Σέρμπος – Εγκολφόπουλος: Τι σημαίνει η συμφωνία με την Αίγυπτο έναντι της Τουρκίας

Array

«Στην ουσία η Αίγυπτος αποδέχεται εν συνόλω το FIR της Αθήνας», επισημαίνουν οι αναλυτές Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος και Σωτήρης Σέρμπος συζητώντας με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, Πιέρρο Τζανετάκο και Φάνη Παπαθανασίου, για την στρατηγική της Αθήνας την επομένη της νέας συμφωνίας με τo Kάιρο.

«Όταν λέει η Τουρκία θα έρθουμε νύχτα δεν απευθύνεται καταρχήν σε εμάς, διότι ξέρει τι θα πάθει, αλλά απευθύνεται εκεί που νομίζει ότι μπορεί να τα κάνει αυτά», επισημαίνει ο νάυαρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι «η Τουρκία δεν έχει πάρει πράσινο φως ούτε από τους Ρώσους, ούτε από τους Ιρανούς, ούτε από τους Αμερικανούς», για τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Η Αθήνα όσο και το Κάιρο δηλώνουν απόλυτη προσήλωση στη διαδικασία των διακρατικών συμφωνιών για να καθοριστούν οι ζώνες ευθύνης στην έρευνα και διάσωση, επισημαίνει ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι Τούρκοι από το 1989 έχουν στήσει διχοτόμηση του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, τέμνοντας τις Κυκλάδες και θεωρώντας μάλλον ότι σε όλη αυτή την περιοχή έχουν αυτοί τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης. Το δεύτερο βήμα που κάνανε ήταν το 2020 να συμπεριλάβουν σε αυτή την παραχάραξη του χάρτη και όλο το κομμάτι νότια νοτιοδυτικά της Ρόδου και της Καρπάθου, μέχρι και τα δυτικά της Κύπρου, ως έμμεση προβολή του  θεωρήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είπε ο διεθνολόγος και σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, επισημαίνει:

«Είναι πολύ λογικό όταν έχεις οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ να έρθει εκεί πάνω και να κουμπώσουν και τα ζητήματα έρευνας και διάσωσης που για εμάς είναι αρκετά σημαντικά.  Η Ελλάδα συνεχίζει σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο το οποίο όχι μόνο παράγει έννομα αποτελέσματα, αλλά στέλνει και συγκεκριμένα μηνύματα σε εταίρους και συμμάχους, ακόμα και ανταγωνιστές. Τα συμφέροντα Αιγύπτου και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη είναι απολύτως ανταγωνιστικά. Άρα πρόκειται για την προσπάθεια Ελλάδας και Αιγύπτου να ενώσουμε δυνάμεις ως ένα αντίβαρο εξισορρόπησης απέναντι στις φιλοδοξίες της Τουρκίας».

«Τι δύναμη είναι  η Αίγυπτος»

«Θα θυμίσω μόνο ότι όταν τόλμησε η Τουρκία να πει ότι επεμβαίνει στη Λιβύη, η Αίγυπτος παρέταξε 1000 άρματα στα σύνορα. Και βεβαίως, δεν μίλησαν οι Τούρκοι, κάνανε πίσω τρέχοντας», τονίζει ο Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος.

Η Αίγυπτος με 105 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει στρατό ο οποίος ξεπερνάει τις 380.000 που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος στις πολεμικές επιχειρήσεις και στις ψυχολογικές επιχειρήσεις απόκτησης πληροφοριών. Είναι δύναμη η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με κανέναν. Από την άλλη μεριά, έχουμε την Τουρκία  με στρατό  350.000, ο οποίος δεν είναι καν έμπειροπόλεμος. Οι επιχειρήσεις που γίνονται στη Συρία είναι αστείες για να τις συζητάμε. Η Τουρκία απειλεί  έχοντας ένα στρατό ο οποίος δεν έχει ανταλλακτικά, δεν έχει βλήματα, δεν έχει πάρα πολλά πράγματα παρότι παράγει ορισμένα. Και η Ρωσία παράγει πολλά από τον εαυτό της, αλλά έχει ξεμείνει τώρα στον πόλεμο.

«Η επίθεση, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης έγινε με drones. Δεν χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, ενώ η τουρκική προπαγάνδα ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 184 Κούρδοι, λές και ήταν από κάτω κάποιος και τους μέτραγε», πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

«Δεν φωτίζουμε αυτό που συμβαίνει στα σύνορα Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν»

«Εκεί αυτή τη στιγμή γίνονται μάχες και γίνονται μάχες, διότι οι Ιρανοί χτυπούν τους Κούρδους του Ιράν και αυτό εξ αντανακλάσεως περνάει στην Τουρκία που δηλώνει ως ένα έθνος – δύο κράτη με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο Ιράν, χωρίς να  ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι έχουν δώσει όλες τις βάσεις που εγκαταλείπουν στο Ιράν και δεν τους βάζουν στην Τουρκία»., πρόσθεσε ο Κ. Εγκολφόπουλος.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας

Κατά το προηγούμενο ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο υπήρξε η διαβεβαίωση δημοσίως στις δηλώσεις του κ. Σούκρι ότι σε περίπτωση που εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας Αιγύπτου αμφισβητηθεί η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, τότε οι Αιγύπτιοι θα παρέμβουν.

Προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας είναι να καταρρίψει όλο το τουρκικό επιχείρημα περί της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, την οποία οι Τούρκοι συνδέουν με την αποστρατικοποίηση τους, ενώ ήδη συσπειρώνονται χώρες που έχουν υπογράψει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος