Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το περιστατικό αποκλεισμού του πρύτανη του ΑΠΘ από φοιτητές στο κτήριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής όπου επενέβη η αστυνομία, με επακόλουθα επεισόδια και συλλήψεις, ο Στάθης Καλύβας καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, εξέφρασε την άποψη ότι ανήκει στα φαινόμενα που κυριάρχησαν για χρόνια και πλέον είναι περιθωριακά.
«Δεν μπορούμε να του δώσουμε μια διάσταση μεγαλύτερη από αυτή που έχει. Είναι μια εξαίρεση, αλλά είναι μια εμβληματική εξαίρεση. Δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο που μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα φαινόμενα που κυριάρχησαν για τόσα χρόνια δεν έχουν εξαλειφθεί. Το γεγονός ότι συμβαίνουν με τον τρόπο που συμβαίνουν αυτό το διάστημα, νομίζω είναι μια ένδειξη απελπισίας. Μια προσπάθεια να τα ξαναφέρουν αυτοί που τα οργανώνουν στο προσκήνιο. Δεν τα δικαιολογώ προφανώς. Υπάρχει η αίσθηση ότι πλέον η κοινωνία που παλιότερα δυστυχώς δικαιολογούσε τέτοιου είδους γεγονότα, πολλές φορές τα έβλεπε ως μία, ας πούμε δικαιολογημένη αντίδραση σε κακώς κείμενα, πλέον δεν το κάνει. Υπάρχει μία απομόνωση αυτών των πραγμάτων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι συνεχίζονται. Δηλαδή πρέπει να απομονωθούν αυτοί οι άνθρωποι ακόμα περισσότερο. Και πρέπει να πάψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, καθώς φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια τόσο προς το κυβερνών κόμμα ως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Καλύβας σχολίασε τα εξής. «Μία τάση είναι μία δυσαρέσκεια που οφείλεται εν πολλοίς σε αντικειμενικά προβλήματα, σε θέματα όπως η ακρίβεια κλπ. και η αίσθηση ότι η χώρα ενδεχομένως δεν προχωράει τόσο γρήγορα, όσο θα έπρεπε. Υπάρχει και μία άλλη διάσταση που ίσως εξηγεί κάποια από τα φαινόμενα που βλέπουμε, το οποίο είναι ότι οι πολίτες έχουν αυξημένες προσδοκίες στο θέμα της διαχείρισης. Δηλαδή επιθυμούν η Ελλάδα και η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί πολύ καλύτερα από αυτό που λειτουργεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει το αντίστοιχο αίσθημα που υπήρχε πριν την κρίση, όπου οι προσδοκίες είχαν να κάνουν με θέματα τα οποία ήταν μη ρεαλιστικά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια απολύτως ρεαλιστική διάθεση από πάρα πολύ κόσμο η χώρα να κυβερνάται και να διοικείται με καλύτερο τρόπο. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι η ουσία θα έλεγα της πολιτικής και το γεγονός ότι υπάρχει πολλές φορές κάποια απογοήτευση σε σχέση με αυτό, εξηγεί και κάποιες δυσαρέσκειες».
«Η μεγαλοστομία, η κενολογία και η δημαγωγία δεν έχουν τόσο εύκολη πέραση και αυτό πιστεύω εξηγεί το γεγονός της αποτυχίας διαφόρων προσπαθειών που έχουν γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση με έναν τρόπο επιφανειακό και χωρίς περιεχόμενο. Πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε γιατί υπάρχει η απαξίωση της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι δεν ικανοποιούνται οι άνθρωποι πλέον μετά την εμπειρία της κρίσης, με εύκολες αλλά εμφανώς και νέες υποσχέσεις. Δηλαδή δεν είναι εύκολο να παραπλανήσεις, παρότι μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια για τα οικονομικά θέματα η για οποιαδήποτε άλλα. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν θες να αντιπαρατεθείς μια κυβέρνηση που έχει κάποιες επιτυχίες και κάποιες αποτυχίες, πρέπει να έχεις μια πρόταση που να έχει κάποιες πραγματικές και ουσιαστικές βάσεις. Δεν μπορείς να το κάνεις δηλαδή αυτό αποκλειστικά βρίζοντας, φωνάζοντας, υποσχόμενος πράγματα τα οποία είναι εμφανές ότι δεν έχουν καμία βάση. Αυτό το θεωρώ θετικό» τόνισε ο κ. Καλύβας.
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ακόμα και στη φάση της διάλυσης, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό. «Ήδη είναι σε μια φάση διάλυσης. Αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι φαινόμενα διαλυτικά. Προφανώς και είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια μετεξέλιξη και μια συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσει σε μια αναδιαμόρφωση του κομματικού συστήματος. (…) Προφανώς έχει δημιουργηθεί ένα κενό με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί και πιστεύω ότι θα καλυφθεί με έναν τρόπο, για να το περιγράψω πολύ σχηματικά, κάπως πιο συστημικό. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που ενδεχομένως δεν θα ολοκληρωθεί με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχιστεί, αλλά κάποια στιγμή θα καλυφθεί. Γιατί η πολιτική είναι μια αγορά. Πάντα υπάρχει ζήτηση για πολιτικές προτάσεις» προσέθεσε.
Σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται το κυβερνών κόμμα από τα δεξιά του, ο κ. Καλύβας, ανέφερε τα εξής.
«Υπάρχει και πάντοτε υπήρχε και τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα, υπήρχε ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος, το οποίο κινούταν στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας και της άκρας δεξιάς, με κυμαινόμενη δύναμη και με εναλλαγές στις μορφές και στον πολιτικό σχηματισμό. Αυτό συνεχίζεται και πάντα υπήρχε και μέσα στη Νέα Δημοκρατία και μια αμφισβήτηση, πολλές φορές ενδυόταν ένα ιδεολογικό ένδυμα, αλλά στην πραγματικότητα έχω την αίσθηση ότι πολλές φορές οι ρίζες και το περιεχόμενο των εξελίξεων μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν πιο πολύ προσωπικό στοιχείο και προσωπικές αντιπάθειες και αντιπαλότητες παρά ιδεολογικές. Ότι το ιδεολογικό είναι μία μεταμφίεση θεωρώ κατά κάποιο τρόπο συγκρούσεων που έχουν πιο πολύ έντονο προσωπικό χαρακτήρα».
Στο πεδίο των κοινωνικών ζητημάτων, ειδικότερα σχετικά με το φαινόμενο της έξαρσης της παραβατικότητας των ανηλίκων, ερωτηθείς αν η απάντηση είναι η τιμωρία των γονιών με φυλάκιση, ο κ. Καλύβας τόνισε «δεν θεωρώ ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κάτι τέτοιο. Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρίζες πολλών προβλημάτων βρίσκονται και στην οικογένεια. Αλλά από το να πάμε στην αναγνώριση αυτού του προφανούς γεγονότος μέχρι σε μια λογική ότι πρέπει να φυλακίζονται οι γονείς, νομίζω υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση και δεν νομίζω ότι μπορεί να καλυφθεί με λογικό τρόπο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος