Tα κακά αλλά και τα καλά νέα για τον καρκίνο

Το πρόβλημα των «παραμελημένων καρκίνων», τόσο στο στάδιο των διαγνώσεων όσο και των θεραπειών την περίοδο της πανδημίας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις για την καταπολέμηση των κακοηθειών με νέες θεραπευτικές μεθόδους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι τεχνικές των εμβολίων τύπου mRNA, εξετάστηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Tα κακά αλλά και τα καλά νέα για τον καρκίνο
Γιώργος Σαμώνης

Προσκεκλημένος ήταν ο Γιώργος Σαμώνης, Ογκολόγος/Λοιμωξιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στο    πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τα κακά νέα δημοσίευσε προσφάτως σε έκθεσή της η επιτροπή  «The Lancet Oncology», όπου προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «επιδημία καρκίνου» τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση αναλύοντας τα σχετικά δεδομένα διαπιστώνει ότι:  κλινικοί γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας – ένας στους δύο ασθενείς δεν υποβλήθηκε εγκαίρως σε επέμβαση ή χημειοθεραπεία – δεν έγιναν περίπου 100 εκατομμύρια προληπτικοί έλεγχοι. Ως συνέπεια όλων αυτών υπολογίζεται ότι έως και ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν αυτή την περίοδο αδιάγνωστο καρκίνο. Ακόμη, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο επισημαίνει ότι το 40% των κακοηθειών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης αξιοποιούσαν καλύτερα τις γνώσεις που υπάρχουν για τους παράγοντες κινδύνου. Επίσης, η εν λόγω υπηρεσία θεωρεί ότι έως και το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς. 

Το ερώτημα είναι, εφόσον ισχύουν λίγο πολύ οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις, τι μπορεί να γίνει για να περιοριστεί, τουλάχιστον, η «επιδημία καρκίνου» ;  Η προαναφερόμενη επιτροπή ζητά να δοθεί προτεραιότητα στα συστήματα υγείας για την περίθαλψη αλλά και την έρευνα για τη νόσο, καθώς θεωρεί ότι  οι προσπάθειες για την πρόληψη και τη μελέτη του καρκίνου δεν λαμβάνουν την κατάλληλη χρηματοδότηση. Αναφέρει πως η πανδημία και η διάρκειά της έχουν ήδη επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, καθώς εργαστήρια έκλεισαν και κλινικές δοκιμές καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας Σημειώνει μάλιστα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τη μελέτη του καρκίνου στην Ευρώπη, καθώς εμπλέκονται δύο από τις χώρες που είχαν μεγάλη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τη νόσο. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι η επιτροπή προβλέπει πως ακόμη και το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τη σχετική ευρωπαϊκή έρευνα, μια και αρκετά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια μειώνουν τις συνεργασίες τους με τα αντίστοιχα των χωρών της ΕΕ, ενώ διακόπτεται και η χρηματοδότηση έρευνας στη Βρετανία από σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως π.χ. το Horizon.  

Όμως εκτός από τις προαναφερόμενες αρνητικές εξελίξεις, υπάρχουν τελευταία και καλά νέα από τα μέτωπα των διαγνώσεων και θεραπειών. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται οι στοχευμένες θεραπείες μέσω της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, οι νέες ανοσοθεραπείες, αλλά και η συνάντηση της υψηλής τεχνολογίας με την ιατρική (π.χ  με μεγάλες βελτιώσεις στην επεμβατική ακτινολογία, την επεμβατική πνευμονολογία, τις χειρουργικές επεμβάσεις μεγάλης ακριβείας κλπ.).  Όλα αυτά μοιάζουν να αλλάζουν αισθητά τα δεδομένα υπέρ των ασθενών στη θεραπεία του καρκίνου. Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι ειδικοί φτάνουν να εκτιμούν ότι τα επόμενα 10 με 15 χρόνια πολλές μορφές καρκίνου να θεραπεύονται ολοκληρωτικά κι αν δεν συμβαίνει αυτό τότε η νόσος θα μετατρέπεται σε μία χρόνια κατάσταση,  με την οποία θα ζούμε χωρίς να μας σκοτώνει. Βεβαίως, και εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι εν λόγω προηγμένες θεραπείες θα μπορούν να είναι προσιτές μέσω των δημοσίων συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο ή θα αποτελούν ιδιαίτερα ακριβές ιατρικές πράξεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μόνον λίγοι και προνομοιούχοι.  

Επίσης, μια παράπλευρη ωφέλεια -και όχι απώλεια- την εποχή της πανδημίας ήταν η ταχεία ανάπτυξη και επιτυχία των εμβολίων τύπου mRNA, οι τεχνολογίες των οποίων εξετάζονταν από χρόνια για τη αντιμετώπιση διαφόρων νόσων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Πρόσφατα ο Καθηγητής Σαμώνης, μαζί άλλους 5 Έλληνες συναδέλφους του προέβη σε μια διεθνή ιατρική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία υπήρξε υποχώρηση μελανωμάτων σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν απλώς για τον SARSCOV2 με εμβόλια τύπου mRNA. Επίσης, έχουν αρχίσει να υπάρχουν παγκοσμίως αναφορές για ανάλογες εξελίξεις που αφορούν και άλλες μορφές καρκίνων και οι οποίοι εμφανίζονται να υποχωρούν μετά από εμβολιασμούς. Και φυσικά το τελικό ζητούμενο είναι η παρασκευή εξειδικευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία θα αξιοποιούν τις τεχνικές των εμβολίων mRNA.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος