«Δεν υπάρχει μια λευκή επιταγή των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ. Και τώρα που μπήκαμε στην τρίτη φάση των επιχειρήσεων και αρκετά γρήγορα, προσέξτε το Ισραήλ τώρα στη Γάζα. Περικυκλώνει και σφίγγει σιγά – σιγά», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, σχετικά με το πώς ερμηνεύεται η περιοδεία Μπλίνκεν.
Συγκεκριμένα, ανέφερε::
«Ο διπλωματικός μαραθώνιος του μπλοκ δείχνει ότι πέρα από την αποτροπή είναι ότι μιλάει με όλες τις πλευρές προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση σε περιφερειακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή ίσως δεν φαίνεται πολύ δημοσίως, αλλά να το τονίσουμε: δεν υπάρχει μια λευκή επιταγή των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ. Και τώρα που μπήκαμε στην τρίτη φάση των επιχειρήσεων και αρκετά γρήγορα, προσέξτε το Ισραήλ τώρα στη Γάζα. Περικυκλώνει και σφίγγει σιγά – σιγά. Άρα οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και νομίζω ο Νοέμβρης είναι γενικότερα κρίσιμος. Μετά από ένα σημείο υπάρχει ο κίνδυνος η καταστροφή πέρα από ανθρωπιστική να είναι μη αναστρέψιμη. Και εδώ με έμμεσο τρόπο μπαίνουν και τα ζητήματα της Ευρώπης».
Για την άφιξη του πυραυλοκίνητου υποβρυχίου στη Μέση Ανατολή, σημείωσε:
«Έρχεται να προστεθεί στα δύο αεροπλανοφόρα. Νομίζω ότι η διαφορά περιφερειακών με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να μπορεί να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα αεροναυτικές δυνάμεις. Γιατί όντως, αν και το ρίσκο είναι μικρό και σήμερα που μιλάμε δεν είναι το κυρίαρχο σενάριο η κρίση να έχει περιφερειακής επιπτώσεις και οι εχθροπραξίες ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι κινήσεις. Ειδικά για το Σουέζ, τα ζητήματα ναυσιπλοΐας είναι πολύ κρίσιμο πέρασμα. Οι Χούθι έχουν ήδη χτυπήσει. Άρα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εντάσσεται και σε αυτή τη λογική».
Σχετικά με το αν η ελληνοτουρκική προσέγγιση επηρεάζεται από αυτή το κλίμα που επικρατεί, τόνισε:
«Η Τουρκία διαμερισματοποιεί τις σχέσεις. Άλλο τα ελληνοτουρκικά, άλλο η Μέση Ανατολή. Θυμίζω ένας από τους λόγους που προσέγγισε μεταξύ άλλων και την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται χρήματα για να εξισορροπήσει την οικονομία της και χρειάζεται και οπλικά συστήματα από το δυτικό σύστημα ασφαλείας. Λαμβάνοντας υπόψη τη Θεσσαλονίκη κυρίως, θα έχει ενδιαφέρον για τα θέματα χαμηλής πολιτικής θετικής ατζέντας. Δεν βρίσκουμε κάποιο λόγο με τα σημερινά δεδομένα η Τουρκία να κάνει μια στροφή πολιτικής. Αυτό νομίζω περισσότερο θα πρέπει να μας απασχολήσει η ευρύτερη εικόνα των σχέσεων Δύσης – Τουρκίας, ασφαλώς αργά η γρήγορα θα έχουν και μια αντανάκλαση στα ελληνοτουρκικά».
Πρόσθεσε, ακόμη:
«Για να ερμηνεύσετε, πρέπει να δείτε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι ανταγωνιστικά με τους Αμερικάνους. Σε αυτή την κρίση που έχουμε στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί επιστρέφουν και ενισχύουν το αποτύπωμά τους και τον ρόλο που θα έχουν την επόμενη μέρα. Πώς θα επηρεάσει αυτό την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, τον ρόλο που θέλει να έχει η Τουρκία, ζητήματα με τη Συρία, το Κουρδικό (…) Η επιδίωξη της Τουρκίας ήταν να έχει έναν ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο την επόμενη μέρα. Τ ο Ισραήλ το αρνήθηκε. Αποκλείστηκε από τα πρώτα ταξίδια του Μπλίνκεν. Ανεβάζει τη ρητορική της απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο ισλαμικό ακροατήριο που ξεπερνάει τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνει Ασία και Αφρική. Βλέπει ότι ο ρόλος της θα υπάρχει την επόμενη μέρα σε ζητήματα ανθρωπιστικά κλπ. Δεν θα είναι όμως ουσιώδης. Θα είναι πολύ συμβολικός και αυτό είναι κάτι που την ενοχλεί, αλλά δεν είναι το πρόβλημα το οι Ηνωμένες Πολιτείες τόσο. Χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία δεν θέλουν ενεργή την Τουρκία την επόμενη μέρα. Άρα γι΄αυτό κρατάει αυτή την ισλαμική στάση εξωτερικής πολιτικής».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος