Τ. Χατζηβασιλείου από Βρυξέλλες: Μεγάλη κατανόηση στην Ε.Ε για τα ελληνικά αιτήματα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής, στο κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα να μην λαμβάνονται υπόψη οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ήταν μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ERTNEWS από τις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος, βουλευτής ΝΔ. Όπως ανέφερε «πολλές χώρες του βορρά, στο κάδρο και η Γερμανία, αντιμετωπίζουν προκλήσεις παρόμοιες με τις δικές μας». Επιπλέον όπως επισήμανε «η χώρα μας είναι ανάμεσα σε δύο ανοιχτά μέτωπα, της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Οι ελληνικές θέσεις είναι απολύτως λογικές και τυγχάνουν μεγάλης κατανόησης από τους εταίρους». Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας στη Σύνοδο και τα άλλα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως η ανάγκη αύξησης των πόρων για την διαχείριση του μεταναστευτικού, που επισήμανε και ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, όπως και την ανάγκη για περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Χατζηβασιλείου αιτιολόγησε στην εκπομπή τις θέσεις για αύξηση πόρων για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές, ενώ αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, για την οποία σημείωσε πως «είμαστε σταθερός αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, όμως όχι αλά καρτ, αλλά στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».

Ισχυρό μήνυμα προς τον Πούτιν το «Ναι» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

«Έχουμε πρώτα απ όλα ένα ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης προς τον Πούτιν» ανέφερε για το χθεσινό «ναι» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία. Όπως σημείωσε:

«Έχουμε εδώ στις Βρυξέλλες, μια ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόφαση για την Ουκρανία και η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα αυτό, όπως και της Μολδαβίας και για τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ελλάδα άλλωστε είναι μία από τις χώρες που στηρίζουν τη διεύρυνση, πάντοτε στη βάση πολιτικών και κριτηρίων. Τώρα, η απόφαση του κυρίου Όρμπαν να απέχει από την ψηφοφορία ουσιαστικά σημαίνει ότι αποφάσισε να μην ψηφίσει, άρα να βγει από την αίθουσα έξω, ούτως ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες που ήταν παρόντες.

«Δεν έπιασαν τόπο οι λεονταρισμοί της Ουγγαρίας»

Για το «ξεκλείδωμα» της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία και την Μολδαβία μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και την .. απουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού (που τελικά δεν άσκησε βέτο) από την αίθουσα την κρίσιμη ώρα, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε:

«Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι λεονταρισμοί της Ουγγαρίας το προηγούμενο διάστημα δεν έπιασαν τόπο. Αυτή τη στιγμή έχουμε την απεμπλοκή ενός ποσού 10 δις για έργα συνοχής προς την Ουγγαρία, τα οποία είχαν παγώσει, εξαιτίας του κινδύνου του κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα όμως έχουμε μπλοκάρισμα της βοήθειας προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο και τη ρωσική εισβολή. Μία απόφαση η οποία στην ουσία παραπέμπεται σε νέα Σύνοδο, λογικά τον προσεχή Ιανουάριο.

Εδώ έχουμε ταυτόχρονα μια ιστορική στιγμή της Ευρώπης, αλλά και μια «ιστορική στιγμή της Ουγγαρίας», εντός εισαγωγικών, διότι ο κύριος Όρμπαν αποφάσισε να μην θέσει το βέτο με το οποίο απειλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η διαπραγμάτευση χθες κράτησε πάνω από τρεις ώρες και είχε την κατάληξη αυτή Να αποχωρήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός από την αίθουσα, ούτως ώστε να διευκολύνει τους υπόλοιπους να ομονοήσουν και ομόφωνα να πάρουν την απόφαση αυτή. Αυτή η απόφαση έχει πάρα πολλά μηνύματα. Πρώτα απ όλα στον Πούτιν, δευτερευόντως στο λαό της Ουκρανίας, ότι στην ουσία η Ευρώπη παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και στην ουσία υλοποιεί την υπόσχεση που έχει αναλάβει και ταυτόχρονα έχει ένα μήνυμα για την Ουγγαρία που δείχνει ότι οι λεονταρισμοί πολλές φορές δεν περνούν».

Στο «τραπέζι» της Συνόδου τα αιτήματα της Αθήνας για αυξημένους πόρους για διαχείριση μεταναστευτικού και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών


Για τα αιτήματα της Αθήνας για αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές είπε:

Ζητούμε αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η πατρίδα μας. Ειδικά τώρα, μετά την κρίση στη Γάζα που τα προσφυγικά ρεύματα θα αυξηθούν λόγω της πολιτικής αστάθειας και του κινδύνου που εγκυμονεί η περιοχή στη Μέση Ανατολή. Μαζί με εμάς συμφωνούν και οι νότιες χώρες και επίσης υπάρχει και το θέμα των φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα επιμένει να αυξηθούν οι πόροι στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ούτως ώστε να μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κλιματική κρίση και τα αρνητικά επακόλουθα της. Εκτιμώ ότι εκεί θα έχουμε μια καλύτερη συζήτηση τις επόμενες ώρες.

Αίτημα για εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες

Για το αίτημα της χώρας μας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος απάντησε:

«Οι ελληνικές θέσεις είναι απολύτως λογικές και τυγχάνουν μεγάλης κατανόησης από τους εταίρους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι αμυντικές, τη στιγμή που η κατάσταση είναι δύσκολη. Ειδικά η δική μας χώρα, είναι ανάμεσα σε δύο ανοιχτά μέτωπα, ένα στην Ουκρανία κι ένα στη Μέση Ανατολή. Επομένως, οι συνθήκες αλλάζουν, οι προτεραιότητες μεταβάλλονται και πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη στο κομμάτι αυτό, μια και πάρα πολλές χώρες, ακόμα και στη Βόρεια Ευρώπη, δεν είναι μόνο Γερμανία και άλλες χώρες στο Βορρά που έχουν παρόμοια προβλήματα, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Άρα έχουν πιο εύκολο έδαφος να καταλάβουν τι ακριβώς λέμε εμείς.


Η Ελλάδα παραμένει στον πυρήνα των αποφάσεων και είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ηγέτες που αναγνωρίζεται και για την προσφορά του, αλλά κυρίως για την ικανότητα και τη δυνατότητά του να πετυχαίνει συναινέσεις μεταξύ των συναδέλφων του. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστώνεται η ελληνική πλευρά».

Για ενταξιακή πορεία Αλβανίας – «Όσο η Αλβανία δεν σέβεται το κράτος δικαίου, π.χ ορκωμοσία Μπελέρη, ο δρόμος προς την Ευρώπη θα είναι κλειστός και προβληματικός»

Για το ελληνικό «φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη είπε:

«Έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα. Η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί το κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου, δημάρχου Χειμάρρας, όπως και ο σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι ζητήματα εφαρμογής κράτους δικαίου. Δεν είναι διμερείς διαφορές, είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε χώρα θέλει να διαβιοί έναν ευρωπαϊκό δρόμο. Κι εμείς είμαστε σαφείς: ότι όσο η Αλβανία δεν σέβεται το κράτος δικαίου, για παράδειγμα την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη, το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, αλλά και το σύνολο των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας που διαβιοί στην αλβανική επικράτεια, τότε ο δρόμος προς την Ευρώπη θα είναι προβληματικός και κλειστός. Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη θέση, αν και είμαστε σταθερός αρωγός της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, όμως όχι αλά καρτ, αλλά στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Πρέπει λοιπόν οι γείτονές μας να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, ούτως ώστε να προχωρά η διαδικασία αυτή.

Αυτό που είπε και ο κύριος Σολτς, είναι η μεγάλη εικόνα. Το είχε πει και στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές εβδομάδες, ότι επιθυμεί να έχουμε μια καλή εξέλιξη στα Βαλκάνια. Προσοχή όμως. Η πρόταση για ειδική πλειοψηφία στην ενταξιακή πορεία υποψηφίων χωρών είναι κενή περιεχομένου. Διότι ουσιαστικά σήμερα ο νομικός πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει ειδική πλειοψηφία παρά ομοφωνία. Και ακόμα κι αν οι ηγέτες αποφάσιζαν να προχωρήσουν μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, δηλαδή στην ειδική πλειοψηφία, θα χρειαζόταν ομοφωνία για την αλλαγή. Είναι πολιτική η συζήτηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος