«Ουσιαστικά βλέπουμε μία κατάσταση εγκλωβισμού. Δυστυχώς όμως θα έλεγα ότι ενώ πράγματι μοιάζει μία κατάσταση η οποία έχει βγει από μία δυστοπία που κανείς δεν θα ήθελε να συμβαίνει, δεν μπορούσαμε να την αποκλείσουμε» σημείωσε ο Διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Το γιατί δεν μπορούσε να αποκλειστεί η σημερινή εξέλιξη, έχει να κάνει με δύο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Καρατράντο.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι από την αρχή το Ισραήλ είχε θέσει ένα στόχο που όλοι λέγαμε και έχει συζητηθεί ευρέως και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, τι σημαίνει πρακτικά αυτό το οποίο είχε πει τότε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ότι ο στόχος μας είναι να εξοντώσουμε πλήρως την Χαμάς. Και φαίνεται ότι μένει σε αυτόν το στόχο και εδώ έρχεται το δεύτερο μέρος του μεγάλου προβλήματος, που σχετίζεται με το τι σημαίνει πρακτικά, εννοώ εδαφικά και σε επίπεδο ανθρώπων εξοντώνω τη Χαμάς. Δηλαδή, δεν είναι μία κατάσταση η οποία μοιάζει, για παράδειγμα, με την Αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Αφγανιστάν, είχε προφανώς σχέση με τους Ταλιμπάν και έγινε ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση για να ανατραπεί και το καθεστώς των Ταλιμπάν που στήριζε την Αλ Κάιντα. Αλλά η καθ’ αυτού βάση της Αλ Κάιντα ήταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, οπότε οι όποιες επιθέσεις, αεροπορικές έγιναν κτλ κτλ δεν είχαν επίπτωση σε αμάχους ή τέλος πάντων η επίπτωση σε αμάχους ήταν πολύ μικρή, με τις οικογένειες των ενεργών μελών των τρομοκρατών.
Εδώ είναι μία πάρα πολύ ιδιαίτερη συνθήκη, γιατί έχουμε δυστυχώς την άλλη σκληρή όψη του πράγματος, που είναι ότι η Χαμάς εν γνώσει της εργαλειοποιεί και χρησιμοποιεί για να καλύψει τους ενόπλους της όλους τους αμάχους. Δηλαδή βρίσκεται η Χαμάς μέσα στην Λωρίδα της Γάζας όπου είναι μία συνθήκη πόλης, δηλαδή έχει ανθρώπους, αμάχους, έχει γυναικόπαιδα» εξήγησε ο κ. Καρατράντος.
«Είχαμε την ανακοίνωση της συμφωνίας των τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, η οποία βασιζόταν κυρίως στο κομμάτι της ανταλλαγής ομήρων και φυλακισμένων που είναι και η ανοιχτή πληγή για το Ισραήλ. Βέβαια να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλές φωνές πλέον, οι οποίες πυκνώνουν μέρα με τη μέρα που ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και του λένε ότι ναι μεν θέλουμε πίσω τους ανθρώπους μας ακόμη και νεκρούς, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτή η φάση που έχει πάρει τώρα ο πόλεμος, ότι λειτουργεί θετικά στο να ανακτήσουμε τους ομήρους. Δηλαδή είναι μια αρκετά μπερδεμένη κατάσταση.
Η πραγματικότητα είναι αυτό που όλοι φοβόμασταν, ότι η αφορμή της μη επιστροφής των ομήρων με το πλαίσιο που υπήρχε, θα οδηγούσε σε μία νέα σύγκρουση, βάζοντας σε αυτό το κομμάτι πλέον ότι η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα και οι ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή, αναλαμβάνουν το κόστος ότι έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση στο Ισραήλ και όχι μόνο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που διαχρονικά ασκεί κριτική όταν έχουμε περιπτώσεις στοχοποίησης αμάχων, όταν έχουμε ανθρωπιστικές κρίσεις και σωστά, είναι ένας από τους βασικούς ρόλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που σε ένα βαθμό το καταφέρνει, γιατί για άλλα, το βασικό του ρόλο, την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αποτυγχάνει συνεχώς και το βλέπουμε και σε αυτή την περίπτωση. Αλλά ασκείται κριτική και από δυτικούς οι οποίοι είναι σύμμαχοι, δεν έχουν διακόψει τη σχέση τους με το Ισραήλ» συμπλήρωσε.
Ως προς την πτυχή του αντίκτυπου που έχει στον δυτικό κόσμο η εξέλιξη στο Ισραήλ, με την αναβίωση ενός κύματος αντισημιτισμού, ο κ. Καρατράντος σχολίασε ότι «χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν η εκδήλωση στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου ο ομιλητής ασκεί σοβαρή κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου και αυτού του ανθρώπου την εκδήλωση ακύρωσαν».
«Δυστυχώς αυτοί οι οποίοι είναι πολύ επικριτικοί εναντίον του Ισραήλ, κατηγορούν την άλλη πλευρά που λέει το λογικό ότι πρέπει να διαχωρίζουμε την στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ από τους Ισραηλινούς πολίτες και από τους Εβραίους παγκοσμίως. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο λένε σε αυτούς που ασκούν κριτική. Τσουβαλιάζουν την αντίθεσή τους με τον πόλεμο και με την κυβέρνηση του Ισραήλ, με την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, με τους Εβραίους και πάμε ακριβώς σε αυτό το οποίο πρέπει να το δούμε συνδυαστικά ότι υπάρχει μια ριζοσπαστικοποίηση στο μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ. Άρα εδώ αυτά τα δύο, ο αντισημιτισμός που στέκεται και μόνος του γιατί αφορά και άλλους ανθρώπους, βλέπουμε να είναι και ακροδεξιοί αντισημίτες, βλέπουμε να είναι και αναρχικοί, έρχεται να συνδεθεί και με αυτό. Άρα δυστυχώς σε αυτό το πεδίο που είναι μεσομακροπρόθεσμο δεν θα είναι καλή η εξέλιξη αυτής της κατάστασης» συμπλήρωσε καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος