Σ. Γκόνος στην ΕΡΤ: Μια απλή αιμοληψία μπορεί να μας δείξει τη βιολογική μας ηλικία (video)

Array

Με μία απλή λήψη αίματος μπορούμε να μάθουμε τη βιολογική μας ηλικία, η οποία ενδεχομένως να κρύβει «το κλειδί» της μακροζωΐας αλλά και της ευζωΐας, εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Στάθης Γκόνος.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι με μία απλή λήψη αίματος μπορούμε να προσδιορίσουμε μία σειρά από δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση. Μπορούμε να προσδιορίσουμε τους επιμέρους παράγοντες γήρανσης. Ως εκ τούτου μπορούμε με κάποιους αλγόριθμους του ενδιαφερόμενου, ο οποίος θα έρθει και θα δώσει αίμα.

«Αυτό το οποίο είναι ουσιαστικό είναι ότι αφενός μεν προσδιορίζουμε τη βιολογική μας ηλικία, πχ ένας άνδρας 50 ετών μπορεί να είναι νεότερος ή μεγαλύτερος αλλά κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει και πρέπει να δώσουμε αυτή την πληροφορία στον ενδιαφερόμενο είναι το ποιοι επιμέρους παράγοντες δεν σκοράρουν σύμφωνα με την ηλικία του, σκοράρουν χειρότερα και παρέχουμε συμβουλές στο τι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να κάνει ούτως ώστε να βελτιώσει αυτούς τους επιμέρους παράγοντες που σχετίζονται με το γήρας» σημειώνει ο ίδιος.

Η λήψη αίματος μπορεί να γίνει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ή σε συνεργαζόμενο θεραπευτήριο.

Ερωτηθείς για το αν συνήθως υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική ηλικία ή αν πρόκειται για επίπεδο μηνών, τονίζει: «Όχι είναι και σε επίπεδο ετών. Μπορούμε να το δούμε πάρα πολύ καθαρά, άνθρωποι οι οποίοι φαίνονται ταλαιπωρημένοι, αποτυπώνεται αυτός ο κακός τρόπος ζωής στη βιολογική τους ηλικία ενώ αντίθετα άνθρωποι που είναι ζωντανοί, υγιείς, επίσης αποτυπώνεται. Ενίοτε βλέπουμε διαφορές που προσεγγίζουν και τη δεκαετία».

Στο αν εφόσον γνωρίζοντας τη βιολογική μας ηλικία μπορούμε να παρέμβουμε και να προλάβουμε παθήσεις του γήρατος, όπως νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, απαντά: «Έχουμε ταυτοποιήσει φυσικές ουσίες που έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες σε πειραματόζωα. Αυτό το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει είναι οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, άρα είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να έχουμε φυσικά προϊόντα για συγκεκριμένες δράσεις ακόμα και έναντι νευροεκφυλιστικών ασθενειών».

Σύμφωνα με μελέτες, ο παράγοντας “κληρονομικότητα” συμβάλλει στο πόσο γρήγορα θα γεράσουμε σε ποσοστό 30%.

Ως εκ τούτου, το 70% είναι στα χέρια μας, δηλαδή στον τρόπο ζωής με τον οποίο θα πορευτούμε.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος