Ρουμελιώτης για Αργεντινή με αφορμή την εκλογή Μιλέι: Προσέλκυσε όλους τους δυσαρεστημένους πολίτες, δημιούργησε προσδοκίες

Ο νυν Πρόεδρος είχε ένα πρόσφορο έδαφος για να προσελκύσει όλους τους δυσαρεστημένους πολίτες, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τον πληθωρισμό και όλες τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στην εκπομοή του ΕΡΤNEWS, “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη, σε συνέχεια της εκλογής του νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Για την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία εκτιμάται ότι συνεχίζει να αναζητά τον τρόπο εξόδου από την οικονομική κρίση, ανέφερε:

«Η Αργεντινή από το 1989 μέχρι και το 1995 πέρασε μια μεγάλη βαθιά κρίση. Πάλι με τα ίδια φαινόμενα που ζει και σήμερα, δηλαδή υψηλό πληθωρισμό, συνεχή υποτίμηση του νομίσματός της για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, φτωχοποίηση του λαού, σημαντική κάμψη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Και εφάρμοσε μια πολιτική τότε περίπου σαν αυτή που ανακοίνωσε ο σημερινός Πρόεδρος. Η πολιτική αυτή είχε κάποια θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά το πρόβλημα της Αργεντινής παρέμεινε άλυτο, ιδιαίτερα του ισοζυγίου του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εξάρτηση από τα ξένα κεφάλαια, που χρειαζόταν για να χρηματοδοτήσει αυτό το έλλειμμα».

Δεδομένου ότι στις αγορές, τα ομόλογα της Αργεντινής βρήκαν σήμερα αγοραστές, για το πώς αυτό εξηγείται, σημείωσε:

«Oι αγορές συνήθως έχουν μικρή μνήμη. Στηρίζονται στις ανακοινώσεις και στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος, ειδικότερα στο ότι θα εφαρμόσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 15%, θα καταργήσει τις επιδοτήσεις, θα αυξήσει, θα διευρύνει τις ιδιωτικοποιήσεις για να αυξήσει τα έσοδα, θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Πράγματα που ζητώνται ούτως ή άλλως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (…)

Δημιουργήθηκε μια προσδοκία ότι μπορεί μετά την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων από όλο το πολιτικό φάσμα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού και της εκροής κεφαλαίων και του της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας, ότι η οικονομία της Αργεντινής θα ανακάμψει και θα ξεφύγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει».

Για το πώς εξηγείται το γεγονός ότι ένας λαός όπως η Αργεντινή κατεφεύγει εκ νέου σε λαϊκίστικες «κορώνες», υπογράμμισε:

«Θυμίζω ότι ακροδεξιά σχήματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν ο λαός ταλαιπωρείται από τον πληθωρισμό, από την ακρίβεια, τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου, την κατασπατάληση πόρων και την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Επομένως, μπροστά στην αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο νυν Πρόεδρος είχε ένα πρόσφορο έδαφος για να προσελκύσει όλους τους δυσαρεστημένους πολίτες, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τον πληθωρισμό και όλες τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος