Σ. Σέρμπος: Δεν είναι τα ελληνοτουρκικά ένα πεδίο όπου μπορεί εύκολα η Τουρκία να πειραματιστεί (video)

Array

«Επιδόθηκε η Τουρκία σε ενέργειες χαμηλού κόστους και ρίσκου για την ίδια, όπως είναι οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας για το πώς εκδηλώνεται η τουρκική παραβατικότητα επισήμανε ότι «έχουμε υπερπτήσεις από μη επανδρωμένα αεροχήματα, με κατασκοπευτικό ρόλο».

Όπως ανέλυσε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «η Τουρκία προσπαθεί να “αναποδογυρίσει το τραπέζι” διότι γνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ο αδύναμος κρίκος. Το κάνει συστηματικά».

Αναφορικά με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 που διαθέτει η Τουρκία o κ. Σέρμπος σχολίασε ότι δεν παραδέχεται ότι η Κύπρος προμηθεύτηκε στα τέλη του 1990 και το οποίο έφτασε στην Ελλάδα το 2007, σε ένα άλλο κλίμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παρουσία του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα και στις σκληρές δηλώσεις του για την Τουρκία, στις οποίες μεταξύ άλλων είπε ότι «η Τουρκία είναι μόνιμη απειλή για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς και στο σημαντικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

Όσον αφορά στο τι αναμένεται να δούμε από τη γείτονα μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο κ. Σέρμπος έκανε λόγο για ατελείωτα σκαμπανευάσματα που θα μοιάζουν με καρδιογράφημα.

«Τα ελληνοτουρκικά επηρεάζονται και από τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και από το πώς επηρεάζεται η διαπραγμάτευση του Τούρκου προέδρου με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τα ελληνοτουρκικά ένα πεδίο όπου μπορεί εύκολα να πειραματιστεί» επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην ΕΡΤ έκανε μια ιδιαίτερα αναφορά στην Ουκρανία και στο πώς άσκησε τη διπλωματία μέσω των social media είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να βρει τον πιο εύληπτο, κατανοητό τρόπο να “πουλήσει” τη δική της ιστορία. Η Τουρκία, εν καιρώ ειρήνης προσπαθεί να χτίσει ένα άλφα αφήγημα ώστε μετέπειτα να το υποστηρίξει».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος