, εκδηλώνουν προβληματισμούς, εντυπωσιάζουν με προϊόντα καινοτομίας. Νέοι κατά κύριο λόγο, με μέσο όρο ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών, βρίσκονται εδώ για να αναδείξουν ή να ανακαλύψουν τις τάσεις στο περιεχόμενο, την εικονική πραγματικότητα, το design και το developing, την διαχείριση των data, τη χρηματοδότηση των λύσεων, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την παιδεία, την υγεία και την ενσωμάτωση του δικτύου από τις κρατικές δομές.

Σε αυτή την χώρα και την πρωτεύουσά της, μια ακόμα περίπτωση κρίσης που απειλείται από τους δανειστές για την ανυπακοή της στις αριθμητικές δεσμεύσεις, ο πορτογάλος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνον στους παρευρισκόμενους, διεκδίκησε να αφήσει ένα διακριτό αποτύπωμα της Πορτογαλίας στη νέα οικονομία. «Να θυμάστε αυτή τη χώρα και αυτή την πόλη» είπε χαρακτηριστικά και εννοούσε ότι διεκδικεί κάτι παραπάνω από την τουριστική εμπειρία του συνεδριακού τουρισμού του websummit.

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Τι κάνει όμως η Ευρώπη, ερήμην της οποίας γίνονται όλα αυτά; Ο αρμόδιος επίτροπος Κάρλος Μοέντας απλώς ήρθε για να κάνει πανηγυρική ανακοίνωση αύξησης των κονδυλίων καινοτομίας από την Κομισιόν ώστε να δημιουργηθεί το fund των funds (!). Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, εάν τα μοχλεύσουν σωστά με τα ιδιωτικά funds (venture capitals), θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων καινοτομίας.

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Αυτά, βεβαίως, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που δίνουν οι ΗΠΑ (25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην καινοτομία) και κυρίως αυτά που διακινεί ο ιδιωτικός επενδυτικός τομέας παγκοσμίως. Η Ευρώπη νοσεί – και το παραδέχεται μπροστά σε νέους ανθρώπους που μάλλον επενδύουν να βρουν λύση στα αδιέξοδα των παλαιών συστημάτων της κρίσης, δημιουργώντας υπεραξίες με εργασία και ιδέες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη απόδειξη είναι το ίδιο το websummit. Ξεκίνησε με μερικές εκατοντάδες συμμετοχές από Ιρλανδία και Μεγάλη Βρετανία και τώρα διακινεί ιδέες πολλαπλάσιες των 50 χιλιάδων συμμετεχόντων, αλλά και πολλαπλάσιας αξίας μέσα σε μόλις 6 χρόνια – όσα και τα χρόνια της κρίσης! Άλλωστε αυτό δεν είναι το web; Στο περιβάλλον του άνθησαν οι ισχυρότερες επιχειρήσεις του πλανήτη σε μόλις 5 χρόνια. Η ηλικία, δηλαδή, αυτών των οικονομικών μονάδων είναι ακόμη «προσχολική»…

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Οι άνθρωποι της υψηλής τεχνολογίας μιλούν, εδώ, για 500 δισεκατομμύρια smart devices τα επόμενα χρόνια και αναφέρουν μερικές χώρες ως παραδείγματα προς μίμηση για την εστίασή τους στις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση. Είναι λίγες και γνωστές βεβαίως, ειδικά στην Ευρώπη. Έκπληξη όμως αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Γαλλία. Έχει καταφέρει να αυξήσει κατά 20% και σε πολύ λίγο χρόνο τις χρηματοδοτήσεις γαλλικών startup επιχειρήσεων. Παρατηρείται σε αυτό το περιβάλλον -όπως είπε ο επικεφαλής της Cisco, John T. Chambers ότι η εκπαίδευση οδηγεί τους νέους σε εργασία μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Γενική παραδοχή, ωστόσο, είναι ότι το 90% των κυβερνήσεων αδιαφορούν (μάλλον δεν κατανοούν, όπως ισχυρίζονται 96 στους 100 CEO που απάντησαν σε έρευνα) για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και το δίκτυο. Δεν ενσωματώνουν λύσεις βελτίωσης της διακυβέρνησης και δεν αναγνωρίζουν την αξία τους. Δεν εκμεταλλεύονται τη συνεχή διάθεση διασύνδεσης των χρηστών – πολιτών τους, την ίδια ώρα που αυτή η συμπεριφορά και τα δεδομένα της (data) είναι ο λόγος που πλουτίζουν υπερεθνικά εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας των υπολογιστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικές μικρές επισημάνσεις για το World Wild West

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου φάνηκε ότι οι περισσότεροι νέοι αναζητούν έξυπνες ιδέες για το εμπόριο και την κατανάλωση. Ασχολούνται με τη συλλογή data και με την πώλησή τους. Αξιολογούν πολύ ψηλά το visualization στη διάθεση και ενσωμάτωση χρηστικών πληροφοριών, ενδιαφέρονται να γίνουν πρέσβεις γνώσης, απορρίπτοντας το αντιπροσωπευτικό σύστημα της πολιτικής, της θρησκείας, της φυλής και κάθε είδους διάκρισης.

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Στην πρώτη περίπτωση ξεχώρισαν και μερικά ελληνικά startups. Δύο από αυτά από την θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ. Παρέστη η πρέσβης, ο εμπορικός ακόλουθος και ένας σύμβουλος του υπουργού Φωτάκη την πρώτη μέρα. Εκατοντάδες τα ελληνόπουλα που παρευρέθηκαν. Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις σημαντικών παικτών των startups, της διαφήμισης και του consulting, όπως και εκπροσώπων δημόσιων θεσμών.

Για την ηθική της διαχείρισης των data δεν ακούστηκε τίποτα νεότερο. Εκτός αν εννοεί κάποιος νέο την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει λύση με ηθική προσέγγιση. Το opt in – opt out παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά όπως η θρασύτατη φράση κάποιων αστέρων της τηλεόρασης την εποχή της παντοδυναμίας της: «αν δεν σας αρέσει, αλλάξτε κανάλι»!

Το VR – AR (Virtual Reality – Augmented Reality) και γενικότερα η οπτικοποίηση αποδεικνύεται ότι είναι η «νούμερο ένα» τάση αυτή την εποχή. Πλέον η τεχνολογία δίνει εντυπωσιακές λύσεις και μάλιστα αυτό αφορά κατ’ εξοχήν τους publishers. Χωρίς εθνική σημαία, η εικόνα που παρουσίαζαν 53 χιλιάδες νέοι ήταν εντυπωσιακή. Καμμία διάκριση, παρά μόνον η καλύτερη ιδέα! Και πριν προλάβει κανείς να αναθεματίσει την αποκήρυξη μιας εθνικιστικής προσέγγισης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες ελληνικές παρουσίες ήταν από νέους που ίδρυσαν εταιρείες στο εξωτερικό…

Υστερόγραφο

Μην γράφεις κώδικα και βάλεις φυλακή την ιδέα σου!Ο τίτλος του άρθρου έχει μια πικρία, παρά την ειρωνεία του. Την πικρία αυτού που νοιώθει ότι στη χώρα μας δαιμονοποιείται κάθε τι που θα μπορούσε να βγάλει τη νεολαία -η οποία αποκαλείται και χαμένη γεννιά- από το αδιέξοδο. Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο για αυτά τα παιδιά και τις ιδέες τους. Ενα νομικό πλαίσιο ευνοϊκό και ένα φορολογικό κίνητρο γεναίο. Δε θα χάσουμε ως χώρα, όπως δεν χάνει η Ιρλανδία, η οποία εκτός των παραπάνω αυτονόητων και το φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης, πληροφορηθήκαμε ότι διαθέτει regulation body για την ηθική της διαχείρισης δεδομένων!

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα σύντομα -και πάντως πριν από την απόλυτη εμπορευματοποίησή του- το Greece websummit. Ο Paddy είπε: “Why not?”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος