Τουρκικό παζάρι για χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία – Πώς αναλύουν τις εξελίξεις οι Κ. Ιατρίδης και Σ. Σέρμπος (video)

Array

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της Συρίας είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα να παρακολουθεί με προσοχή τις ενέργειες της Τουρκίας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α. ανέλυσαν στην ΕΡΤ τι κρύβεται πίσω από την ρητορική του Τούρκου ηγέτη καθώς και το τι θα πρέπει να αναμένουμε από τις ΗΠΑ.

«Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον Xουλουσί Ακάρ εξέφρασαν την αντίθεσή τους (σε χερσαίες επιχειρήσεις) λέγοντας ότι αν γίνουν θα διακινδυνεύσουν ότι δουλειά έχει γίνει κατά του Ισλαμικού Κράτους» ανέφερε ο Φάνης Παπαθανασίου.

Όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα αναμένεται να είναι η Συρία και τα ελληνοτουρκικά.

Με αφορμή την αναφορά του στο εξοπλιστικό πρόγραμμά της Ελλάδας που προχωράει σε πολλούς τομείς ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι «μπορεί να καθυστερήσαμε αρκετά χρόνια, αλλά η Ελλάδα εξοπλίζεται. Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τρία ή τέσσερα ακόμη. Θα έχουμε επίσης άλλα 4 ή 6 (αεροπλάνα) Viper, οπότε καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι μηνύματα στην Τουρκία και δείχνει έντονο εκνευρισμό και έντονη ανησυχία».

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το πρώτο θέμα θα είναι οι εξοπλισμοί της Ελλάδος και το δεύτερο θα είναι τα κενά άμυνας που έχει η Τουρκία και το πώς θα μπορεί να τα καλύψει.

«Βλέπουμε εδώ και καιρό ο Ερντογάν να χτίζει ένα αφήγημα των εξωτερικών απειλών με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται, θέλοντας να χτίσει το αφήγημα της αυτοάμυνας» εκτίμησε ο κ. Ιατρίδης.

Όπως τόνισε η Τουρκία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα κερδίζει, έχει διπλωματικές πρωτοβουλίες που ενοχλούν την Τουρκία», πρόσθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία ο οποίος αναφέρθηκε και στην στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας.

Πολύ σημαντική η Συρία για τον Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Σέρμπος σχολίασε τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Η Τουρκία αξιοποιεί πολλές φορές ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος για να απευθυνθεί σε ένα περισσότερο πλατύ και ευρύ ακροατήριο που περιλαμβάνει γενικότερα τους αραβικούς πληθυσμούς, τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και αυτό σχετίζεται με την ίδια πως βλέπει τον εαυτό της να τους προστατεύσει όλους αυτούς, αλλά στο συγκεκριμένο οργανισμό πώς θα μπορέσει να αναβαθμίσει και το στάτους των κατεχομένων» ανέφερε ο κ. Σέρμπος.

Αναφερόμενος στη Συρία τόνισε ότι «είναι ένας φάκελος πολύ σημαντικός για τον Ταγίπ Ερντογάν και τον υπαρξιακό χαρακτήρα που έχουν προσλάβει αυτές τις προεδρικές εκλογές ως ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας που δένει πολύ καλά εσωτερική και εξωτερική πολιτική, διότι αφορά το Κουρδικό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στους Κούρδους της Συρίας επισήμανε ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εστιάζοντας παράλληλα στο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ανάψει πράσινο φως όπως επίσης οι Ιρανοί και οι Αμερικανοί.

«Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλος αυτός ο άξονας, θα έλεγα Δαμασκός, Άσαντ, Μόσχα, Άγκυρα, Τεχεράνη», πρόσθεσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αξιοπιστίας, της απώλειας, της διάρρηξης εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ όσον αφορά και την στάση που κρατάει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ποιο είναι το αφήγημα της Τουρκίας

«Ουσιαστικά η Τουρκία έχει κάνει ανοίγματα συμφιλίωσης, συνεννόησης παντού, επαναλαμβάνω, πλην Ελλάδος και Κύπρου, διότι κουμπώνει στη μεγαλύτερη εικόνα του τουρκικού αφηγήματος» συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος ενώ ο κ. Ιατρίδης εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει την επιθετική ρητορική μέχρι τις εκλογές.

«Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι όσο είναι ο Ερντογάν εγκλωβισμένος στη Συρία, δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση εις βάρος της Ελλάδος» πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης αποκαλύπτοντας ότι η πιο επικίνδυνη ημερομηνία για κάποια προβοκάτσια από την μεριά της Τουρκίας είναι η επέτειος των Ιμίων.

Και όπως δήλωσε την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται ναυτική άσκηση, όπου για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί το σενάριο του ναυτικού αποκλεισμού, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Ερντογάν».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος