Το νέο «Φόρουμ Ασφάλειας της Αθήνας» και η πραγματικότητα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη με την πραγματικότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, ήταν το θέμα του πρώτου “Φόρουμ Ασφάλειας της Αθήνας”, το οποίο ίδρυσε και διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ).

Το νέο «Φόρουμ Ασφάλειας της Αθήνας» και η πραγματικότητα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ινώ Αφεντούλη

Το περιεχόμενο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα, το τι αποτελεί αυτός ο νέος θεσμός και ποια είναι η σχέση του εν λόγω Ινστιτούτου με τη μελέτη των ολοένα και πιο κρίσιμων ζητημάτων ασφάλειας αναπτύχθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου, με καλεσμένη την Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του ΙΔΙΣ και πρώην ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Οι ενότητες του Φόρουμ συμπύκνωσαν και διατύπωσαν τα καινούργια δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις ισορροπίες ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη σχέση της με το ΝΑΤΟ. Εξετάστηκε, επίσης, το κατά πόσον το μέλλον που διαγράφεται μπορεί να αφορά με μια νέα “τάξη πραγμάτων” και μια καινούργια ισορροπία διεθνώς και στην Ευρώπη ή αν αυτό θα έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά αταξίας και χαοτικών καταστάσεων, μέσα από επαναλαμβανόμενες κρίσεις και όχι μόνον πολεμικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις που δημιουργούνται για το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσγείωσή της από την εποχή μιας “γεωπολιτικής αφέλειας” στην αναζήτηση μιας “γεωπολιτικής αυτοπεποίθησης“, όπως ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος μιας από τις συζητήσεις του φόρουμ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος