Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο: Ο Πούτιν δεν θα ξεχάσει την Ουκρανία ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία ειρήνης (audio)

Σύνοψη
  • Θέλει να βεβαιωθεί για το μεγαλύτερο δυνατό το οποίο θα πάρει και τότε να σταματήσει

«Προφανώς δείχνει στην πράξη, ότι ακόμη δεν έχει ο ίδιος αποφασίσει ότι οι συνθήκες είναι αυτές που, κατά τον ίδιον, θα οδηγήσουν στο να καθίσει στο τραπέζι έτοιμος για μία συζήτηση ουσίας και με συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιαγράμματα για να μπορέσει να βρεθεί τουλάχιστον η πρώτη φάση που έχει να κάνει με την εκεχειρία» τόνισε αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, ο διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος, σχετικά με την ηχηρή απουσία του από τις ειρηνευτικές συνομιλίες σήμερα στην Τουρκία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Καρατράντος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν εξεπλάγη από αυτή την εξέλιξη. «Είναι αναμενόμενο, αν πάρουμε το πώς έχει κινηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη στιγμή που έγινε η πρώτη προσέγγιση με τον πρόεδρο Τραμπ, από την ώρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πώς αυτό εξελίχθηκε. Δηλαδή, ενώ στην αρχή υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση στον πρόεδρο Ζελένσκι και στην Ουκρανία, θυμόμαστε όλοι και την πολύ «πετυχημένη» συνάντηση στον Λευκό Οίκο και τις πάρα πολύ αιχμηρές δηλώσεις που έκανε και ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Προέδρου της Ουκρανίας, φτάσαμε στο σημείο που έχει βρεθεί το έδαφος με την Ουκρανία. Υπεγράφη η συμφωνία, η οποία ήταν προαπαιτούμενο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπήρξε μάλιστα και κάτι που ο πρόεδρος Τραμπ το είχε αφήσει ως μικρή πιθανότητα αλλά έγινε, αποστολή στρατιωτικού υλικού πρώτη φορά επί προεδρίας Τραμπ και είδαμε σιγά σιγά να μετακυλίεται η κατάσταση, να ασκεί πλέον την πίεση προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ο Πούτιν από εκεί που έλεγε συζητάμε, τώρα να αποφεύγει» ανέφερε ο κ. Καρατράντος.

Απαντώντας στο γιατί ενδεχομένως ο Ρώσο Πρόεδρος ενώ δείχνει να έχει όλη τη συγκυρία με το μέρος του, δεν προχωράει ωστόσο σε μια εκεχειρία τουλάχιστον ολιγόμηνη, ο κ. Καρατράντος εξέφρασε την άποψη ότι «για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Ουκρανία είναι ένα τεράστιο προσωπικό στοίχημα, το οποίο έγινε και ζήτημα γοήτρου, ακόμη και επιβίωσης, της διατήρησής του στην εξουσία».

Προσέθεσε ακόμα, ότι ο Πούτιν «θέλει να πάρει όσο περισσότερα μπορεί γιατί έχει τη δυνατότητα, σε έναν πόλεμο πλέον που έχει μετεξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, δηλαδή τα κέρδη στο έδαφος είναι απειροελάχιστα για τη Ρωσία, η επανάκτηση για την Ουκρανία επίσης, δηλαδή είναι σχεδόν βαλτωμένη η εδαφική συνθήκη, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερα αποθέματα και ανθρώπινα και σε εξοπλισμό για να τα δαπανήσει σε ένα τέτοιο πόλεμο και κυρίως έχει και την προσέγγιση γιατί μιλάμε για έναν αυταρχικό ηγέτη. Δεν έχει όλη αυτή την πίεση που έχει μία δημοκρατική χώρα στο να διαχειριστεί μία κατάσταση η οποία οδηγεί σε θάνατο ανθρώπων, σε τεράστιες καταστροφές, σε όλο αυτό το πλαίσιο. Άρα θέλει να το χρησιμοποιήσει, θεωρώντας ότι θα μπορέσει να κερδίσει περισσότερα».

 «Και αυτό αποτυπώνεται και στη βασική θέση που έχει η Ρωσία, η οποία είναι ότι δεν θέλει να αποσυνδέσει την εκεχειρία από το σχέδιο ειρήνης. Θέλει να πάει σε μία συμφωνία πακέτο, η οποία είναι διαφοροποιημένη τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, εδώ βλέπετε ακριβώς αυτό το κομμάτι, ότι θέλει να βεβαιωθεί το μεγαλύτερο δυνατό το οποίο θα πάρει και τότε να σταματήσει. Μέχρι εκείνη την ημέρα, θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο φθοράς» συμπλήρωσε.

«Ο Πούτιν δεν θα ξεχάσει την Ουκρανία ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία ειρήνης και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο μπορούμε να δούμε. Θέλει επίσης, πέρα από τα όποια περισσότερο εδαφικά μπορέσει να πάρει, να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες οι οποίες να θέσουν εκτός παιχνιδιού τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δηλαδή, την επόμενη ημέρα του πολιτικού τοπίου της Ουκρανίας να του πιστωθεί η ευθύνη ότι παρέδωσε ουκρανικά εδάφη, ότι ήταν αυτός ο οποίος είχε βάλει μαξιμαλιστικούς στόχους για την Κριμαία και όλο αυτό» ανέφερε στη συνέχεια.

Σχετικά με την περιοδεία Τραμπ στη Μέση Ανατολή, τις συμφωνίες που κλείνει ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και την εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, τη θερμή χειραψία που είχε με τον defactoηγέτη της Συρίας Αλ Σαράα, πρώην τζιχαντιστή, όταν οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έζησε την 11η Σεπτεμβρίου, ο κ. Καρατράντος εξήγησε ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».

«Γιατί πρώτον, οι διεθνείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αυτό που λέμε κυνικός ρεαλισμός. Δεύτερον, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πηγαίνει με την καλύτερη δυνατή συμφωνία, όπως ο ίδιος την καταλαβαίνει. Αν αυτή τη στιγμή θεωρεί και το θεωρεί, ότι ο Σαράα δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα αποτελέσει απειλή για το Ισραήλ με όλες τις κηλίδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη σχέση του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και παράλληλα ότι θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην περιοχή, δεν διστάζει να κάνει αυτή την επαναπροσέγγιση. Και το δεύτερο, το οποίο μας θυμίζει και κάτι άλλο. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής πριν την 11η Σεπτεμβρίου και έχετε δίκιο σε αυτό, αλλά έχουμε γυρίσει σε μία μορφή κύκλου και αντίληψης για τη Μέση Ανατολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ήταν περίπου, grosso modo ή φίλοι ή τύραννοι. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουμε την αλλαγή η οποία Βάζει στο πλαίσιο αντίληψης την αλλαγή καθεστώτων, τον εκδημοκρατισμό, όλα αυτά τα οποία έλεγε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και η ομάδα των νεοσυντηρητικών» είπε καταλήγοντας ο κ. Καρατράντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος