Ερωτηθείς, κατά πόσο θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποια έργα που θα περιόριζαν τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ο Βασίλης Μπαρδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο ότι, «εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει κάποια πράγματα, μετά μπαίνουμε όμως στις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που έχει η διαδικασία εκτέλεσης των έργων».
Αναλύοντας περαιτέρω την παραπάνω δήλωσή του, σημείωσε ότι πρέπει να διευκολύνονται τα έργα που έχουν στόχο την προστασία των πολιτών και των υποδομών, τόσο σε επίπεδο χρόνου, να γίνονται δηλαδή πιο γρήγορα, να μην έχουν τόσες γνωμοδοτήσεις και καθυστερούν και «να μπούμε», προσέθεσε «σε ένα διαφορετικό φίλτρο που θα επιτρέπει και μέσα στις πόλεις μας, έργα που θα διοχετεύουν τέτοιες πλημμύρες εκτός του αστικού ιστού». «Πιστεύω ότι, δυστυχώς βέβαια, με αυτή την αφορμή και την καταστροφή, θα αλλάξουν λίγο τα κριτήριά μας και πρέπει να αλλάξουν για να δικαιολογούμε τέτοια έργα που θα μας προστατεύουν» ανέφερε ο κ. Μπαρδάκης.
«Νομίζω ότι είναι σίγουρο και σχετικά προφανές, τα έργα βιτρίνας είναι πιο “εύκολα”. Δηλαδή, άμα κάνει ασφαλτώσεις, αν φτιάξει ένα πάρκο, θα το δει ο πολίτης πιο άμεσα. Ένα αντιπλημμυρικό έργο, άμα πάει κάπου και φτιάξει ένα φράγμα, άμα φτιάξει ένα πολύ μεγάλο κανάλι, άμα φτιάξει μια ψηλή γέφυρα, δεν διαφημίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρδάκης, αναφερόμενος στην ιεράρχηση των έργων από μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Πρέπει να κοιτάμε την ουσία και να αφήσουμε την βιτρίνα» τόνισε ο κ. Μπαρδάκης.
«Σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποια έξυπνα έργα που θα δώσουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο συχνά φαινόμενα ανατρέπει και οποιοδήποτε σχεδιασμό του παρελθόντος. Δηλαδή δεν κολλάει με τα μαθηματικά και με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, μετά τον Ιανό, να έχουμε αυτό. Δηλαδή, δείχνει ότι υπάρχει έντονη κλιματική αλλαγή και πρέπει να δουλεύουμε πιο συντηρητικά» επισήμανε ακόμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.
«Λέγαμε και εμείς στο παρελθόν και άλλοι φορείς ότι αναμένουμε μια αύξηση στα μεγέθη σχεδιασμού και άρα πολλά έργα που είχαν σχεδιαστεί και σωστά, για περίοδο επαναφοράς 100 ετών ή μικρότερα έργα που είχαν σχεδιαστεί για 50 έτη, δεν θα επαρκούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν είχαμε, για να είμαι ειλικρινής, ούτε εμείς στο μυαλό μας τόσο μεγάλα μεγέθη, δηλαδή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ οποιαδήποτε πρόβλεψη και έχουν πολύ μεγάλη περίοδο επαναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας και να βάλουμε σε προτεραιότητα την προστασία έναντι καταστροφών» προσέθεσε ο κ. Μπαρδάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει βελτιστοποίηση, δηλαδή να βρεθεί ποια είναι τα πιο κρίσιμα έργα, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά για να μετριαστεί ένα τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον, που παρότι και πάλι θα δημιουργήσει προβλήματα, να μην είναι όμως τόσο έντονα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος