Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Αισθάνομαι πως το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως μοχλός πολιτικής πίεσης με “πειρατικό”τρόπο (audio)

Η οπαδική βία σχετίζεται με ευρύτερες δυναμικές και τις πιο πολλές φορές στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνουν τα συμπτώματα παρά η ουσία, ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέσα από την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ενώ επέκτεινε το ζήτημα και στην οικονομία «με διαφορετική αντίληψη».

«Δηλαδή, ποιος είναι ο ρόλος που έχει το ποδόσφαιρο σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι απλώς ο ρόλος ενός εμπορικού θεάματος, όπως είναι σε κάποιες άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μια λειτουργία η οποία λειτουργεί με όρους θεάματος, όπως θα έπρεπε. (…) Έχω την αίσθηση ότι λειτουργεί σε ένα ευρύτερο πλέγμα, όπου χρησιμοποιείται ως μοχλός πολιτικής πίεσης από επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν με τρόπο πειρατικό. Όχι με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και αυτό για να δημιουργηθούν πιέσεις, αναταραχή, η οποία πολλές φορές αποσκοπεί, στο τέλος της γραφής, στο να υπάρξουν διευθετήσεις οι οποίες θα επιτρέψουν σε αυτές τις ομάδες να προσποριστούν οφέλη τα οποία αλλιώς δεν θα είχαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλύβας.

Ερωτηθείς, εάν ισχύει αυτό κατά πόσο είναι η κυβέρνηση έτοιμη να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα, ο κ. Καλύβας, επισήμανε πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, για την οποία, στις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ένας δισταγμός.

«Σε πάρα πολλά θέματα, η λύση πολλές φορές δεν προέρχεται ούτε από τη δυνατή και την έντονη ρητορική, ούτε από μια σύγκρουση που ξεκινάει πολύ δυνατά αλλά ξεφουσκώνει πολύ γρήγορα. Ουσιαστικά, αυτό που απαιτείται είναι η εξυπνάδα. Έξυπνα μέτρα με αποτελεσματικό τρόπο και με τρόπο που να λειτουργεί αποτρεπτικά. Αυτό, δεν το γνωρίζω αν είναι στο κέντρο των σχεδιασμών της κυβέρνησης, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτά τα πράγματα που λέμε εμείς μεταξύ μας είναι ευρύτερα γνωστά και σίγουρα γνωστά στην κυβέρνηση και θεωρώ ή θέλω να πιστεύω ότι εάν υπάρχει πραγματικά διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. (…) Το πιο βαθιά, σημαίνει αποτρεπτικά. Κάθε μέτρο σε οποιοδήποτε τομέα της δημόσιας πολιτικής, το οποίο επιδιώκει να πετύχει ένα αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα αυτό είναι η αποτροπή, δηλαδή το να μην κάνει κάποιος κάτι, που θα έκανε αλλιώς, πρέπει να στοχεύει στο να εντοπίσει ποιο είναι το κόστος που μπορεί να επιβάλει. Ποιο είναι το κόστος λοιπόν που θα απέτρεπε αυτού του είδους τις πρακτικές. Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί» επισήμανε ο κ. Καλύβας.

Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν αναφέρεται σε αυστηροποίηση των ποινών, αλλά σε οικονομικής φύσεως κυρώσεις.

«Μιλάμε για την επιβολή κόστους. Για να το πω πιο καθαρά, πού πονάει αυτούς τους ανθρώπους που οργανώνουν αυτές τις επιθέσεις και οπλίζουν τα χέρια αυτών των, πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω, αφελών, διότι ένας 18χρονος που πηγαίνει εκεί που του δίνουν ένα όπλο και του λένε να στοχεύσει και να πυροβολήσει και το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, προφανώς πέρα από τις ευθύνες που πρέπει να του καταλογιστούν, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Επομένως, το ερώτημα είναι πού ακριβώς πρέπει να ασκηθεί πίεση, ούτως ώστε αυτοί που οργανώνουν αυτού του είδους τις δράσεις, που οπλίζουν αυτά τα χέρια, να θεωρήσουν ότι αν το ξανακάνουν θα έχουν ένα πραγματικό κόστος. Αυτό είναι η πολύ απλή εξίσωση» εξήγησε ο κ. Καλύβας.

Στο βαθμό, σημείωσε, που υπάρχει μια οργανωτική λογική, αυτή είναι που συνδέει τους οπαδούς των ομάδων με τις ομάδες «ως οικονομικούς οργανισμούς και τις ομάδες που στηρίζουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες, δηλαδή τις οικονομικές αυτές οντότητες που βρίσκονται πίσω από τις ποδοσφαιρικές ομάδες».

«Εκεί, πιστεύω ότι στο θέμα το δικό μας υπάρχει περιθώριο έξυπνης μόχλευσης δημόσιων πολιτικών που μπορούν να περιορίσουν τις καταστροφές. Γιατί από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί που επιτρέπουν και που ωθούν αυτούς τους νέους στο να λειτουργήσουν έτσι, καταλάβουν ότι θα έχουν ένα κόστος, θα το περιορίσουν» τόνισε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος