Στ. Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.: Μόνη λύση είναι το «μοντέλο Μαντέλα» για το Παλαιστινιακό – Έχει μειωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου υπάρχουν πολλές αντιφατικές δηλώσεις, όχι μόνο από τον Νετανιάχου, αλλά ακόμα και από τις ΗΠΑ. Άλλα λέει ο Μπάιντεν, άλλα λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Σύσκεψη (σ.σ. για τους αμάχους στη Γάζα) βλέπουμε μια μετακίνηση των δηλώσεων. Ξαφνικά ανακαλύψαμε την αναλογικότητα. Ξαφνικά ανακαλύψαμε τη διάκριση των αμάχων, ενώ ήταν θέματα που υπήρχαν από την πρώτη στιγμή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Φενέκος. Καυτηριάζοντας την στάση των ηγετών στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ο υποστράτηγος εν αποστρατεία εστίασε στην ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή και όχι στα «ζητήματα πολιτικής ορθότητας», όπως τα χαρακτήρισε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους παρουσιαστές Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο για τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων εντός του αστικού ιστού εξήγησε ότι αυτό φανερώνει ότι «έχει μειωθεί τελείως η επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς». Ωστόσο επέκρινε την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά : «η δικαιολογία ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια ένταση των επιχειρήσεων γιατί φοβόμαστε μήπως ξανακάνει το ίδιο η Χαμάς είναι υπερβολική. Κάτι που ειπώθηκε και στη σύσκεψη που έγινε στο Παρίσι».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το Ισραήλ θα αναγκαστεί να κάνει μικρές παύσεις. Από σήμερα υπάρχει πάλι μια μετακίνηση αμάχων και ένας νέος ανθρωπιστικός διάδρομος».

Στ. Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.: Μόνη λύση είναι το «μοντέλο Μαντέλα» για το Παλαιστινιακό – Έχει μειωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς
To δράμα των αμάχων στη Γάζα συνεχίζεται για 35η ημέρα από την έναρξη τον βομβαρδισμών από το Ισραήλ. (Photo by SAID KHATIB / AFP)

Προσχηματικές οι όποιες αντιδράσεις στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση ηγετών στο Παρίσι, υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα ο κ. Φενέκος εξήγησε ότι «επιτέλους δημιουργείται ένας μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε είναι νοσοκομειακά πλοία είτε είναι ανθρωπιστική βοήθεια που ήταν το μεγάλο έλλειμμα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που δεν μιλούσε για τέτοιο μηχανισμό».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, προσχηματικές τις όποιες αντιδράσεις στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Είναι δυνατόν τώρα μια δύναμη με δυο αεροπλανοφόρα, με δεκάδες πλοία -αμερικάνικα και ευρωπαϊκά- να μιλάμε για το ποιος θα εξασφαλίσει ότι 4 – 5 πλοία δεν θα μπορέσουν να παράσχουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Και μόνο και μόνο που λέγεται αυτό είναι προσβολή για τις δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Φενέκος.

Στ. Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.: Μόνη λύση είναι το «μοντέλο Μαντέλα» για το Παλαιστινιακό – Έχει μειωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Χαμάς
Με αγωνία αναμένονται τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Και όπως τόνισε, «εαν πραγματικά το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τους τραυματίες, θα μπορούσε να ανοίξει το πέρασμα για να πάνε στο λιμάνι της Ασκελόν και να υπάρχει ασφαλής διαμετακόμιση. Αλλά ακόμη και αν φοβούνται να παράσχουν την ανθρωπιστική βοήθεια, τότε γιατί τα έχουμε τα πολεμικά πλοία;», διερωτήθηκε ο υποναύαρχος ε.α.

«Μετά από τόσες χιλιάδες νεκρούς, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και σαφείς γιατί όλοι μιλάνε με μια πολιτική ορθότητα μέσων γραμμών ενώ αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική κρίση» σημείωσε ο έμπειρος αξιωματικός.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης μετά το τέλος της ένοπλης σύρραξης και τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τα χαρακτήρισε ως μη βιώσιμα. Αντιθέτως εκτίμησε ότι «η μόνη λύση είναι το “μοντέλο Μαντέλα” που έχει ακουστεί εδώ και πολύ καιρό. Δηλαδή να βγει ένας ηγέτης, κοινής αποδοχής, από τους Παλαιστινίους και να πάμε στο επόμενο στάδιο».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος