Θ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος: Πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο, αυτή της Πεντέλης – Κάηκαν πάνω από 20 χιλ. στρέμματα

Οι συνθήκες που επικρατούσαν όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πεντέλη, ήταν οι ιδανικές γι΄αυτό που ονομάζουμε “μία πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι” ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος. “Το ανάγλυφο της περιοχής που είναι έντονο και οι καύσιμες ύλες βοήθησαν στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς” σημείωσε.

Όπως εξήγησε είχαμε πάρα πολύ δυνατό άνεμο που καθοδηγούσε τα μέτωπα της φωτιάς. “Η διάδοση της φωτιάς καθορίστηκε και από την τοπογεωγραφία και την καύσιμη ύλη. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα πολύ έντονο ανάγλυφο, με πολλά βυθίσματα και υψώματα” ανέφερε.

“Οπότε από την αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία, είχαμε την ενίσχυσή του και το τελικό αποτέλεσμα της εξάπλωσης που είδαμε” σημείωσε.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Γιάνναρος, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί κάποια εκτίμηση σε ό,τι αφορά στην έκταση που έχει επηρεαστεί.

“Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει στην ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου είναι για κάτι περισσότερο από 20 χιλιάδες στρέμματα. Αναμένουμε τον ακριβή προσδιορισμό από την υπηρεσία Copernicus’ ενημέρωσε.

“Πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής είμαστε σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ πιο ευνοϊκό σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και την εξάπλωση των πυρκαγιών” επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος