Σε μία μέρα με ακραίο κίνδυνο, όπως ήταν η περασμένη Κυριακή, δεν είχαμε περιστατικά τα οποία να ξεκινήσουν και να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, σε αντίθεση με τις επόμενες ημέρες όπου ήμασταν σε κατηγορία κινδύνου 3 ή 4, ανάλογα την περιοχή και είχαμε αρκετά περιστατικά τα οποία μας απασχόλησαν, είτε μιλάμε για την Χαλκιδική, είτε μιλάμε για την Κρήτη, είτε για την χθεσινή πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, διαπιστώνει ο πυρομετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος. Το συμπέρασμα που προκύπτει σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση στην κοινωνία ούτως ώστε να αποφεύγονται οι ενάρξεις πυρκαγιών από αμέλεια.
Ερωτηθείς κατά πόσο τελικά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές όπως συνέβη μετά το ‘81 με τους σεισμούς, ο κ. Γιάνναρος επισήμανε πως «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη φωτιά με την έννοια ότι ήταν πάντοτε εδώ, ήταν εδώ πριν από εμάς και έχει παίξει έναν ρόλο στο να διαμορφωθούν τα οικοσυστήματα. Αυτό το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε και η αναλογία η οποία φέρατε με τους σεισμούς είναι απολύτως πετυχημένη. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο να έχουμε μια τέτοια πυρκαγιά και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που βλέπουμε να έχουμε ολοένα και περισσότερες ενάρξεις σε αυτό που ονομάζουμε μικτές ζώνες ή ζώνες διεπαφής, όπως είναι η Παλαιά Φώκαια, όπως ήταν το Μάτι, η Ραφήνα εχθές».
«Είναι χαρτογραφημένες αυτές οι περιοχές. Υπάρχουν δηλαδή σύνολα δεδομένων όπου μπορούμε να δούμε πού είναι οι συγκεκριμένες περιοχές. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαμε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να μειώσουμε καταρχήν την πιθανότητα έναρξης, γιατί σε αυτές τις περιοχές έχουμε δύο προβλήματα. Αφενός συγκεντρώνεται κόσμος και όπου συγκεντρώνεται κόσμος αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να κάνει το λάθος για να μη χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη και να ξεκινήσει πυρκαγιά και αφετέρου εάν μία πυρκαγιά εκδηλωθεί στη γειτονική περιοχή και πλησιάσει στη μεικτή ζώνη τη ζώνη διεπαφής, εκεί πέρα αλλάζει όλος ο σχεδιασμός για το πώς αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά, γιατί η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση του πληθυσμού και γενικότερα η διαχείριση καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη.
Οπότε νομίζω ότι χρειάζεται όλοι οι αρμόδιοι φορείς υπό το Υπουργείο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες είναι πάρα πολλές στη χώρα μας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε και μία χώρα η οποία βασίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό μας» προσέθεσε ο κ. Γιάνναρος.
Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές, το σημαντικό είναι και το έπρεπε ήδη να συμβαίνει, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι να έχουμε ταυτοποιήσει την αιτία του προβλήματος, γιατί η αιτία, σημείωσε, δεν είναι ότι φυσάει ούτε ότι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.
«Αυτές είναι συνθήκες που απλά δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο αν εγώ πάω να βάλω φωτιά, η φωτιά θα μπορέσει να λάβει διαστάσεις και να κινείται ταχύτατα. Η αιτία είναι ένα βραχυκύκλωμα. Η αιτία είναι κάποιος που θα πετάξει ένα τσιγάρο. Αυτή είναι η αιτία. Οπότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Να ρωτήσουμε πόσες για παράδειγμα στις δέκα πυρκαγιές, πόσες ήταν από τον ΔΕΔΔΗΕ, πόσες από αγρότες, να βρούμε την αιτία και αν είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, γιατί δεν το γνωρίζουμε, οπότε θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέω, εάν είναι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούμε να συζητήσουμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια για την οποία έχω εικόνα καθώς έχουμε συνεργασίες, η αντίστοιχη εταιρία εκεί πέρα έχει διαδικασίες κατά τις οποίες σε συνθήκες ακραίου πυρομετεωρολογικού κινδύνου μπορεί να κλείσει γραμμές για να μπορέσει να αποφύγει να οδηγήσει η ίδια σε έναρξη της πυρκαγιάς» συμπλήρωσε.
Ως προς το κατά πόσο το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να παραμείνει θελκτικό σε αυτές τις συνθήκες, καύσωνα και πυρκαγιών και να μην εξελιχθεί σε εφιαλτικό ελληνικό καλοκαίρι, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή, σήμερα που μιλάμε, νομίζω ότι το ρολόι δεν γυρίζει πίσω, με την έννοια να θεωρήσουμε ένα ιδανικό σενάριο ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε λάβει διαχρονικά. Είχαμε απανθρακοποίηση της οικονομίας, ανανεώσιμες πηγές. Αυτή τη στιγμή στο σημείο που έχει φτάσει το κλίμα θα συνεχίσουμε να βιώνουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις, με την ένταση με την οποία τις βιώνουμε».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, να ενισχύσουμε την προσαρμογή μας με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, με καλύτερη επικοινωνία στον κόσμο, με καλύτερη εκπαίδευση. Θα πρέπει να αποκτήσουμε, όπως αποκτήσαμε αντισεισμική παιδεία, θα πρέπει να αποκτήσουμε πλέον παιδεία πολιτικής προστασίας και ταυτόχρονα να συνεχιστεί και όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για την ανάσχεση, για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.
«Σε ό, τι αφορά το ελληνικό καλοκαίρι, είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό σε επίπεδο χώρας, ότι δεν είναι πολύ μακριά τα χρόνια που ναι, δεν θα είμαστε τόσο θελκτικός τουριστικός προορισμός, διότι οι συνθήκες θα είναι ανυπόφορες και έχετε πολύ δίκιο να αναφέρετε και τους νεκρούς που είχαμε λόγω της ζέστης στην Ισπανία, διότι θα πρέπει ο κόσμος ακριβώς θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι η ζέστη είναι αυτό που ονομάζουμε σιωπηλός δολοφόνος. Σκοτώνει σε ετήσια βάση περισσότερους ανθρώπους από όσες όλες οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές μαζί. Και αυτό το κάνει γιατί δεν την βλέπουμε, ενώ μια πλημμύρα μπορούμε να τη δούμε, ενώ μια άλλη φυσική καταστροφή, έναν σεισμό, μπορούμε να βιώσουμε, να το νιώσουμε. Τη ζέστη δεν την βλέπουμε, δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά το τι σημαίνει ζέστη, ζέστη δεν σημαίνει απλά το ότι αύριο θα έχει 41 βαθμούς και αυτό είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνες συνθήκες μπορεί να έχω και με 36 βαθμούς για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού. Αυτά είναι τα μέτρα συνολικά, στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα χρόνια.
Σε μια χώρα τουριστική όπως είναι η Ελλάδα, πολλές φορές φοβόμαστε να επικοινωνήσουμε τον κίνδυνο ακριβώς όπως είναι. Διότι το να επικοινωνήσεις, για παράδειγμα, ότι οι αυριανές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη θνησιμότητα κατά 2%, στους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες μπορεί να μην ακούγεται θελκτικό, ωστόσο είναι κάτι το οποίο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα σώσει ανθρώπινες ζωές» είπε καταλήγοντας ο κ. Γιάνναρος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος