Το προεκλογικό παζλ της Τουρκίας

Array

Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκεί προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί νομικά/συνταγματικά η υποψηφιότητα Ερντογάν, αλλά και δίχως η συνεργαζόμενη αντιπολίτευση να έχει καταλήξει σε κοινό υποψήφιο ήταν το ζήτημα που αναλύθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».  Εξετάστηκε επίσης το ερώτημα αν η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί αναλόγως προσώπων και πολιτικών δυνάμεων που θα επικρατήσουν ή οι βασικές παράμετροι παραμένουν οι ίδιες. Προσκεκλημένος ήταν ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Το προεκλογικό παζλ της Τουρκίας
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Τα ελληνοτουρκικά ζητήματα βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο, αλλά πλέον επηρεάζονται και από την κατάσταση διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας με την τελική πορεία της προς τις εκλογές.  Η γειτονική χώρα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το αργότερο έως τις 18 Ιουνίου του 2023 για να εκλέξει τόσο τον πρόεδρο όσο και το κοινοβούλιο της. Ωστόσο εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν, να εννοούν πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν και νωρίτερα. Στην εκπομπή εξετάζεται κατά πόσον αυτό είναι πιθανό, αλλά και εφικτό να συμβεί, καθώς και τι θα γίνει με το δημοψήφισμα που επρόκειτο να οργανωθεί για αλλαγή μερών του Συντάγματος. 

Προς το παρόν το πολιτικό/εκλογικό τοπίο έχει διαμορφωθεί με τη δημιουργία της «Λαϊκής Συμμαχίας» από το AKP του Ερντογάν και τους εταίρους του, τη «Συμμαχία του Έθνους» από τα 6 κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αυτόνομη παρουσία του φιλοκουρδικού HDP. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστό ποιοι θα αποτελέσουν τελικά τους υποψήφιους για την Προεδρία. Από τη μια η τρίτη υποψηφιότητα του Ερντογάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει –τουλάχιστον τυπικά- συνταγματικά κολλήματα. Από την άλλη, η συσπειρωμένη αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ομονοήσει σε έναν κοινό υποψήφιο. Έτσι, παραμένουν στο τραπέζι οι υποψηφιότητες του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που, πάντως, θεωρείται αδύναμη, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που, όμως, αντιμετωπίζει σειρά από δικαστικές διώξεις, του δημάρχου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς του οποίου, ωστόσο, το εθνικιστικό προφίλ αποτελεί εμπόδιο για την προσέλκυση Κούρδων ψηφοφόρων κι ακόμη και της Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος αν και με μικρές πιθανότητες, ενώ το HDP προς το παρόν δηλώνει ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο.  

Απ΄ την άλλη, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως εδώ και μήνες ο Ερντογάν δείχνει να ηττάται σε ποσοστά σχεδόν από όλους τους εν δυνάμει υποψήφιους της αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα και να διατηρεί την παράσταση νίκης. Στη εκπομπή εξετάζεται το τι σημαίνει αυτό το παράδοξο, καθώς κι από τι θα εξαρτηθεί τελικά αν θα κερδίσει η θα χάσει o Ερντογάν και το σύστημα του AKP μετά από 20 και πλέον χρόνια διατήρησης της εξουσίας. Επίσης, αναφέρεται  πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις ο Ερντογάν να κερδίσει μεν την Προεδρία αλλά να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς και το να συμβεί το αντίθετο. 

Τέλος,  σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ειδικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που μας ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο, το κρίσιμο ερώτημα για να απαντηθεί είναι αν θα υπάρχει διαφορά αναλόγως του ποιος θα εκλεγεί ή όλοι ασπάζονται παρεμφερείς θέσεις κι αν, εν τέλει, περισσότερη σημασία θα έχει πόσο ισχυρός και σταθερός θα είναι ο νέος Πρόεδρος και το σύστημα διακυβέρνησής του.

Διαβάστε ακόμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος