Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα – Τι λένε Χ. Τσαρδανίδης και Γ. Καμπάς (video)

Array

Tα ελληνοτουρκικά, η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καθώς και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας που πιέζει τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στην εκπομπή «Συνδέσεις« μεταξύ του Γιώργου Καμπά, επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ και του Χαράλαμπου Τσαρδανίδη.

Στην συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η νέα δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα εγκρίνει καμία πώληση F- 16 στην Τουρκία εάν ο Ερντογάν δεν σταματήσει την επιθετικότητα.

Aπρόβλεπτος γείτονας ο Ερντογάν

«Η ανακατωσούρα με το θέμα αυτό (την πώληση των F-16) είναι μια ένδειξη ότι θα πρέπει να είμαστε μερικές φορές πιο απαιτητικοί ή πιο σκεπτικιστές όταν κάνουμε συμφωνίες διότι έτσι μας υπολογίζουν περισσότερο» δήλωσε ο κ. Κάμπας σχολιάζοντας την στάση των συμμάχων μας.

 «Η Τουρκία, παρόλο που έχει βγει αυτή τη στιγμή έξω από την αμερικανική διοίκηση και τη γαλλική, βλέπουμε ότι την ξαναβάζουν μέσα και όλο προσπαθούν να της δώσουν κάτι» πρόσθεσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Ο κ. Κάμπας ανέφερε σχετικά ότι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κυρώσεις για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας ή εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός μικρής έκτασης επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις κινητοποίησης από την άλλη πλευρά για να γίνει κάτι. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί μέσα σε δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο με αυτό τον απρόβλεπτο απέναντι γείτονα που έχουμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί, να ανησυχούμε και πάντα να ζητάμε κάτι παραπάνω, έτσι ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας», πρόσθεσε ο κ. Καμπάς.

Η Άγκυρα επιδιώκει την απονομιμοποίηση της Ελλάδος

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, τόνισε το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει αναβαθμιστεί τόσο πολύ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία έχει μειώσει την στρατηγική σημασία των Στενών του Βοσπόρου.

«Το γεγονός ότι έχουμε υπογράψει συμφωνίες με τη Γαλλία, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν μια 100% εγγύηση, αλλά δημιουργούν το πλαίσιο το οποίο η Τουρκία μπορεί να εισπράξει ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους» είπε και πρόσθεσε ότι ο  συνδυασμός αυτών των δύο είναι φυσικό να εκνευρίζει τον Ερντογάν.

«Το ότι συνεχώς κάνουν δηλώσεις και επί του πεδίου δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο. Έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι» προέτρεψε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Όπως δήλωσε η Άγκυρα έχει ένα σχέδιο το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει τα τελευταία δύο χρόνια επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο αυτό προβλέπει την απονομιμοποίηση της Ελλάδος».

Ο Ερντογάν είναι αρκετά στριμωγμένος

Σύμφωνα με τον κ. Τσαρδανίδη η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. «Είναι μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αεροπορικός στόλος είναι πάρα πολύ μεγάλος και ικανός. Έχει ένα ικανότατο στόλο, το οποίο το έχει αποδείξει σε διάφορες κρίσεις. Η αποτροπή της Ελλάδος σαν στρατιωτική δύναμη δεν είναι αμελητέα και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους Τούρκους», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε επίσης και στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και το πώς επηρεάζει τις σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Δύση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τα χέρια της ανοικτά ως προς το F-16 για να πιέζει την Τουρκία να επικυρώσει λόγου χάρη, την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο δεν το έχει κάνει. Όλα αυτά ακριβώς είναι μία διπλωματική διελκυστίνδα», εκτίμησε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος