Τσελέντης για σεισμό-Τουρκία: Η κατευθυντικότητα του ρήγματος δείχνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα

Την εκτίμηση πως η κατευθυντικότητα του ρήγματος που έγινε ο σημερινός σεισμός, δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την Ελλάδα, έκανε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός, το οποίο είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, και η κατευθυντικότητά του δείχνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την Ελλάδα», ανέφερε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας ωστόσο πως πάνω στο ρήγμα μπορεί να έχουμε μετατοπίσεις επικέντρων.

«Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ προκάλεσε μια μετατόπιση πάνω στο ρήγμα και διήγειρε άλλο κομμάτι του ρήγματος, γύρω στα 200 χλμ. και έκανε ένα δεύτερο σεισμό, ανεξάρτητο, πάνω όμως στο ίδιο ρήγμα. Αυτό φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης τονίζοντας ότι «η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει μήνες και με μεγάλα γεγονότα, της τάξης των 7 Ρίχτερ».

Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος από ένα τέτοιο σεισμό και αν ναι, ποιο θα ήταν το μέγεθος που μπορεί να προκύψει, ο κ. Τσελέντης είπε ότι η «πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η Κύπρος είναι σχετικά μικρή αλλά υπαρκτή, αλλά αν θα γίνει θα είναι στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ η απόσταση από τα αστικά κέντρα της Κύπρου θα είναι σχετικά μεγάλη, θα παρεμβάλλεται το θαλασσινό νερό, επομένως δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις. Επιπλέον, ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι φτιαγμένος με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει σύγκριση των βλαβών που έγιναν στην Τουρκία με το αν γίνει κάτι στην Κύπρο. Ο σεισμός που θα γίνει εκεί θα είναι το πολύ 6,5, αλλά θα είναι στη θάλασσα, δεν θα επηρεάσει το νησί», τόνισε.

Όσον αφορά δε το αν περίμενε να συμβεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός, ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι η περιοχή αυτή που «βρίσκετα στα όρια των δύο μεγάλων πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας, είναι γνωστό ότι δίνει πολύ μεγάλα γεγονότα, σίγουρα είχε μαζέψει πολλή ενέργεια και κάποια στιγμή θα έδινε μεγάλο σεισμό, επομένως δεν με εξέπληξε όπως και πολλούς συναδέλφους».  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος