Στ. Μπένος: Έχουμε 71 δράσεις και έργα για την Εύβοια για τουρισμό, πρωτογενή τομέα και επιχειρηματικότητα (video)

Array

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας παρουσίασε στην ΕΡΤ ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Μπένος ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στα όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Μιλώντας για τις ενέργειες της κυβέρνησης, τις οποίες επέβλεπαν δύο υφυπουργοί, ο κ. Μπένος εξήγησε ότι ο κ. Τριαντόπουλος είχε το κομμάτι της αρωγής, δηλαδή της άμεσης βοήθειας στους πολίτες της περιοχής και στις επιχειρήσεις και ο Γιώργος Αμυράς είχε αναλάβει να γίνουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα».

Όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» από την πρώτη στιγμή ο ίδιος, ως επικεφαλής της Επιτροπής, ασχολήθηκε με το μέλλον της κατεστραμένης από τις φωτιές περιοχής: «Ξεκίνησα ένα διάλογο επίμονο. Σε ένα χρόνο έκανα 100 συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια και έκανα πάνω από χίλιες τηλεδιασκέψεις. Ήθελα να πάρω κυριολεκτικά τα όνειρα των ανθρώπων και να τα μετατρέψω σε δράση και σε έργο γι’ αυτό και (δημιουργήθηκε) το πρόγραμμα «Σύνθεση ονείρων».

71 δράσεις προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων

Όπως είπε από τις 71 δράσεις προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων, πολλά έχουν πλέον πολύ μεγάλη ωρίμανση ως προς την έναρξη υλοποίησής τους αποκαλύπτοντας ότι 31 από τα 71 προγράμματα έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και τα υπόλοιπα 30 θα ενταχθούν εντός του 2023.

«Τα 300 εκατ. ευρώ για δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης προέρχονται από μια γραμμή χρηματοδότησης που άνοιξε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 390 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του σχεδίου «Εύβοια μετά» ανέφερε ο κ. Μπένος διευκρινίζοντας ότι το στρατηγικό σχέδιο έχει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 390 εκατομμυρίων. «Τα χρήματα αυτά θα είναι χρήματα κατ εξοχήν ευρωπαϊκά. Προέρχονται από τα δύο κορυφαία προγράμματα της Ευρώπης, δηλαδή το ΕΣΠΑ ’21 – ’27 και το Ταμείο Ανάκαμψης» εξηγώντας ότι στις εργασίες που γίνονται θα συμβάλλουν και το Πράσινο Ταμείο, ιδιωτικοί πόροι, χορηγίες κ.α.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις

Μιλώντας για τις τρεις περιοχές ανάπτυξης στις οποίες επικεντρώνεται η Επιτροπή ανέφερε ότι αφορούν τον ιαματικό τουρισμό ευεξίας στην Αιδηψό, τον πρωτογενή τομέα στην Ιστιαία και την επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο Μαντούδι.

«Τώρα βρισκόμαστε στο επόμενο στάδιο της ανάθεσης των μελετών. Οι μελέτες για το κομμάτι από τα Ψαχνά μέχρι την Ιστιαία και Αιδηψό θα ανατεθούν τους επόμενους δύο μήνες και του χρόνου το καλοκαίρι θα αρχίσουν τα έργα. Μιλάμε για μια διαδρομή η οποία από τρεις ώρες παρά ένα τέταρτο που είναι σήμερα από τη Χαλκίδα μέχρι την Ιστιαία, θα γίνει μία ώρα και ένα τέταρτο» σχολίασε ο κ. Μπένος περογράφοντας ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του νέου δρόμου θα είναι πολύ κοντά στους αυτοκινητόδρομους.

«Χωρίς αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχει ανασυγκρότηση» επισήμανε ο κ. Μπένος διευκρινίζοντας ότι η μελέτη του δρόμου θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο περίπου και έπειτα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Το πρώτο κομμάτι Ψαχνά – Ιστιαία, που είναι πολύ κοστοβόρο, έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κοστίζει 230 εκατ. Και το υπόλοιπο κομμάτι πολύ σύντομα θα ενταχθεί και αυτό σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικά. Πλάι σε αυτό θα γίνουν και πέντε παρακαμπτήριες που θα πηγαίνουν σε όλα τα σημεία της Βόρειας Εύβοιας», συμπλήρωσε.

Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα North Evia Pass που στήριξε τον τοπικό τουρισμό ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα προγράμματα στήριξης των παραγωγών.

«Το κορυφαίο έργο είναι το δάσος, για το οποίο ενώσαμε τις δυνάμεις δύο πανεπιστήμια για να αναπτύξουμε την οικονομία του δάσους» συμπλήρωσε ο κ. Μπένος.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος