Τσούκαλης για κηδεία τέως βασιλιά: Σήμερα δεν είναι ένα τέλος εποχής – Το τέλος ήταν τον Δεκέμβριο του 1974

«Σίγουρα, ο θάνατος κάθε ανθρώπου και η κηδεία είναι δυσάρεστο γεγονός, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Είναι η μέρα αυτή το τέλος μιας εποχής; Το τέλος εποχής ήταν το Δεκέμβρη του 1974, σήμερα δεν είναι. Γιατί έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια» δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ με αφορμή την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Παρίσι και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης.

Σχολιάζοντας την αφαίρεση της ιθαγένειας από τον Κωνσταντίνο, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως αυτό «είναι ένα συζητήσιμο θέμα», διερωτώμενος μάλιστα «γιατί δηλαδή δεν έπρεπε ο έκπτωτος βασιλιάς να έχει το δικαίωμα να είναι και Έλληνας πολίτης»;

«Πιστεύω ότι η ελληνική δημοκρατία είναι αρκετά σταθερή, ώστε να μην φοβάται. Περάσανε πολλά χρόνια, μεγάλες κρίσεις. Νομίζω η δημοκρατία μας άντεξε και με το παραπάνω. Αν κάποιος μου ‘λεγε πως η χώρα θα περνούσε μια οικονομική κρίση και θα έχανε το 25% του ΑΕΠ θα έλεγα, «δεν ξέρω τι θα γίνει με τη δημοκρατία μας». Κι όμως η δημοκρατία μας άντεξε. Άρα δεν φοβάμαι τέτοια πράγματα και το οποίο σημαίνει ότι η χώρα μας, η Πολιτεία μας, θα μπορούσε να έχει και την πολυτέλεια να είναι πιο μεγαλόθυμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Τατόι, ο κ. Τσούκαλης την χαρακτήρισε ως «μάλλον θλιβερή» σημειώνοντας ότι είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. «Αν το προσέχαμε λίγο περισσότερο δεν θα ήταν κακό, το λέω πολύ ευγενικά και κομψά».

Ερωτηθείς πώς εξηγείται το γεγονός ότι αν και ξεπερασμένος, ο θεσμός της βασιλείας διατηρείται σε χώρες τόσο δημοκρατικές, ευρωπαϊκές και σύγχρονες όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, ο κ. Τσούκαλης υπενθύμισε πως «οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες ήταν το φυσιολογικό μέχρι πριν από περίπου δύο αιώνες», επισημαίνοντας πως ήταν «η Αμερικανική επανάσταση και κυρίως η Γαλλική Επανάσταση που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και ουσιαστικά έθεσαν τέρμα στο κληρονομικό δικαίωμα και στο ελέω Θεού εξουσία».

«Έτσι υπάρχουν, όπως είπατε, χώρες αναμφισβήτητα πρότυπα δημοκρατίας, όπως είναι η Σουηδία, Δανία, η Ολλανδία που έχουν ακόμα συνταγματική μοναρχία. Τι σημαίνει συνταγματική μοναρχία; Τι σημαίνει θεσμός της βασιλείας για τις χώρες αυτές; Είναι ουσιαστικά ένα σύμβολο συνέχειας, ενότητας κι ενός ένδοξου παρελθόντος. Δηλαδή, αν δούμε όλες σχεδόν οι χώρες αυτές είναι πρώην αυτοκρατορίες με αποικίες. Άρα ο βασιλιάς ή η βασίλισσα πλέον, συμβολίζει ένα ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Συμβολίζει επίσης την ενότητα σε μια δημοκρατία στην οποία υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Αναπόφευκτα σε κάθε δημοκρατία υπάρχουν, αλλά στα πλαίσια της συνταγματικής μοναρχίας ο βασιλιάς ή η βασίλισσα δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας», είπε ο κ. Τσούκαλης τονίζοντας πως η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η «πιο ακραία, διότι ο η βασίλισσα και τώρα ο βασιλιάς, δεν είναι μόνο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι και του Καναδά, της Αυστραλίας, είναι σε αρκετές χώρες Κοινοπολιτείας, άρα είναι το σύμβολο της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με το οποίο καλώς η κακώς ταυτίζονται αρκετοί Βρετανοί».

«Τώρα υπάρχουν και τα παραμύθια με τα πριγκιπόπουλα που οπωσδήποτε επηρεάζουν κόσμο, πολύ λιγότερο σήμερα. Γιατί τα παραμύθια αυτά δεν έχουν τόση πέραση, και ακόμη περισσότερο, γιατί στις εποχές αυτές της διαφάνειας που όλα βγαίνουν έξω, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την εικόνα του παραμυθιού», τόνισε ο κ. Τσούκαλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος