Θ. Λιόλιος: «Αποδιοπομπαίος τράγος» για την αποτυχία στην Ουκρανία η Βάγκνερ – Νέος ισχυρός άνδρας στη Ρωσία ο Καντίροφ

«Η Βάγκνερ δεν μπορεί να υφίσταται πλέον. Πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση ασφαλείας, πολεμική, ένοπλη, η οποία στράφηκε εναντίον του εργοδότη της. Οι εταιρείες αυτές πουλούν ασφάλεια και όχι ανασφάλεια. Η Βάγκνερ τελείωσε και ήδη διαλύεται». δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας και Καθηγητής Οπλικών Συστημάτων ΣΣΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ρωσία μετά την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ και την φυγή, μετά από την διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στη Λευκορωσία τόνισε ότι η ρήξη στις σχέσεις με τη Μόσχα προέκυψε όταν του ζητήθηκε να μπει στον τακτικό ρωσικό στρατό. «Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε γιατί δεν μπορούσε να γίνει στρατηγός και αυτό ήταν το αποτέλεσμα που είδαμε στην πραγματικότητα», σχολίασε.

Δείχνοντας στον χάρτη την προέλαση των μισθοφόρων προς τη Μόσχα ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι υπήρξαν μάχες με θύματα και από τις δύο πλευρές επισημαίνοντας ότι η Βάγκνερ δεν είχε στην κατοχή της πυραυλικά συστήματα και βαρέα όπλα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπορέσουν εύκολα να εξουδετερωθούν οι δυνάμεις της.

Αρνήθηκε ο Πριγκόζιν να ενταχθεί στον τακτικό στρατό

«Ξεκίνησαν αεροσκάφη για βομβαρδισμό. Τα πρώτα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν διότι οι ομάδες είχαν φορητά αντιαεροπορικά συστήματα» επισήμανε. Σύμφωνα με τον καθηγητή ασφάλειας η ανταρσία Πριγκόζιν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δικαιολογία από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσει την αποτυχία στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία χρειάζεται κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο και η δράση του Πριγκόζιν, αποδεικνύει τώρα σε όλους, σύμφωνα με τη Ρωσία, για ποιο λόγο δεν προχώρησε ο πόλεμος και δεν υπάρχει νίκη. Όλη αυτή η ομάδα δεν υπάκουσε στις διαταγές» τόνισε εκτιμώντας ότι η μισθοφορική ομάδα θα διαλυθει.

«Ο Καντίροφ είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Ρωσίας μετά τον Πούτιν. Ήταν αυτός ο οποίος ανέλαβε να αντιμετωπίσει τις ομάδες της Βάγκνερ και ο Καντίροφ πριν από μερικούς μήνες έγινε στρατηγός Ο Πριγκόζιν δεν μπορούσε να γίνει λόγω ιδιότητας και παρελθόντος. Οι Τσετσένοι έγιναν τακτικός ρωσικός στρατός, ενώ η Βάγκνερ αρνήθηκε γιατί ο πρόεδρός της θα έχανε την οικονομική διαχείριση», ανέφερε ο κ. Λιόλιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος