Βορειοϊρλανδικές ανατροπές μετά από τις εκλογές για τοπικό κοινοβούλιο – περιφερειακή κυβέρνηση

Οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις που έχουν υπάρξει στη Β.Ιρλανδία, μετά τις πρόσφατες εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο και την περιφερειακή κυβέρνηση, ήταν θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» και τη συμμετοχή της Ευδοξίας Λυμπέρη, ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Βρετανία.

Βορειοϊρλανδικές ανατροπές μετά από τις εκλογές για τοπικό κοινοβούλιο – περιφερειακή κυβέρνηση
Ευδοξία Λυμπέρη – ανταποκρίτρια ΕΡΤ

Ο λόγος είναι πως το αποτέλεσμα θεωρείται «ιστορικό», μια και το Σιν Φέιν, πρώην πολιτικός βραχίονας του ΙΡΑ και εδώ και χρόνια ένα ‘κανονικό’ ρεπουμπλικανικό/αριστερό κόμμα πήρε για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα των Ιρλανδών Προτεσταντών (DUP). Οι τελευταίοι, εκτός από την προσήλωσή τους στην ενότητα με το Ηνωμένο Βασίλειο, διεκδικούν τώρα την κατάργηση του Πρωτοκόλλου το οποίο υπέγραψε η Βρετανία με την ΕΕ, μετά από επώδυνες διαπραγματεύσεις και σχεδόν δραματικές καταστάσεις. Η εκλογική αποτυχία του αντιευρωπαϊκού DUP αποδίδεται κατά πολύ στην επιμονή του για ανατροπή του ήδη δύσκολου status που έχει δημιουργηθεί με το Πρωτόκολλο. Το Σιν Φέιν όχι μόνον δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, στο δημοψήφισμα του 2016 είχε ταχθεί εναντίον του Brexit.

Το τι μέλλει γενέσθαι βραχυπρόθεσμα στη Β.Ιρλανδία, αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας κρίσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, αλλά και τι μπορεί να συμβεί μεσομακροπρόθεσμα συνολικά με το Ιρλανδικό ζήτημα, καθώς το Σιν Φέιν έχει γίνει το μεγαλύτερο κόμμα και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι δε Καθολικοί σε μερικά χρόνια θα υπερισχύουν δημογραφικά των Προτεσταντών στη Β. Ιρλανδία, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκπομπή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος