«Σε απόσταση ασφαλείας ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο» – Γ. Παπαδόπουλος και Κ. Παπαζάχος μιλούν για το συμβάν (video)

Array

«Ευτυχώς η εστία βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, σε απόσταση περίπου 55 χλμ. γι’ αυτό και δεν παρατηρήθηκε ούτε μία ρωγμή» δήλωσε για το σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάστωσε χθες τη Ρόδο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής του εργαστηρίου Γεωφυσικής, έκανε την δική του εκτίμηση για το γεωλογικό φαινόμενο.

«Η μετασεισμική ακολουθία έχει δώσει μερικούς σεισμούς, όχι μεγαλύτερους από 3,5 της κλίμακας Ρίχτερ και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ισχυρότερους μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να προσεγγίσουν και το 5,5» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και όπως πρόσθεσε, «εφόσον δεν μπόρεσε να βλάψει αυτός ο σεισμός, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να βλάψουν και οι μετασεισμοί».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε ότι «αυτοί οι σεισμοί εντός εισαγωγικών, είναι συνηθισμένοι για το ελληνικό τόξο». Ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε ότι επειδή αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε σημαντική απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές, περνάνε σχετικά αδιάφορα.

«Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι οριζόντιας μετατόπισης, με κατεύθυνση προς την Τουρκία και συνήθως κάνουν προς τα εκεί κάποιες βλάβες» εξήγησε ο ειδικός.

«Υπάρχουν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή, συνήθως όμως σε λίγο μεγαλύτερα βάθη» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα, τονίζοντας ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

«Συνήθως τέτοιοι σεισμοί δεν είναι πολύ μεγάλοι, οπότε θεωρώ ότι αυτό το ενδεχόμενο (δηλ. ένας μεγάλος σεισμός) έχει πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί» συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος καθησυχάζοντας τον κόσμο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος