Τζον Σαρμπάνης στο ΕΡΤNews: Νωρίς για να μιλάμε για F-35 στην Τουρκία — Ολοένα και πιο ισχυρή η σχέση Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Την άποψη πως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 εξέφρασε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Σαρμπάνης μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο κ. Σαρμπάνης υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είδαν την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα αλλά και την αλλαγή στάσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  « Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον. Και μετά θα αξιολογήσουμε εκ νέου τα άλλα ζητήματα. Κατ’ εμέ, όμως, είναι λίγο νωρίς για να μιλάμε για F-35 για την Τουρκία», είπε μιλώντας στον “Επίλογο” ο κ. Σαρμπάνης. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία ο κ. Σαρμπάνης τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά και τα μέλη του Κογκρέσου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, πως η πώληση αυτή συνοδεύεται από ορισμένες προσδοκίες: «ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που θα υπονομεύσει τη συμμαχία, που θα προκαλέσει αναταραχές στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο» συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά το θέμα και θα υπάρχει επαγρύπνηση. 

Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει μια ενδεχόμενη αλλαγή στο Λευκό Οίκο στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβριου τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ το Μέλος της βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πως η Ελλάδα είναι μεγάλος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και πως οι ΗΠΑ υπήρξε ισχυρός σύμμαχος της χώρας μας και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Αν δούμε τις τελευταίες κυβερνήσεις, η σχέση γίνεται ολοένα πιο ισχυρή, ανεξάρτητα με το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο», είπε ο κ. Σαρμπάνης. 

Ο κ. Σαρμπάνης που πέρυσι ανακοίνωσε ότι φέτος θα ολοκληρώσει μια θητεία 18 χρόνων στην πολιτική και θα αποσυρθεί, επεσήμανε πως η ελληνική ομογένεια Είναι πιο δυνατή από ποτέ και πως το αποτύπωμα των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της κοινότητας. 

Ολόκληρη η συνέντευξη στον Επίλογο και στον Απόστολο Μαγγηριάδη έχει ως εξής: 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ευχαριστούμε που φιλοξενείτε την ΕΡΤ σήμερα στο γραφείο σας. Πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα ο Στρατηγικός Διάλογος. Πιστεύετε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι στα καλύτερά τους;

Τζον Σαρμπάνης: Θεωρώ πως είναι πολύ ισχυρές. Κι αυτό με ικανοποιεί πολύ. Διότι εργαστήκαμε για πάρα πολλά χρόνια για την ενίσχυση αυτής της σχέσης. Θεωρώ πως αμφότερες οι πλευρές νιώθουν καλά αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε αυτό. Προφανώς, ο Στρατηγικός Διάλογος είναι απόδειξη αυτής της βούλησης. Είναι πολλά τα μέλη του Κογκρέσου που νιώθουν πολύ θετικά σε ό,τι αφορά αυτή τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύετε πως η σχέση αυτή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος τον Νοέμβριο στη χώρα;

Τζον Σαρμπάνης: Έτσι νομίζω. Βασικά, αν δούμε τις τελευταίες κυβερνήσεις, η σχέση γίνεται ολοένα πιο ισχυρή, ανεξάρτητα με το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία επαφής, σχέσεις και δεσμοί ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες. Επίσης, σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ισχυρός εταίρος. Θεωρώ πως αυτό είναι ενδεικτικό της σχέσης. Προφανώς, η Ελλάδα είναι μεγάλος στρατηγικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Κι ένας έμπιστος σύμμαχος. Βασίζεται σε αξίες κι αυτός είναι ο πιο σημαντικός δεσμός που μπορεί να έχει κανείς.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η γειτονιά που ζούμε δεν είναι πολύ “εύκολη”. Υπήρχε ανησυχία για το αν οι ΗΠΑ θα απέσυραν τα συμφέροντά τους από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεδομένου κι ότι εστιάζουν στην Κίνα, λόγω και του ανταγωνισμού. Ξέσπασε κι ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπάρχει φυσικά και η κατάσταση στη Γάζα. Θεωρείτε πως η συνεργασία στο πλαίσιο των διαφόρων σχημάτων 3+1, φυσικά υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, είναι η απάντηση για το μέλλον; Βλέπετε την παρουσία των ΗΠΑ στη γειτονιά μας υπό αυτό το πρίσμα;

Τζον Σαρμπάνης: Το πλαίσιο 3+1 είναι πάρα πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση. Αντικατοπτρίζει την παραδοχή όσον αφορά την εκπληκτική θέση που κατέχει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στην εν λόγω περιοχή, αλλά και την ευκαιρία για πραγματική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι διάφορες κρίσεις που βιώνουμε καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν έμπιστο σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, σε εκείνη την περιοχή. Η Ελλάδα είναι απόδειξη αυτού. Διαδραμάτιζε αυτόν τον ρόλο για πολλά χρόνια. Θεωρώ όμως πως υπάρχει ένα νέο επίπεδο αναγνώρισης της σπουδαιότητας της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός σαφέστατα στηρίζεται σε αυτή την πολύ ισχυρή σχέση, η οποία θεωρώ πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να συμπεριλάβει την Ελλάδα στη λέσχη των μαχητικών F-35, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως, για να λάβει η Τουρκία τα μαχητικά F-16. Είστε ικανοποιημένος με τους όρους που εγγυώνται ότι αυτά τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν επιθετικά εναντίον της Ελλάδας;

Τζον Σαρμπάνης: Πιστεύω πως στάλθηκε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα τόσο από μέλη του Κογκρέσου όσο και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι η απόφαση να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία συνοδεύεται από ορισμένες προσδοκίες: ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που θα υπονομεύσει τη συμμαχία, που θα προκαλέσει αναταραχές στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, κτλ. Συνεπώς, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από την πλευρά των ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά με υπεύθυνο τρόπο. Θα παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα και θα υπάρχει επαγρύπνηση, κι αυτό το θεωρώ ως το πλέον ενδεδειγμένο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η κ. Βικτόρια Νούλαντ είπε σε μια συνέντευξη σε τουρκικό σταθμό, πριν από μία ή δύο εβδομάδες, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S-400. Στην Αθήνα υπάρχει ίσως η αίσθηση ότι η Τουρκία παίζει σκληρό παιχνίδι, ότι βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και καταλήγει να παίρνει αυτό που θέλει. Συμμερίζεστε εσείς αυτή την άποψη;

Τζον Σαρμπάνης: Είμαι πιο επιφυλακτικός σε σχέση με αυτό. Θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είδαμε την Τουρκία να συμπεριφέρεται περισσότερο υπεύθυνα πρόσφατα, ποικιλοτρόπως. Η απόφασή τους να στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα παράδειγμα αυτού. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπήρξε κάποια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον. Και μετά θα αξιολογήσουμε εκ νέου τα άλλα ζητήματα. Κατ’ εμέ, όμως, είναι λίγο νωρίς για να μιλάμε για F-35 για την Τουρκία.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχετε μια οικογενειακή παράδοση που μετρά πάνω από μισό αιώνα. Ο πατέρας σας πρώτα και κατόπιν εσείς είστε εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου επί 18 συναπτά έτη. Όσοι παρακολουθούμε την αμερικανική πολιτική δεν θυμόμαστε τις ΗΠΑ τόσο διχασμένες όσο είναι σήμερα. Θα ήθελα να ακούσω γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό. Και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Τζον Σαρμπάνης: Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο εδώ. Θεωρώ πως ένας υπαίτιος γι’ αυτό είναι οι διάφορες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να είναι περισσότερο εχθρικοί και συγκρουσιακοί στις μεταξύ τους συζητήσεις. Επίσης νομίζω πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο  όπου οι πολίτες είναι περισσότερο χρωματισμένοι πολιτικά. Βλέπεις πλέον τις κοινότητες και η ευκαιρία για διάλογο και σύνδεση, ακόμη και μεταξύ γειτόνων, δεν είναι όπως παλιά. Οι πολίτες ταυτίζονται είτε με τους Ρεπουμπλικανούς είτε με τους Δημοκρατικούς και είναι δύσκολο να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Το θεωρώ εφικτό, όμως. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιστρέψεις στα βασικά. Επιστρέφεις στις βασικές αρχές της συμμετοχής στα κοινά, της επαφής των ατόμων ένας προς έναν, με καλή προαίρεση, που θα ενεργούν καλή τη πίστει και θα συμμετέχουν σε ένα κοινό εγχείρημα. Το ζητούμενο είναι η εύρεση προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο στα οποία θα μπορεί να εμπλέκεται ο κόσμος και να συμμετέχει από κοινού. Τέτοιες δράσεις γεφυρώνουν τις παρεξηγήσεις, βοηθούν στην κατάρριψη στερεοτύπων κι επιτρέπουν την αλληλοκατανόηση σε ανθρώπινο επίπεδο. Πρέπει να αναπτύσσουμε περισσότερο τέτοιες δράσεις και να οικοδομούμε κάτι από εκεί. Ίσως έτσι δημιουργήσουμε μια νέα μορφή πολιτικής που θα βασίζεται στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση ένας προς έναν. Θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο μελλοντικά και θα μ’ ενδιέφερε να συμβάλω στην υλοποίησή του.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ξέρω ότι έχετε εργαστεί σκληρά πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα της χώρας. Εξακολουθείτε να θεωρείτε την εκπαίδευση ένα μέσο κοινωνικής κινητικότητας; Το ρωτάω αυτό έχοντας κατά νου ότι τα δίδακτρα σε διάφορα σχολεία της χώρας είναι εξαιρετικά υψηλά. Οι φτωχοί πολίτες ίσως δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχαν κάποτε στη χώρα πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια.

Τζον Σαρμπάνης: Η ευκαιρία για εκπαίδευση παραμένει το σημαντικότερο πράγμα για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Πάντοτε το τόνιζα αυτό. Προσπάθησα να επενδύσω σε αυτό ως μέλος του Κογκρέσου. Συνέταξα μάλιστα το νομοσχέδιο “Διαγραφή δανείου με εργασία στον δημόσιο τομέα”. Προέβλεπε τη διαγραφή δανείων για νεαρά άτομα που είχαν χρέη, αλλά επιθυμούσαν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα. Αναγνωρίζαμε έτσι ότι θέλαμε να συνεισφέρουν με αυτόν τον τρόπο κι ότι έπρεπε να τα στηρίξουμε. Το σύστημά μας είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην ευκαιρία για εκπαίδευση. Διότι αυτό θα πάει την κοινωνία μπροστά και είναι ο τρόπος να οικοδομηθούν οι γέφυρες που προανέφερα. Έτσι θα ενδυναμωθεί η δημοκρατία μας σε μια πλουραλιστική κοινωνία, με την πάροδο του χρόνου. Η εκπαίδευση λοιπόν παραμένει το σημαντικότερο πράγμα. Προφανώς, ως εγγονός ανθρώπων που ήρθαν μετανάστες σε αυτή τη χώρα, αναγνωρίζω τη μεγάλη έμφαση που έδωσαν οι παππούδες μου στο να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους, δηλαδή ο πατέρας μου, ο θείος μου, η θεία μου, θα είχαν ευκαιρίες για εκπαίδευση. Καταλάβαιναν ότι αυτό ήταν το εισιτήριο για την επιτυχία. Όχι απλά το εισιτήριο για την επιτυχία των ατόμων μεμονωμένα, αλλά το εισιτήριο για την επιτυχία ολόκληρης της κοινωνίας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση; Υπάρχει ευρεία συναίνεση και αναγνώριση ότι είναι ένα επείγον ζήτημα;

Τζον Σαρμπάνης: Παραμένει ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα, περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα. Θεωρώ όμως ότι οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν ν’ αναγνωρίζουν και κάθε μέρα που περνά, παραδέχονται ακόμη περισσότερο ότι πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε συλλογικά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα τελικά, απαιτείται μια δημόσια πολιτική μεγάλης κλίμακας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πρέπει όμως και μεμονωμένα τα άτομα, στην προσωπική τους ζωή, να κάνουν πράγματα καθημερινά που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Αν υπάρχει αυτή η συνεργασία, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτή την πολύ δύσκολη πρόκληση.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η νεότερη γενιά έχει διαφορετική στάση σε σχέση με την παλαιότερη;

Τζον Σαρμπάνης: Φυσικά. Αντιλαμβάνεται ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματικότητα με τρόπους που οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούν. Γι’ αυτό τα νεαρότερα άτομα είναι πολύ δραστήρια σε αυτόν τον τομέα. Θέλουν αυτό να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη γενιά αυτή.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Εάν στις επερχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εμπιστεύεστε τη δημοκρατία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους θεσμούς, ότι η χώρα θα λειτουργεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο;

Τζον Σαρμπάνης: Εγώ υποστηρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν στις επερχόμενες εκλογές, διότι θεωρώ ότι έχει το καλύτερο όραμα για τη χώρα. Τον θεωρώ επίσης πιο πιστό στις δημοκρατικές αρχές μας, σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της δημοκρατίας μας, δεν σημαίνει το τέλος της δημοκρατικής κοινωνίας εδώ. Ίσως χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουμε κάποιες επιπρόσθετες προκλήσεις στο μέλλον. Όμως, θεωρώ ότι είναι στη φύση του αμερικανικού λαού να τα καταφέρνει σε ταραχώδεις καιρούς και να συμβάλλει στην ενίσχυση του ιστού του έθνους μας. Πιστεύω ότι και πάλι τα νεαρά άτομα είναι το κλειδί σε αυτό. Διακατέχονται από ιδεαλισμό σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Ταυτόχρονα όμως, όπως είπα και χθες βράδυ, είναι έντονα πραγματιστές σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει σήμερα, για να κάνουν τη θετική διαφορά στην ποιότητα ζωής για όλους. Εναποθέτουμε μεγάλο φορτίο στους ώμους τους, αλλά θεωρώ ότι είναι ικανοί να οδηγήσουν όχι μόνο τις ΗΠΑ προς ένα πιο λαμπρό μέλλον, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα προς ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ανακοινώσατε ότι δεν κατεβαίνετε ξανά υποψήφιος τον Νοέμβριο. Γιατί επιλέξατε να πάρετε αυτή την απόφαση; 

Τζον Σαρμπάνης: Αποφάσισα να εγκαταλείψω τώρα το Κογκρέσο, καθώς πάντα πίστευα ότι θα έκανα κάτι άλλο. Κι αν έχεις κάτι τέτοιο στο μυαλό σου, τότε έρχεται η στιγμή που λες ότι είναι ώρα για το επόμενο κεφάλαιο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ποιο είναι αυτό;

Τζον Σαρμπάνης: Δεν ξέρω ακόμα. Ξέρω μόνο ότι θέλω να υπηρετώ τη χώρα με κάποιον τρόπο. Θέλω να είναι σημαντικό κομμάτι αυτό. Θα ήθελα να συνεχίσω να συνεργάζομαι με σημαντικούς εταίρους με τους οποίους συνεργαζόμουν ως μέλος του Κογκρέσου πάνω σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, το περιβάλλον,τη δημοκρατία,τη στρατιωτική θητεία…Νοιάζομαι βαθιά για όλα αυτά τα θέματα.Πιστεύω ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες, ώστε να συνεχίσω ν’ αντιμετωπίζω αυτές τις προκλήσεις και στο μέλλον. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσω και να κάνω κάτι άλλο. Και το περιμένω μ’ ενθουσιασμό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχετε μια οικογενειακή παράδοση που μετρά 54 χρόνια παρουσίας στο Κογκρέσο. Σίγουρα υπάρχει τεράστια γνώση κι εμπειρία που θα μπορούσε να μεταλαμπαδευτεί στην επόμενη γενιά. Πιστεύετε πως τα παιδιά σας θ’ ακολουθήσουν αυτή την παράδοση;

Τζον Σαρμπάνης: Έχω τρία παιδιά, δεν ξέρω αν κάποιο θ’ ακολουθήσει αυτή την παράδοση. Ξέρω όμως ότι είναι σημαντικό να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πού θέλουν ν’ αφιερώσουν τον χρόνο και την ενέργειά τους. Ο πατέρας μου σεβόταν πάντα τις επιλογές μου. Για πολλά χρόνια, δεν ασχολούμουν με την πολιτική. Ήμουν δικηγόρος, εργάστηκα σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, εργάστηκα στον τομέα της εκπαίδευσης… Και μετά, το 2006, παρουσιάστηκε η ευκαιρία και σκέφτηκα πως ίσως ήταν κάτι καλό για να κάνω, με την εμπειρία που είχα. Ήταν, δηλαδή, μια φυσική επέκταση του έργου που είχα κάνει ήδη. Ξέρω όμως επίσης, και γι’ αυτό εν μέρει αποφάσισα τώρα να φύγω από το Κογκρέσο, ότι μπορείς με πολλούς τρόπους να έχεις θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω σου. Σε διαφορετικές στιγμές της ζωής σου, επιλέγεις διαφορετικούς τρόπους για να έχεις αυτόν τον αντίκτυπο. Νιώθω, λοιπόν, πολύ άνετα με την απόφαση που πήρα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Η καλύτερη ανάμνηση από τον πατέρα σας;

Τζον Σαρμπάνης: Θεέ μου… Θυμάμαι μετά τη συνταξιοδότησή του, όταν εγώ υπηρετούσα εδώ, που πήγαινα σπίτι στη Βαλτιμόρη, μία ώρα δρόμος με το αμάξι, και τον έπαιρνα τηλέφωνο ή εκείνος εμένα. Και κάναμε μια ανασκόπηση όσων είχαν συμβεί μες στη μέρα. Ενδιαφερόταν πολύ, μιας και είχε περάσει από εδώ, και ήξερε πώς είναι. Μιλούσαμε λοιπόν για διάφορα θέματα, για συναντήσεις που είχα ή για τις ψηφοφορίες. Είναι ωραία ανάμνηση αυτές οι συζητήσεις που κάναμε μέρα παρά μέρα σχεδόν. Τις θυμάμαι ιδιαίτερα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχει συνέχεια στην ελληνική διασπορά και στο λόμπι εδώ στην Ουάσινγκτον; Διότι τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, και φυσικά όταν είδαμε τι συνέβη στο Αιγαίο, με τις διενέξεις που είχαμε με την Τουρκία, συνειδητοποιούμε πλέον την τεράστια σπουδαιότητα της διασποράς εδώ.

Τζον Σαρμπάνης: Κατ’ αρχάς έχουμε το Hellenic Caucus, το Ελληνικό Συμβούλιο στο Κογκρέσο, που αριθμεί πάρα πολλά μέλη από αμφότερες τις πλευρές. Έχουμε επίσης το Ελληνο-ισραηλινό Συμβούλιο στο Κογκρέσο. Αυτό αντικατοπτρίζει, θεωρώ, τη θεμελιώδη υποστήριξη για αυτή την πολύ σημαντική σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας, Κύπρου, ενώ και το Ισραήλ είναι εταίρος εδώ. Θεωρώ, λοιπόν,ότι η στήριξη προς την Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή. Θεωρώ επίσης ότι η ευρύτερη κοινότητα της διασποράς κοιτά την Ελλάδα με ένα αίσθημα υπερηφάνειας, καθώς η Ελλάδα τα έβγαλε πέρα σε δύσκολους καιρούς. Αυτό και μόνο αποτελεί λόγο υπερηφάνειας. Βλέπουμε όμως κιόλας ότι η Ελλάδα διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό ρόλο σε έναν δύσκολο κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Άλλη μία πηγή υπερηφάνειας. Θεωρώ ότι οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν να στηρίζουν την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούν και συνεχίζουν να ενισχύουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Αυτή η υπερηφάνεια γίνεται αισθητή μ’ έναν πολύ ισχυρό τρόπο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύετε πως υπάρχει ένα σύγχρονο αποτύπωμα σε σχέση με αυτό που είναι οι Ελληνοαμερικανοί σήμερα; Πριν από 100 χρόνια, ήρθαν αρκετοί Έλληνες στη χώρα, εργάστηκαν σκληρά κι άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Σήμερα βλέπουμε πολλούς μορφωμένους Έλληνες να έρχονται εδώ, να εργάζονται σε καλές δουλειές στον τομέα της ιατρικής, της πολιτικής, των οικονομικών ή των επιχειρήσεων. Υπάρχει κάποιο απτό αποτύπωμα αυτού;

Τζον Σαρμπάνης: Θεωρώ πως η επιρροή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας γίνεται αισθητή πλέον σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως μόλις επισημάνατε, είτε αφορά τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, την ιατρική, την πολιτική ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό καταδεικνύει πόσο έχει ωριμάσει η κοινότητά μας σε αυτή τη χώρα. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, το οποίο και ενθάρρυνα στη διάρκεια της θητείας μου στο Κογκρέσο, είναι αυτό που αποκαλώ “ο ελληνισμός στις υπηρεσίες του κοινού καλού”. Αφορά το γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανοί προσφέρουν όχι μόνο στη δική τους κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την ευρύτερη κοινότητα. Όταν κοιτούν τα άτομα της ελληνικής κοινότητας, βλέπουν Αμερικανούς πολίτες που είναι αφοσιωμένοι στην ενίσχυση της αμερικανικής κοινωνίας. Κουβαλούν μαζί τους τις αξίες, τις παραδόσεις και την κληρονομιά για τις οποίες υπερηφανεύονται ως Ελληνοαμερικανοί, αλλά βρίσκουν τρόπους να συνεισφέρουν με αυτές για το καλό της ευρύτερης κοινωνίας. Πιστεύω πως θα είναι θαυμάσιο αν η ελληνοαμερικανική κοινότητα ενισχύσει μελλοντικά αυτή τη φήμη της εντός της αμερικανικής κοινωνίας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και τέλος, κ. Σαρμπάνη, έχουν περάσει 18 χρόνια από τα πρώτα σας βήματα στο Κογκρέσο και η θητεία σας θα λάβει τέλος οριστικά τον Νοέμβριο. Νιώθετε πως αφήνετε πίσω σας έναν καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη χώρα; Ή πιστεύετε πως οι προκλήσεις είναι ακόμη εδώ κι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι αδιάλειπτος, σε καθημερινή βάση;

Τζον Σαρμπάνης: Θεωρώ πως κάθε γενιά αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά μετά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Στη δική μου γενιά, αν την αποκαλέσουμε έτσι, τα σχεδόν 20 χρόνια που βρίσκομαι εδώ, είδαμε σημαντικά βήματα προόδου, αλλά και πισωγυρίσματα. Αυτή είναι όμως η φύση των πραγμάτων. Με ικανοποίηση είδα ότι μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή που ανακοίνωσα ότι θα αποσυρθώ από το Κογκρέσο, υπήρξαν πάνω από μια ντουζίνα υποψήφιοι, περιλαμβανομένων ορισμένων με εξαιρετικά προσόντα, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να εκλεγούν στην έδρα μου στο Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων και νεαρά άτομα. Αυτό μου δείχνει ότι έχουν ακόμη τον ιδεαλισμό για να θέλουν να υπηρετήσουν τη χώρα και πιστεύουν ακόμα πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν εκείνοι πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τότε το πιστεύω κι εγώ. Κι αυτό με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον. Παρόλο που αντιμετωπίζουμε ορισμένες τεράστιες προκλήσεις αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε ν’ αντεπεξέλθουμε, να βγούμε στην άλλη πλευρά και να εξυψώσουμε την αμερικανική κοινωνία. Ελπίζω πως θα συμβάλουμε στην εξύψωση κι άλλων σε διεθνές επίπεδο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Σαρμπάνη, ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας απόψε.

Τζον Σαρμπάνης: Εγώ ευχαριστώ. Ήταν χαρά μου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος