Τ. Χατζηβασιλείου για τις τουρκικές εκλογές: Εχουμε μία ρητορική που αποτελεί μείγμα λαϊκισμού και εθνικισμού

Με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν τονKεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται σχεδόν 5 μονάδες επί του Ταγίπ Ερντογάν στις πιο κρίσιμες εκλογές για την Τουρκία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α. – αμυντικός αναλυτής και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος, βουλευτής Ν.Δ, αναφέρθηκαν στα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών.

Αναφερόμενη στον βασικό αντίπαλο του Τούρκου η δημοσιογράφος της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να ενισχύει την επιρροή του στην τουρκική κοινωνία.

«Ο Κιλιτσντάρογλου, για πρώτη φορά παραδέχτηκε ανοιχτά κάτι το οποίο δεν παραδέχονται πολλοί οι Αλεβίτες της Τουρκίας ότι είναι Αλεβίτης και ότι είναι υπερήφανος για την καταγωγή και την κληρονομιά του», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι με αυτή του την κίνηση μετατρέπει την όλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων σε μία αντιπαράθεση πολιτιστικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική φιέστα σε τελετή έναρξης λειτουργίας φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα υποσχέθηκε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, το πρότζεκτ θα καλύψει το 30% των αναγκών σε φυσικό αέριο και για ένα μήνα οι Τούρκοι θα έχουν δωρεάν φυσικό αέριο.

«Αυτό, όπως ερμηνεύεται, είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μπορέσει να αυξήσει τα ποσοστά του παρ’ όλα τα απανωτά εγκαίνια που κάνει με μεγάλα έργα», είπε για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις λένε ότι υπάρξει και δεύτερος γύρος στις τουρκικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι «ο Ερντογάν τάζει λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για την οικονομία.

Ο Ερντογάν έχει το «όπλο» της νοθείας

«Στο τέλος επειδή έχει τα όπλα, έχει ακόμη και το όπλο της νοθείας (εκτίμώ ότι ) ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές», υποστήριξε ο αμυντικός αναλυτής προβλέποντας ότι θα υπάρξει μία πολιτική αστάθεια στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μεντέντεζ ότι εάν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές θα είναι πολύ πιο εύκολο να πειστεί για να αλλάξει συμπεριφορά τόνισε ότι αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά με το μικρό πακέτο που έδωσε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 σημαίνει και μία αβάντα της Αμερικής προς τον Ερντογάν.

«Χθες είχαμε την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση όπου θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω συνεργασία. Το συμπέρασμα είναι ένα και είναι σαφές: στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο μόνος δρόμος για την επίλυση διαφορών και την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας είναι το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου που συμμετείχε, στη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

«Εν όψει εκλογών στη γειτονική χώρα έχουμε μία ρητορική που αποτελεί μείγμα λαϊκισμού και εθνικισμού. Ο εθνικισμός έρχεται για δύο λόγους από τη μία για να θυμίσει στον αναθεωρητισμό ότι δεν έχει φύγει. Έχει εξελιχθεί σε δομικό στοιχείο πολιτικής για την εξωτερική για τη γειτονική χώρα και από την άλλη διότι πρέπει να στοχεύσει στο εθνικιστικό ακροατήριο από το οποίο κλέβει ψήφους η Ακσενέρ και τους πηγαίνει από το κυβερνητικό μπλοκ στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος