Η επιδείνωση της οικονομίας στη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία, οι πολιτικές ανατροπές που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι κοινωνικές κρίσεις που αρχίζουν να σημειώνονται, ειδικά με επίκεντρο το μεταναστευτικό, ήταν τα ζητήματα που αναλύθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Συμμετέχει ο Γιώργος Παππάς, ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο και πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Γερμανίας.
Τα στοιχεία για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ανησυχητικά: Τα περίφημα γερμανικά πλεονάσματα συρρικνώνονται ραγδαία, με την τάση μείωσης να είναι σταθερή από το 2018 και ύστερα. Από το 2018 ως το 2022 το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε σχεδόν στο 30 % , όπως και το ανάλογο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο που διογκώνεται το τελευταίο διάστημα της φυγής γερμανικών επιχειρήσεων για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή για την Κίνα. Μερικά παραδείγματα: – Ο πυλώνας της χημικής βιομηχανίας της χώρας, BASF, έκλεισε το εργοστάσιο λιπασμάτων στη Γερμανία και ανακοίνωσε επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην Κίνα. -Η Uedesheimer Rheinwerk, με το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου στη Γερμανία, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα κλείσει το εργοστάσιο μέχρι το τέλος του 2023 –Η καινοτομική βιοτεχνολογική BioNtech εξήγγειλε νέα μεγάλη επένδυση, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο -Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, περιλαμβανομένων εμβληματικών επιχειρήσεων όπως η Volkswagen και η Siemens αναζητούν επενδύσεις στις ΗΠΑ ή την Ασία. Παράλληλα με τις τάσεις αυτές, η γερμανική οικονομία έχει περιέλθει σε ύφεση, έστω μικρή, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023,
Απέναντι σε τέτοιες τις εξελίξεις, η τρικομματική γερμανική κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει την επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα σε εθνικό επίπεδο, με περικοπές 31 δισ. ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό, αλλά και να προκρίνει την επάνοδο σε μια πανευρωπαϊκή λιτότητα από το 2024, με την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, έστω με ορισμένους τροποποιημένους κανόνες. Παράλληλα, δείχνει να απορρίπτει προτάσεις για κάποιο ευρωπαϊκό σχέδιο χρηματοδότησης του υπ’ αριθμόν ένα ευρωπαϊκού στόχου, της «πράσινης» μετάβασης.
Στο χώρο των πολιτικών δυνάμεων, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική του άνοδο, αυτή τη φορά καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην έρευνα Trendbarometer.
Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται επίσης η δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο τόσο του καγκελάριου όσο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στo 26%, με την AfD να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 20% (+1), το υψηλότερο ποσοστό που έχει έως τώρα καταγραφεί για το εν λόγω κόμμα στο Trendarometer.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρώντας το 18%, ενώ οι Πράσινοι κινούνται πλέον πέριξ του 13%. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παραμένει στο 7% και η Αριστερά χάνει μία μονάδα και μένει στο 4%, δηλαδή κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Επίσης, στην ίδια έρευνα, μόνο το 34% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του καγκελάριου Ο. Σολτς, ενώ χαμηλή είναι η αποδοχή και για τον τρόπο που πολιτεύεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και του CDU Φρίντριχ Μερτς, καθώς μόνον το 26% εκφράζεται θετικά για το πώς κινείται. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η ικανοποίηση για τον Φ. Μερτς περιορίζεται στο 46%.
Επίσης, με βάση τις αναλύσεις, η άνοδος του AfD τους τελευταίους μήνες τροφοδοτήθηκε από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό ρεκόρ, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα δαπανηρά μέτρα προστασίας του κλίματος. Να σημειωθεί ότι ορισμένες κρίσιμες περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν και θα λάβουν χώρα στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης τον Οκτώβριο, με τα αποτελέσματά τους να θεωρείται πως μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Επίσης, εκτός από την οικονομική ανησυχία και δυσαρέσκεια που σημειώνεται στην κοινωνία, εμφανής είναι, τουλάχιστον σε ένα τμήμα της, μια αντίδραση για το πως εξελίσσεται το μεταναστευτικό, το οποίο όπως προαναφέρεται, θεωρείται κι ο βασικός παράγων για την άνοδο του AfD. Στο κλίμα αυτό συμβάλλουν π.χ. τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες πισίνες, κυρίως στο Βερολίνο και τα οποία απασχολούν πλέον σοβαρά τις κρατιδιακές και τις ομοσπονδιακές αρχές. Π.χ. η δημόσια πισίνα Columbiabad του Νοϊκέλν στο Βερολίνο έχει κατ’ επανάληψη μετατραπεί σε πεδίο μάχης, κυρίως μεταξύ νεαρών ανδρών μεταναστευτικού υπόβαθρου και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. αλλά και γυναικών και ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ Στο θέμα παρενέβη και ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «ως κράτος δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορά αντίθετη προς τους κανόνες μας», ενώ εντονότερη αστυνομική παρουσία ζήτησε ο Φρίντριχ Μερτς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος