Πώς σχολιάζουν την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα και τα ελληνοτουρκικά οι Σ. Σέρμπος και Στ. Φενέκος (video)

Array

Την όξυνση της προκλητικής ρητορικής, όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές καθώς και την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα σχολίασαν στην ΕΡΤ οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές Σωτήρης Σέρμπος και Στέλιος Φενέκος βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τις ανησυχίες της Δύσης για την εξέλιξη του πoλέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή είναι η διπλωματία των εξοπλισμών» επισήμανε στις «Συνδέσεις» ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, λέγοντας ότι «είχε προηγηθεί αυτή η συνεργασία, μαζί και η συμμαχία μας με τη Γαλλία. Τώρα έρχεται η Γερμανία για να ενισχύσει λίγο να αναθερμάνει ξανά τις σχέσεις των δύο χωρών, έχοντας πάντα βεβαίως απέναντι τον Ερντογάν».

Αναλύοντας τα όσα συμβαίνουν στην διεθνή σκηνή οκτώ μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις νέες συμμαχίες που διαφαίνονται ο κ. Σέρμπος τόνισε ότι αναμένουμε να «δούμε αν και κατά πόσο θα ενισχυθεί και το αποτύπωμα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Να θυμίσω τι θα ακολουθήσει λίγο αργότερα και επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο». Και όπως πρόσθεσε μέχρι στιγμής, δεν έχει λειτουργήσει όπως θα θέλαμε ο γαλλογερμανικός άξονας με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Για την Ελλάδα υπάρχει η ενεργειακή διάσταση. Νομίζω ότι και ο Ολαφ Σολτς το αντιλαμβάνεται αυτό. Στο παρελθόν υπήρχε ενδιαφέρον των Γερμανών και γι’ αυτό που λέμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα», ανέφερε.

Πάμε σε επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής εξέφρασε την άποψη ότι πλέον η θέση της της Γερμανίας είναι πολύ περισσότερο καθαρή συγκριτικά με την πολιτική των ίσων αποστάσεων σε σχέση με την Τουρκία.

«Δεν θα έχουμε κάποια “οβιδιακή” μεταμόρφωση, αλλά ασφαλώς η 24η Φεβρουαρίου έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε.

«Σε αυτή τη φάση νομίζω δίνεται η δυνατότητα να πάμε σε μια αν θέλετε ευρύτερη επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων πάνω σε πολύ νέα δεδομένα. Η Γερμανία θα περάσει μια μια διαδικασία μετάβασης σε ένα τελείως διαφορετικό και οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό περιβάλλον. Γι΄αυτό αναφέρθηκα περισσότερο και σε ένα τρίγωνο αν θέλετε, Παρισιού, Βερολίνου αλλά και Βαρσοβίας που πλέον μπαίνει πολύ πιο ενεργά στο παιχνίδι».

Η Άγκυρα υπενθυμίζει την στρατιωτική της παρουσία

Όσον αφορά την Τουρκία και τις συμμαχίες που έχει συνάψει με τη Λιβύη επισήμανε ότι εκτός από το μνημόνιο για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών εξίσου σημαντικό ήταν το μνημόνιο που αφορά την ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Τουρκίας στη Λιβύη.

«Αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. Έχουμε μια συμφωνία και για τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως ήρθε να χτίσει και πάνω στο προηγούμενο μνημόνιο. Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται και τις αδυναμίες του Λίβυου πρωθυπουργού και τη βοήθεια που που του προσέφερε και λίγους μήνες νωρίτερα, όσον αφορά πιθανή πολιορκία και πάλι της της Τρίπολης» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο η Άγκυρα ήταν εκεί και ουσιαστικά υπενθυμίζει και την στρατηγική της σημασία.

Από την πλευρά του ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος αναφέρθηκε στις εξελίξεις που πρέπει να μας απασχολούν στο διεθνές περιβάλλον. «Το ένα είναι η αλλαγή πολλών κυβερνήσεων, όπως στην Αγγλία, την Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε υποστηρίζοντας ότι θα επηρεάσει και εμάς η οποιαδήποτε αντίληψη των νέων ηγετών ως προς τα ελληνοτουρκικά.

Αναφορικά με τις έρευνες γνώμης που γίνονται στην Τουρκία ο κ. Σέρμπος σχολίασε ότι  αποδεικνύουν ότι δεν έχει δουλέψει για τον Ερντογάν στην περίπτωση της Ελλάδας.  «Συσπειρώνει βεβαίως την εκλογική του βάση, αλλά δεν είναι αυτό που του φέρνει το κάτι παραπάνω ως εκλογικό αποτύπωμα σε αντίθεση με την οικονομία και το ταυτοτικό ζήτημα. Κάνει ανοίγματα σε Κούρδους σε Αλεβίτες μπήκε ξανά το θέμα της μαντίλας. Αυτά τα θεωρώ πολύ σημαντικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «η Ελλάδα μεταξύ άλλων προσφέρει και έναν βολικό “εχθρό”, ο οποίος κουμπώνει με τον αντιδυτική πολιτική, ειδικά πώς τον βλέπει μετά το 2016». Ο Ερντογάν, πρόσθεσε, «αξιοποιεί και το κενό της αντιπολίτευσης και σε επίπεδο μη εξίσου χαρισματικής φυσιογνωμίας, αλλά και μιας αντιπολίτευσης που έχει μπει στον πυρήνα των ζητημάτων ταυτότητα, ιδεολογία και οικονομία όσον αφορά πώς βλέπει την Τουρκία την επόμενη μέρα».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος