Σέρμπος στην ΕΡΤ: «Αυτό που περιμέναμε στο πλαίσιο μιας α λα καρτ επαναπροσέγγισης με τη Δύση» η επιλογή Σιμσέκ από τον Ερντογάν

Η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ για τη θέση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας είναι «αυτό που περιμέναμε στο πλαίσιο μιας α λα καρτ επαναπροσέγγισης με τη Δύση» κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν «θα επιδείξει μεγαλύτερο βαθμό πραγματισμού και ορθολογισμού», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος.

Μιλώντας για τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Σέρμπος σημείωσε πως ήταν αρχιτέκτονας των τουρκικών υπηρεσιών που έχουν αναβαθμιστεί πάρα πολύ και πως αν υπάρχει ένας φάκελος που «γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά, είναι ο φάκελος ΜΕΝΑ, δηλαδή Μέση Ανατολή και Β. Αφρική».

«Με επίκεντρο τη Συρία… Ρωσία, Ιράν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη, Σαχέλ, Κέρας της Αφρικής, επαναπροσεγγίσεις με Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, Αίγυπτο, Ισραήλ κτλ., ο Φιντάν ήταν πάντα μέσα σε όλα. Έχει δηλαδή εμπειρία. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συμβολισμό για το πώς έχει μετασχηματιστεί η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος θυμίζοντας ότι ο Φιντάν ως μεταπτυχιακός φοιτητής είχε κάνει μια εργασία που μελετούσε συγκριτικά τις υπηρεσίες ασφαλείας σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Τουρκία, προκρίνοντας στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αυτονομίας μικρότερο βαθμό εξάρτησης από τις δυτικές πηγές πληροφοριών.

«Αν ήταν μια λέξη γι αυτόν, θα τον έλεγα ρεάλ πολιτίκ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέρμπος επισημαίνοντας πως αρχής γενομένης από τον Φιντάν, υπάρχουν άλλοι 3 άνθρωποι, «ο Καλίν, ο νέος υπουργός Εσωτερικών [Αλί Γερλικάγια] και ο νέος υπουργός Αμύνης [Γιασάρ Γκιουλέρ] που όλοι τους συνδέονται με τον φάκελο Συρία. Άρα νομίζω είναι πολύ υψηλή προτεραιότητα και για το προσφυγικό και για τη σχέση με Αμερική – βλ. Κούρδους – αλλά ευρύτερα όσον αφορά την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων. Εκεί θα δούμε τον Φιντάν. Οι άλλοι μεγάλοι φάκελοι – ΗΠΑ, ΕΕ – θα παραμείνουν στην προεδρία, στο Λευκό Παλάτι», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.

Ερωτηθείς τέλος για το περιστατικό με τους παράτυπους μετανάστες στον Έβρο και για το αν θεωρεί πως έχει κάποια σύνδεση με τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σέρμπος είπε πως σε κάθε περίπτωση, «επειδή κανείς δεν έχει κοντή μνήμη, όλα αυτά επιβεβαιώνουν και την χρησιμότητα του φράχτη και μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη από ελληνικής πλευράς για την προάσπιση, τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, απέναντι στις όποιες προσπάθειες αργότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος