Ταξίδι στον κόσμο με το νέο χρόνο – Η κατάσταση και προοπτικές σε έξι χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Σε έξι χώρες που παρουσιάζουν αυτή την εποχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνώς και για την Ελλάδα ταξίδεψε για δύο ώρες ραδιοφωνικά η εκπομπή τoυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», στην τελευταία μετάδοση για το 2022.

Την πρώτη ώρα επισκέφθηκε τα τρία σημαντικότερα κράτη για την Ευρώπη, δηλαδή κατά σειρά παρουσίασης Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

Εκεί συνάντησε την εγκαταστημένη από χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη και τον επίσης ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργο Παππά.

Τη δεύτερη ώρα συνδέθηκε με την πολύπαθη Συρία και συνομίλησε με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας Γιώργο Κατίνη, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελώντας για καιρό την μόνη εκεί ελληνική διπλωματική εκπροσώπηση.

Στο πιο μακρινό αλλά ενδιαφέρον Ουζμπεκιστάν, όπου εξακολουθούν να ζουν και να δραστηριοποιούνται Έλληνες, συνάντησε τον Κώστα Πολίτη, αρχιτέκτονα που εργάζεται στη χώρα 18 χρόνια και είναι πρόεδρος του δραστήριου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Τασκένδης. Το ραδιοφωνικό ταξίδι ολοκληρώθηκε με την Κύπρο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, συζητώντας με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λευκωσία Μανιάνα Καλογεράκη.

Για όλες αυτές τις χώρες ενδιέφερε να εξεταστεί το πώς κλείνει το 2022 και με τι προοπτικές ξεπροβάλλει η νέα χρονιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικά για την ακόμη εμπόλεμη Συρία, αλλά και το απομακρυσμένο Ουζμπεκιστάν, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η κατάσταση των Ελλήνων που ζουν εκεί.

Επίσης, στην εκπομπή ακούγονται ειδικά επιλεγμένα τραγούδια, εορταστικά ή αντιπροσωπευτικά των χωρών που ταξιδεύει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος